Trečiosiose šalyse naudojimas nekontroliuojamas

Mokslininkas pasakoja, kad egzosomos – tai nano pūslelės, kuriomis lastelės bendrauja tarpusavyje. Penktus metus veikianti mokslininkų grupės įkurta bendrovė „Exolitus“ kuria ir parduoda augalų ir žmogaus egzosomas, kurios gali būti naudojamos tiek farmacijoje, tiek kosmetikos pramonėje. „Exolitus“ didžiąją dalį savo produkcijos eksportuoja į užsienį – JAV, Ispaniją, Prancūziją, Šveicariją, Izraelį.

„Exolitus“, kurios komandą sudaro mokslininkai, taip pat atlieka mokslinius tyrimus su egzosomomis, todėl jie yra suinteresuoti, kad viešumoje pasirodanti informacija būtų skleidžiama atsakingai.

Zbigniev Balion

„Egzosomos yra atėję iš mokslo, bet į verslą jos kol kas ateina be mokslo“, - pasakoja Zbigniev Balion. Jis pastebi, kad rinkoje yra atsiradę daug įvairių gaminių su egzosomomis. Anot mokslininko, dauguma produktų su egzosomomis dažniausiai gaminami trečiosiose šalyse, kur nėra taikoma griežta gaminių kontrolė. Dėl šių priežasčių, anot mokslininko, neretai pasitaiko atvejų, kai skelbiama informacija apie gaminį ne visai atitinka realybę.

Anot Z.Balion, Europos Sąjungos šalyse negalima naudoti iš žmogaus išskirtų produktų, taip pat ir egzosomų kosmetikoje, tačiau trečiosiose šalyse tai nėra draudžiama. Todėl ES šalyse odos priežiūros gaminiuose naudojamos augalų egzosomos, kurios yra ganėtinai panašios į žmogaus egzosomas, jos panašiai veikia ir žmogaus organizmą.

Kosmetikos priemonių gamybos procesas

Skirtingas egzosomų poveikis

Skirtingų augalų egzosomos gali turėti skirtingą įtaką ląstelėms. Mokslininkai yra ištyrę, kaip kurios egzosomos veikia, nes skirtingos egzosomos gali turėti skirtingą poveikį - vienos labiau skatina ląstelių dauginimąsi, kitos – žaizdų gijimą, trečios – mažina uždegimą.

„Pasakyti, kad bet kurios egzosomos padarys viską, kad tai yra panacėja, tikrai negalima. Egzosomas pagal veikimo lauką galima kombinuoti, atsižvelgti į jų koncentracijas ir taip turėti realų poveikį“, - pasakoja mokslininkas. Jis atkreipia dėmesį į tai, kad egzosomos nėra pigus produktas, todėl priemonės su jomis paprastai kainuoja nemažas sumas. Jei produktas kainuoja eurą ar dešimt eurų, gali drąsiai teigti, kad tame produkte egzosomų tikrai nėra. Arba jų koncentracija yra tokia, kad jokie prietaisai jų neaptiks ir poveikio nesijaus.

Kosmetikos priemonių gamybos procesas

Galimybė sužinoti daugiau

„Exolitus“ neseniai užmezgė ryšius su lietuviška profesionalių odos priežiūros priemonių gamintoja ODA LT, kuri rinkai teikia profesionalių produktų liniją „Optimum Derma Aciditate“. Gamintojai testuoja „Exolitus“ sukurtas egzosomas ir įvertinę tyrimų rezultatus, odos priežiūros priemonių gamintojai apsispręs dėl tolimesnio bendradarbiavimo apimčių.

„Džiaugiamės galimybe bendradarbiauti su gamintojais Lietuvoje, nes turime galimybę geriau įsivertinti poveikį, taip pat turime tamprų ryšį tarp galutinio produkto ir ingredientų gamintojo, kas leidžia pasiekti neblogus rezultatus“, - sako Z.Balion.

Mokslininkas savo pastebėjimais ir patirtimis dalinsis rugsėjį vyksiančiame kasmetiniame „Optimum Derma Aciditate“ forume. Biologijos mokslų daktaras, tiriantis augalų ir gyvūnų egzosomas bei jų pritaikymą medicinoje ir kosmetikoje, skaitys pranešimą apie egzosomų panaudojimą kosmetikoje. Nuorodą į renginį galima rasti čia: OPTIMUM DERMA ACIDITATE FORUMAS'24 - Optimum Derma Aciditate

Kosmetikos priemonių gamybos procesas

Mokslininko patarimai, į ką reikia atkreipti dėmesį vartotojui renkantis produktus su egzosomomis

  • Skaitykite produkto sudėtį. Europos Sajungoje parduodami produktai privalo turėti sudėties aprašymą, kuriame yra nurodyti visi ingredientai pagal svorį mažėjančia tvarka. Jei perkate ne sausas, grynas egzosomas, sudėtyje jos niekada nebus nurodytos pirmos. Jei tai skystas produktas, pirmiausia sudėtyje bus nurodytas vanduo. Jei produkto sudėtyje ryškiom raidėm pirmas žodis yra „Exosomes“ - taip būti negali. Taip pat turi būti parašyta, kokios tai egzosomos, t.y. koks yra jų šaltinis. Jei šaltinis nenurodomas, tokiu produktu pasitikėti nereikėtų.

  • Produktai su žmogaus egzosomomis ES yra draudžiami, nepasitikėkite produktais kurie teigia turintys jų.

  • Egzosomos yra ganėtinai brangus produktas, dėl to gaminiai, kurie kainuoja keletą eurų, savo sudėtyje egzosomų neturės arba turės simbolinį kiekį.

  • Patikimi produkto gamintojai nurodo gaminyje esantį egzosomų kiekį. Jis gali varijuoti priklausomai nuo šaltinio ir egzosomų efektyvumo, bet bent 100 miljonų vienkartinėje dozėje yra tai, ko reikėtų ieškoti. Rinkoje pasitaiko produktų, kurie gaminio pakuotėje turi tik 10 000 egzosomų – tai yra simbolinis skaičius, dedamas tik tam, kad galima būtų rašyti, kad produktas jų turi.

  • Deja, vartotojas negali patikrinti, kokia egzosomų koncentracija yra produkte, dėl to rekomenduotina pirkti produktus su egzosomomis iš patikimų pardavėjų.

  • Egzosomos ištirpsta muile, šampūne, dušo želėje ar kituose prausikliuose ir praranda savo efektyvumą. Todėl jokiais būdais nepirkite prausiklių, kuriuose, anot reklamos, yra egzosomų. Taip pat nepirkite produktų, kuriuos rekomenduoja naudoti kartu su prausikliais. Prausiklį galima naudoti prieš produktą su egzosomomis.

  • Egzosomos gali turėti sinonimus, tokius kaip Extracellular vesicles, extracellular particles ar exosomes (anglų kalba).