Projekto tikslas buvo sukurti šiuolaikišką, Šiaulių rajono tapatybę išreiškiantį vizualinį identitetą, kuris didintų rajono žinomumą nacionaliniu ir tarptautiniu lygmeniu bei augintų gyventojų pasididžiavimą juo. Gyvenamosios vietovės vizualinis identitetas – arba grafinis įvaizdis – tai svarbi priemonė pristatant ir atstovaujanti ją Lietuvoje ir pasaulyje.

Vietovės identitetas nėra tik vakuume egzistuojantis logotipas ar šūkis. Tai – rajono ir kiekvieno jame gyvenančio ir veikiančio žmogaus tapatybės dalis, būdas prisiminti ir puoselėti gyvenamosios vietos istoriją ir kultūrą, kurti jos ateitį. Savo ruožtu atvykę svečiai ar investuotojai identitetą pažins per jo daromą įtaką rajono žinomumui, reputacijai ir atpažįstamumui.

Šiaulių rajono ženklas – tai du atviri vienas kitam pusrutuliai. Logotipas metaforiškai vaizduoja susitikimą ir susikirtimą. Du tipografiniai elementai simboliškai įsiterpia vienas į kitą, atspindėdami kūrybinį procesą ir rezultatą. Pusrutuliai sudaryti iš raidžių ŠIAULIŲ RAJONAS.

Šiaulių rajono ženklas

Naujasis Šiaulių rajono ženklas apjungia daug prasmių: Šiaulių rajonas yra žiedinė savivaldybė, jungianti, vienijanti savyje 11 seniūnijų, puikius miestelius, gyvenvietes, įstaigas, kolektyvus ir žmones. Ženklas atkartoja net ir žinomiausio, Šiaulių rajoną bei Kuršėnų miestą garsinančio skanėsto „Kuršėnų vyniotinio“ simbolį.

Naująjį logotipą-simbolį yra itin paprasta pavaizduoti rankomis: abiejų rankų pirštais vaizduojami du pusrutuliai, įsiliejantys vienas į kitą. Taip simbolis tampa gyvu kasdienybėje, gali būti naudojamas kasdieniams pasisveikinimams, pasilabinimui susitikus gatvėje ar šventėje ir siekiant identifikuoti, parodyti, kad esame iš Šiaulių rajono, esame Šiaulių rajonas.

Sukurtas ir Šiaulių rajono šūkis „Susitinkame kurti“. „Susitikimas“ komunikacijoje traktuojamas kaip aplinkybė, o „kūryba“ interpretuojama plačiai: kaip šioje aplinkybėje besiskleidžiantis aktyvus, praturtinantis, kuriantis pokytį veiksmas, nebūtinai jį siejant išskirtinai tik su menine veikla.

Kryžių kalnas su Šiaulių rajono logotipu

Istoriškai Šiaulių rajonas buvo svarbi įvairių kultūrų susitikimo vieta: čia gyvavo trys baltų gentys: žemaičiai, aukštaičiai ir žiemgaliai. Geografinė rajono padėtis, mastelis ir istorija lėmė, kad iki šių dienų Šiaulių rajonas yra puiki vieta prasmingiems susitikimams.

Šiaulių rajonas taip pat yra ilgametes kūrybines tradicijas puoselėjantis kraštas, garsėjantis kūrybos formų įvairove: nuo senųjų amatų iki legendinių kulinarijos ir konditerijos produktų bei dainų švenčių. Šiaulių rajono kūrybinis potencialas skleidžiasi per netikėtas etninės ir šiuolaikinės kultūros, gamtos ir kultūros paveldo, tradicijų ir inovacijų jungtis.

Šį ženklą bei visą Šiaulių rajono tapatybę išreiškiantį vizualinį identitetą Šiaulių rajono savivaldybės užsakymu kūrė tyrimų ir dizaino agentūra „The Critical“. Kūrybinis procesas vyko labai atsakingai, apjungiant identiteto pozicionavimo profesionalų, dizainerių, savivaldybės specialistų ir Šiaulių rajono gyventojų nuomones, lūkesčius ir idėjas.

Šį ženklą bei visą Šiaulių rajono tapatybę išreiškiantį vizualinį identitetą Šiaulių rajono savivaldybės užsakymu kūrė tyrimų ir dizaino agentūra „The Critical“.

Todėl naujasis Šiaulių rajono ženklas yra išbaigtas, originalus, oficialiai registruotas ir įteisintas, daug prasmių, idėjų bei nuomonių jungiantis, žmones vienijantis atpažįstamumo kodas.

Šiaulių rajono prekinį ženklą, jo prasmes ir paskirtį, spalvinę gamą puikiai, talpiai ir aiškiai atskleidžia vaizdo įrašas.

Daugiau informacijos: www.siauliuraj.lt