Kalbėdama apie gerą miegą, neuromokslininkė ir miego tyrėja Laura Bojarskaitė pabrėžia, kad miegamajame svarbu ne tik užtikrinti miegui tinkamą temperatūrą, apšvietimą, triukšmo lygį ar oro kokybę, bet ir palaikyti tvarką.

„Miegamasis turėtų būti švarus ir neapkrautas. Pasirūpinkite, kad jame nebūtų per daug daiktų, nesusijusių su poilsiu, nes šie smegenims kelia stresą. Tiesiog atminkite, kad miegamasis skirtas miegui ir tik miegui“, – sako L. Bojarskaitė.

Ji taip pat priduria, kad miegamajame reikėtų vengti bet kokios netvarkos, kuri jus erzina ir renka dulkes. Tai gali būti drabužiai, po kambarį išmėtytos knygos, įvairios namų dekoracijos ir viskas, kas laikui bėgant kaupiasi ant palangės, naktinio staliuko ar kambaryje stovinčios kėdės.

Interjero dizainerė pataria, kaip palaikyti tvarką miegamajame

Pasak IKEA interjero dizainerės Tomos Laucienės, dažna problema namuose – vietos daiktams laikyti trūkumas. Kaip tik todėl drabužius laikome ne tik miegamojo spintoje, bet ir kitur kambaryje, o įvairioms interjero detalėms ir dekoracijoms nerandame tinkamos vietos. Rezultatas: erdvė atrodo sujaukta ir reikalauja kur kas daugiau laiko tvarkantis.

  • Pašalinkite netvarką. Norintiems susikurti miegui tinkamą aplinką, bet nežinantiems, nuo ko pradėti, interjero dizainerė pataria imtis rudeninių permainų namuose: „Pirmiausia peržiūrėkite visus turimus daiktus ir įvertinkite, ko iš jų tikrai reikia, o ko jau kurį laiką nenaudojate ir galite atsisveikinti, surasdami naujus namus. Tokią reviziją atliekant bent kartą per metus, namuose nebeliks nenaudojamų drabužių, miegamojo tekstilės, kosmetikos ar kitų smulkmenų, užimančių vietą stalčiuose. Dar geriau, jei tai kartosite kiekvieną sezoną, kai natūraliai ateina laikas perdėlioti ar surūšiuoti namuose turimus daiktus“, – sako interjero specialistė.

  • Atraskite daugiau vietos daiktams laikyti. Neišnaudotos erdvės virš durų ir langų – puiki vieta papildomoms lentynoms (pavyzdžiui, LACK, kurių galite įsigyti nuo 3,99 Eur). Tuščiame kambario kampe ar nišoje po nuožulniomis miegamojo lubomis galbūt tilps nedidelė stalčių komoda, o po lova – viena ar kelios dėžės SKUBB (nuo 4,99 Eur už vnt.).

  • Pasitelkite vietą taupančias dėžutes. Kitas žingsnis – daiktus išrūšiuoti pagal funkcijas ir rasti tinkamų sprendimų jiems laikyti. Nepamainomos tam yra įvairios dėžutės. Jos leidžia grupuoti daiktus stalčiuose ir lentynose, sutaupyti vietos ir lengviau viską rasti. Sudėjus daiktus į dėžutes, namai atrodys tvarkingiau, nei laikant kosmetikos buteliukus ir kitas smulkmenas tiesiog ant paviršių. „Atskiros vietos nusipelno net ir mažiausios smulkmenos. Negiliose, iš skaidraus plastiko pagamintose dėžutėse (pavyzdžiui, VISSLAÅN, kurių rinkinį (5 vnt.) galite įsigyti vos už 9,99 Eur), jas visada matysite, kai prireiks. O skyrus šiek tiek laiko ir atradus vietą visiems daiktams, vėliau reikės rečiau tvarkytis“, – sako T. Laucienė.

  • Išnaudokite visą kambario aukštį. Kad miegamajame užtektų vietos daiktams, dalį jų galima pakabinti. Puikus pavyzdys – dėtuvė RASSLA su skyreliais (6,99 Eur), kuri padeda lanksčiau išnaudoti turimą erdvę ir ypač tinka miegamojo tekstilei ar drabužiams, kuriuos laikote sulankstytus. Šios dėtuvės skyreliuose daiktus patogu dėti tiesiai ant medžiaginių lentynų, o smulkesnius galima supakuoti į atskiras dėžutes. Pakabinami sprendimai (pavyzdžiui, universalios kabyklos KOMPLEMENT už 4,99 Eur) tinka ir aksesuarams (šalikams, diržams ir pan.) laikyti. Čia juos visus gerai matysite, todėl nepamiršite, ką turite. Lengviau rasti daiktus taip pat padeda įvairios ant durų tvirtinamos kabyklos.

  • Rytais pasiklokite lovą. Interjero dizainerė siūlo paprastą sprendimą, kaip palaikyti tvarką miegamajame: įprotis ryte pasikloti lovą padės išvengti netvarkos, mat sujaukti patalai automatiškai sukuria chaoso įspūdį. Jei kasdien matysite tvarkingai paklotą lovą, galbūt labiau norėsis palaikyti tvarką ir aplink ją.

IKEA skatina išsimiegoti

Naujausia IKEA apklausa atskleidė, kad kas trečias šalies gyventojas prabudęs ryte dažniausiai nesijaučia pailsėjęs, o kas ketvirtas – nuolat jaučia miego trūkumą. Siekdama įgyvendinti savo viziją – kurti gražesnį kasdienį gyvenimą daugeliui – šį sezoną IKEA ragina atkreipti dėmesį į miego, kaip laimingo gyvenimo pagrindo, svarbą. Daugiau ekspertų patarimų geram miegui rasite čia.