Kosmetikos ir maisto papildų parduotuvės „Newcrush“ produktų ekspertė, gydytoja dermatovenerologė, medicinos mokslų daktarė Jurgita Karčiauskienė aiškina, kaip vasaros metu išlaikyti sveiką odos būklę, ir paneigia kai kuriuos populiarius mitus.

1 mitas: SPF veido kremas apsaugo tik nuo raudono įdegio

Veikiausiai kiekvienas iš mūsų bent kartą yra nudegęs saulėje, kuomet oda paraudo, tapo skaudanti ir perštinti. Daugelis žmonių mano, kad SPF apsauginio kremo funkcija yra apsaugoti odą tik nuo raudono įdegio, todėl nesupranta, kodėl SPF kremas reikalingas ir apniukusią dieną, taip pat ir žiemą. Tiesa ta, kad apsauga nuo nudegimo saulėje tėra tik viena iš SPF apsaugos funkcijų, ir apsauginis kremas žiemą reikalingas tikrai ne apsaugoti odą nuo nudegimo.

Dauguma mūsų odos senėjimo procesą priimame kaip neišvengiamą natūralią pasekmę, tačiau būtent UV spinduliai sukelia net iki 90% priešlaikinio odos senėjimo ir hiperpigmentacijos padarinių. Saulės paveikta oda pradeda sausėti, dėl to gali atsirasti gausesnis kiekis smulkių raukšlelių, pagausėti apgamų, papilomų ir kitų odos darinių, gali atsirasti pigmentinių dėmių. Tikimybę susidurti su šiomis odos problemomis galima sumažinti kiekvieną dieną naudojant stipraus apsauginio indekso SPF kremą.

Čia svarbu paminėti: norint, jog priemonė apsaugotų nuo priešlaikinio senėjimo, būtina rinktis plataus spektro apsaugą, kuri saugo tiek nuo UVA, tiek nuo UVB spindulių. Šie spinduliai turi skirtingą poveikį odai: UVA skverbiasi į gilesnius odos sluoksnius ir sukelia priešlaikinį senėjimą, dehidrataciją, skatina odos darinių vystymąsi ir pigmentaciją, o UVB spinduliai sukelia odos nudegimus. Todėl renkantis apsaugą, pravartu atkreipti dėmesį į užrašą ant pakuotės ir rinktis būtent UVA/UVB apsaugą.

2 mitas: SPF kremai kemša poras ir skatina odos bėrimus

Kosmetologai ir dermatovenerologai nuolatos kartoja, jog SPF apsauginis veido kremas yra būtinas kiekvienam žmogui. Tačiau ne visi nori kasdien teptis apsauginiu kremu, nes baiminasi gausaus odos bėrimo ir užsikimšusių porų.

Šiais laikais odos priežiūros priemonių formulės, įskaitant SPF apsauginius veido kremus, itin yra stipriai patobulėjusios. Jų sudėtis inovatyvesnė, tekstūra lengvesnė, taigi priemonės geba įsigerti į odą per itin trumpą laiką. Anksčiau neretai SPF kremai turėdavo nemalonų sintetinį kvapą, palikdavo baltą plėvelę ant odos, o riebi ir nesusigerianti tekstūra galėdavo tapti porų kimšimosi priežastimi.

Renkantis SPF apsauginį kremą veidui, svarbu atkreipti dėmesį į savo odos tipą. Jeigu jūsų oda yra mišri arba riebi ir rinksitės SPF kremą, kuris skirtas sausai odai ir turi stiprių drėkinamųjų savybių, toks kremas netiks jūsų odai ir gali paskatinti odos porų kimšimąsi, o tai sukels odos bėrimus.

Todėl, rinkdamiesi odos priežiūros priemones pagal savo odos tipą, ne tik išvengsite nemalonių neigiamų reakcijų, bet ir galėsite tikėtis efektyvaus rezultato.

3 mitas: su SPF kremu neįmanoma įdegti, todėl oda išlieka šviesaus atspalvio

Tai dar vienas itin paplitęs mitas, kuris kai kuriuos žmones stabdo nuo apsauginio kremo naudojimo. Manoma, jog SPF kremu ištepta oda nė kiek neįdegs saulėje ir išliks balta.

Čia svarbu žinoti, iš kur kilęs šis paplitęs mitas. Žinomas faktas, jog be SPF kremo odą saulėje galima nudegti per 10 minučių. Oda įgauna raudoną įdegį, o vėliau paruduoja. Nors tokiu būdu įdegio efektą pamatote greitai, tačiau odai tai nėra sveika.

Kaip veikia SPF kremai? Apsauginiai kremai sugeria, atspindi ir išsklaido žalingus saulės UV spindulius, mažindami neigiamą spindulių poveikį odai. Apsauginio kremo pagrindinė funkcija – apsaugoti odą nuo žalingo saulės poveikio ir nudegimų, tačiau jis neapsaugo odos nuo įdegimo. Net jeigu naudojate itin aukšto spektro SPF apsaugą, tam tikras UV spindulių kiekis vis tiek prasiskverbia, ir oda gali įdegti. Tokiu atveju įdegis formuosis lėčiau, negu be SPF priemonės, tačiau oda nenudegs, neparaus, taigi išvengsite galimų neigiamų pasekmių.

4 mitas: naudojant SPF apsauginį kremą, gaunama mažiau vitamino D

Apie vitamino D svarbą vaikams bei suaugusiems žino bene kiekvienas – jo reikiamą kiekį organizme turime užtikrinti visus metus. Pagrindinis vitamino D šaltinis yra saulė. Mokslininkai teigia, jog tam, kad natūraliai pasigamintume vitamino D be maisto ar maisto papildų, reikėtų per savaitę kelis kartus pabūti saulės šviesoje — 10 minučių šviesios odos savininkams ir iki 30 minučių žmonėms, turintiems tamsesnį odos toną.

Vyrauja mitas, jog tepdamiesi apsauginiu SPF kremu, negausime vitamino D, nes SPF kremas blokuoja saulės UV spindulius. Tačiau tokiu atveju reikėtų itin didelio kiekio SPF kremo, kurį turėtume tepti ant visų kūno zonų, įskaitant net akių vokus, galvos odą ir visas kūno zonas. Tiesa paprastesnė – jokiais klinikiniais tyrimais nenustatyta, jog apsauginis SPF kremas sutrikdytų vitamino D gamybą.

Dar vienas aspektas – vyrauja nuomonė, jog ilgas buvimas saulėje padidins vitamino D atsargas, tačiau vitamino D sintezė turi ribas – jo pasigamins tik tiek, kiek reikia, todėl per ilgas buvimas saulėje neužtikrina didesnio vitamino D kiekio, tačiau odos sveikatai gali pakenkti.

Priemonės, kurios nustebins poveikiu net ir itin karštą dieną

Esant aukštai lauko temperatūrai, norisi neapsunkinti odos ir naudoti kuo lengvesnes odos priežiūros priemones. Ieškantiems lengvo SPF veido kremo, kuris neriebintų odos, nekimštų porų ir nesijaustų ant odos, itin tinkamas pasirinkimas – korėjietiško prekių ženklo „Cell Fusion C“ kremas „Aquatica Sunscreen SPF 50+/PA++++„. Dėl savo lengvos tekstūros ši priemonė tinka visiems odos tipams, net mišriai ir riebiai odai. Kremas greitai susigeria, kartu drėkina ir ramina odą, nepalieka riebumo ir lipnumo.

Jeigu oda yra itin riebi bei probleminė, kurią vargina netolygus odos tonas, išbandykite „Cell Fusion C“ prekių ženklo SPF veido kremą su odos atspalvį sulyginančiu efektu „Advanced Clear Sunscreen 100 SPF 50+/PA++++„. Šis kremas yra lengvos tekstūros, kuri suteikia odai matinį efektą, yra išlaikytas nekomedogeniškumo testas, todėl nekemša porų.

Jei norite įdegio be kaitinimosi saulėje, galite naudoti savaiminio įdegio priemones, kurios suveikia vos per kelias valandas. „Newcrush“ klientų pamėgtas savaiminio įdegio prekių ženklas „Three Warriors“ išsiskiria savo aukšta kokybe ir ekologiška sudėtimi. „Three Warriors“ savaiminio įdegio putos „Self-Tan Mousse“ pasižymi labai natūraliai atrodančiu efektu, kuris neturi jokio oranžinio atspalvio ar nemalonaus kvapo, o unikali formulė nepalieka ant odos dryžių ar dėmių.

Efektą pasieksite per 1 valandą, o jeigu norite tamsesnio ir sodresnio atspalvio, priemonę ant kūno palaikykite 3 valandas ar per naktį. Priemonė ne tik suteikia odai natūraliai atrodantį įdegio efektą, bet ir ją drėkina, maitina. Produkto sudėtis praturtinta alavijų ekstraktu, alyvuogių, kokosų, laimų aliejais, vitaminu E, vynuogių sėklų, vanilės bei ramunėlių ekstraktais.

Daugiau veiksmingų priemonių grožiui ir sveikatai atrasite čia: www.newcrush.com