Vilniaus technologijų ir inžinerijos mokymo centras (TECHIN) – IT ir inžinerinio profilio profesinio mokymo įstaiga, teikianti pirminį ir tęstinį profesinį mokymą, kur kasmet įvairių profesijų mokosi ir centro paslaugomis pasinaudoja net apie 5000 mokinių. Profesijos mokymas apima ir aktyvų įsitraukimą į pameistrystes – TECHIN pameistrystės mokymą organizuoja jau daugiau nei 10 metų. 2022 m. šia forma mokėsi  70 pameistrių, 2023 m. – jau daugiau nei 100.

„Pameistrystė naudinga įmonėms, nes tai galimybė pasikviesti motyvuotus, aktyvius darbuotojus. Pastebima, kad pameistriai yra labiau lojalūs darbdaviui, kuris prisidėjo prie jų mokymo.  Tuo tarpu kompetentinga mokymo įstaiga pameistrystėje yra svarbi tuo, kad ji suteikia ne tik tas kompetencijas, kurios yra įgyjamos praktiniu būdu, bet ir teorines žinias, kurios vėliau reikalingos priimant įvairius sprendimus“,teigia TECHIN vadovas Mindaugas Černius, pridurdamas, jog pameistrystė, kaip mokymosi forma, ypatingai populiari inžinerijos ir aviacijos sektoriuose, kur ypatingai svarbios techninės žinios, kaip pavyzdžiui, mechatroniko, suvirintojo, metalo apdirbimo staklių operatoriaus specialybėse.

TECHIN ne tik vykdo praktinį mokymą, bet ir atlieka tiriamuosius darbus. Vienas iš pastarųjų Lietuvos profesinio mokymo ir Vokietijos dualinio mokymo analizė, kurios pagrindu parengtas ir pameistrysčių įgyvendinimo planas, paremtas Vokietijos pameistrysčių patirtimi. Įgyta patirtis ne tik pritaikoma TECHIN – ja dalijamasi tiek su kitomis profesinėmis mokyklomis, tiek su Lietuvos įmonėmis. Vilniaus technologijų ir inžinerijos mokymo centras TECHIN su įmonėmis aktyviai bendradarbiauja ne tik pameistrysčių ir praktikų metu – mokymo centras nuolat organizuoja edukacines išvykas, kuriose besimokantieji gali iš arčiau pažinti profesiją, „pasimatuoti” darbo vietą.

Mokymo centro TECHIN naujovė ir išskirtinumas – aviacinės krypties studijos. Tik pernai startavusios oro uosto keleivių aptarnavimo ir orlaivio antžeminio aptarnavimo specialisto mokymo programos jau susilaukė susidomėjimo – vien per šiuos metus aviacijos krypties profesijų diplomus gavo 17 mokinių, iš kurių 14 mokėsi pameistrystės būdu. Šių metų aviacijos mokymo programų sėkmę vainikavo ir TECHIN mokinys Daniel Jankovski, pelnęs „Metų pameistrio” titulą nacionaliniame konkurse „Metų pameistrys 2024“. Aukštais pasiekimais inžinerijos srities nacionaliniuose ir tarptautiniuose konkursuose ne kartą yra pasižymėję ir kiti šio profesinio centro mokiniai. „Būtent pameistrystė, kur galima derinti darbą su mokymu, sudaro motyvuotiems žmonėms sąlygas dirbti, uždirbti ir įgyvendinti savo svajones – būti profesionalu tam tikroje srityje vienu metu.“ – teigia TECHIN vadovas.

Konkursas „Metų pameistrys 2024“ yra organizuojamas įgyvendinant projektą „Pameistrystės viešinimas Lietuvoje“. Projektas finansuojamas Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano „Naujos kartos Lietuva“ lėšomis. Balsuokite už Jums patikusią istoriją!

Norite tapti panašių istorijų dalimi? Raginame įmones bendradarbiauti su profesinio mokymo įstaigomis, sužinoti daugiau apie pameistrysčių finansavimą bei teikti paraiškas iki 2024 m. spalio 18 d. (paraiškas teikia profesinė mokymo įstaiga). Dėl išsamesnės informacijos kreipkitės el.paštu pameistryste@esf.lt.