Alytiškis Ugnius Bubelis, Alytaus profesinio rengimo centre pagal suvirinimo modulinę profesinio mokymo programą mokytis pradėjo nuo II kurso t. y. nuo 12 klasės. Ugnius turėjo svajonę – išmokti suvirintojo profesijos bei tapti pačiu geriausiu suvirintoju. Siekdamas šio tikslo Ugnius pasirinko mokytis profesijos pameistrystės būdu, pats susirado “Astra LT” bendrovę, sutikusią jį priimti į pameistrystę, o birželį sėkmingai išlaikė kvalifikacinius egzaminus ir tapo profesionaliu suvirintoju. „Mano nuomone, pameistrystė – vienas geriausių būdų mokytis profesijos, nes įgyji ne tik teorinių žinių, bet semiesi patirties iš įgudusių šios srities profesionalų, išmoksti dirbti realiomis sąlygomis su šiuolaikinėmis technologijomis, įranga, esančia gamykloje ir iškart gali gauti darbą.” – sako Ugnius Bubelis.

Pasak įmonėje Ugnių mokiusių meistrų ir jo profesijos mokytojų, atkaklus, kryptingai siekiantis išmokti suvirintojo profesijos, vaikinas stengėsi ir gerai mokėsi tiek bendrojo ugdymo dalykų, tiek profesinių įgūdžių. Tad vedamas vidinės motyvacijos ir noro įgyti kuo daugiau profesinių žinių, suvirintojo kvalifikacijos Ugnius įgijo per metais trumpesnį laiką, nei grupės draugai.

Antanas Matulionis, vienas iš meistrų, Alytaus įmonėje „Astra LT“ mokiusių Ugnių profesinių įgūdžių, sako, kad nors pirmieji praktiniai suvirinimo darbai vaikinui nelabai pavyko, šis mokinys išsiskyrė žingeidumu, užsispyrimu mokytis iš profesionalų ir noru tobulėti. „Ugnius išsiskyrė darbštumu, atvirumu, atsakingumu ir ryžtu. Jis atsižvelgdavo į visas meistrų pastabas, taisydavo klaidas ir norėjo mokytis.” – pameistrį giria meistras A. Matulionis.

Pameistrystės metu Ugnius įgijo metalų pažinimo, brėžinių skaitymo, suvirinimo lydžiaisiais elektrodais, pusautomačiais, dujinio suvirinimo, metalų pjaustymo plazma ir dujomis, aliuminio suvirinimo ir kitų profesinių įgūdžių. Vaikinas per savaitę keturias dienas dirbo ir mokėsi virinti įmonėje „Astra LT“, o penktadieniais – kartu su Alytaus profesinio rengimo centro profesijos mokytoju Sauliumi Packevičiumi galėjo įsivertinti savo žinias, praplėsti jas teorinėmis ir trūkstamomis praktinėmis žiniomis, kurių nebuvo galimybės įgyti įmonėje.

Savo profesionalumą pameistrys įrodė Alytaus profesinio rengimo centro organizuojamame nacionaliniame suvirintojų profesinio meistriškumo konkurse „Suvirintojas – 2024“. Šiame konkurse pameistrys U. Bubelis nugalėjo kitus vienuolika dalyvių ir buvo pripažintas geriausiu suvirinimo mokymo programos mokiniu Lietuvoje – laimėjo I-ąją vietą. O šiuo metu pameistrys dirba suvirintoju vienoje Alytaus įmonių.

Konkursas „Metų pameistrys 2024“ yra organizuojamas įgyvendinant projektą „Pameistrystės viešinimas Lietuvoje“. Projektas finansuojamas Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano „Naujos kartos Lietuva“ lėšomis. Balsuokite už Jums patikusią pameistrio istoriją!

Norite tapti panašių istorijų dalimi? Raginame įmones bendradarbiauti su profesinio mokymo įstaigomis, sužinoti daugiau apie pameistrysčių finansavimą bei teikti paraiškas iki 2024 m. spalio 18 d. (paraiškas teikia profesinė mokymo įstaiga). Dėl išsamesnės informacijos kreipkitės el.paštu pameistryste@esf.lt.