Skaitykite sudėtį

I. Jokšienė pirmiausia pataria skaityti priemonės sudėtį, net jei ne visų naudojamų medžiagų pavadinimai yra suprantami.

„Raginu atkreipti dėmesį tiesiog į sąrašo ilgį. Jei priemonei pagaminti naudotų medžiagų sąrašas labai ilgas – tai reiškia, kad naudingų medžiagų tose priemonėse yra labai mažai“, – sako „Optimum Derma Aciditate“ komandos vadovė.

Ji paprastai paaiškina svarbiausius odos priežiūros priemonių gamybos principus. Kiekviename kreme yra nuo 60 iki 80 proc. vandens, likusi dalis susideda iš naudingų medžiagų, taip pat tirštiklių, emulsiklių, kvapų. Vadinasi, iš likusių 20 ar 30 proc. tik nedidelė dalis yra naudingos medžiagos, kurios veikia odą - suteikia jai „maisto“ arba priverčia „dirbti“. Kitos medžiagos skirtos norint kuo ilgiau išsaugoti vienalytę priemonės tekstūrą, spalvą, kvapą, neleidžiančios sugesti tam tikrą laiko tarpą.

Kiek veikliosios medžiagos panaudota?

Tad jei į tą likusią dalį priemonės (maždaug apie trečdalį) sutelpa tiek medžiagų, kad jų sąrašas užima pusę priemonės indelio ploto, tikėtina, kad tų naudingų medžiagų priemonėje naudojami labai maži kiekiai. O tai savo ruožtu reiškia, kad juntamo priemonės poveikio galite ir nesulaukti, nes mažas medžiagos kiekis padarys minimalų poveikį, kurio nepajusite.

„Gamintojai, norėdami palankesnio vertinimo ar geresnių pardavimų, į jo sudėtį gali įtraukti geras, žinomas veikliąsias medžiagas, kad produkto sudėties aprašymas atrodytų patraukliai, tačiau maža naudojamų medžiagų koncentracija nepadarys realaus poveikio ir įsigyta priemone greičiausiai neapsidžiaugsite“, – sako daug metų odos priežiūros priemones gaminančios bendrovės vadovė.

Kaip žinia, kremo gamybai naudojamos medžiagos etiketėje privalo būti išvardintos pradedant nuo tų, kurių yra daugiausia. Tačiau I. Jokšienė atskleidžia dar vieną gudrybę - kai medžiagų yra mažiau nei 1 proc., gamintojai gali jas vardinti bet kokia tvarka, o tuo neretai būna piktnaudžiaujama. Tarkime, į sudėtį įtraukiami brangūs peptidai (baltymų fragmentai, sudaryti iš amino rūgščių), bet realiai jų panaudojama vos 0,05 proc., o pristatant produktą tam skiriama daug dėmesio ir todėl atrodo, kad kremas turėtų būti labai geras.

„Taip sukuriamas lūkestis, kad priemonė labai gerai veiks odą, tačiau realiai jokio poveikio ją panaudoję nepajusime“, – pasakoja I. Jokšienė. Todėl ji pataria neapsiriboti reklamoje pateikiama informacija, bet ir atidžiai pasižiūrėti, kurioje vietoje priemonės sudėties aprašyme yra Jus dominanti medžiaga. Tuo atveju, jei brangios odą veikiančios medžiagos kremo gamybai naudojama daug, kremas atitinkamai bus brangus.

Konservantai: taip ar ne?

Šiais laikais odos priežiūros priemonės nėra gaminamos be „pagalbininkų“ – tirštiklių, emulsiklių, įvairių konservantų, kurie palaiko kremo kokybę visą galiojimo laiką.

Paklausta apie konservantų naudojimą odos priežiūros priemonėse, I. Jokšienė sako, kad konservantai yra balastas, tačiau jie reikalingi, kad priemonės 2-3 metus neprarastų savo kokybės ir išvaizdos. Į labai dideles gaminių partijas gamintojai, norėdami apsidrausti, konservantų deda daugiau, nes išlaikyti gaminio kokybę ilgą laiką yra tikrai sudėtinga. Tačiau šioje situacijoje taip pat reikėtų nepamiršti saiko.

Trečiosiose šalyse garantijų nėra

„Europos Sąjungos šalyse yra taikomi tam tikri kokybės reikalavimai, yra kontroliuojama gaminamų priemonių sudėtis, kiekvieną gaminamą priemonę privalu registruoti, jos sudėtis yra tikrinama. Tačiau tokie reikalavimai negalioja trečiosiose šalyse, ten gamyba nėra nuosekliai kontroliuojama, todėl pasitikėti skelbiama informacija ar nurodoma sudėtimi nereikėtų skubėti. Todėl jei odos priežiūros priemonė yra pagaminta Rusijoje, Kinijoje, Tailande, įsigydami ją nepamirškite – dėl jų sudėties jokių garantijų nėra“, – sako I. Jokšienė.

Registruota Lietuvoje

Taip pat derėtų atsargiau vertinti tuos produktus, kurie Lietuvoje neturi įgalioto atstovo. Kuomet produktai registruojami Lietuvoje, jų sudėtis taip pat tampa kontroliuojama, nes atstovai registruodami produktus, nurodo jų sudėtį. Jei Lietuvoje nėra registruoto produkcijos atstovo, tokiu atveju nėra ir garantijų dėl kokybės.

Taip pat nereikėtų smarkiai žavėtis produkcija tokių gamintojų, kurie produktus gamina labai tolimose šalyse, kur kitokios klimato sąlygos, skiriasi saulės intensyvumas, oro drėgnumas ir kt. Jei kremas pagal savo sudėtį puikiai tiks Kinijos gyventojams, tai jis greičiausiai nebus pats geriausias pasirinkimas šviesiaodžiams lietuviams, kurių odos fenotipas visiškai kitoks.

Ilgametė patirtis ir dėmesys klientams

I. Jokšienė daug metų dirbo kosmetologo darbą, kol ieškodama gerų priemonių nusprendė organizuoti jų gamybą Lietuvoje. Nuolat dirbant su klientais priemonės buvo tobulinamos, ieškomas geriausias sprendimas, todėl šiandien „Optimum Derma Aciditate“ yra kosmetologinių produktų linija, kuri turi visą profesionalams įvairioms procedūroms reikalingų produktų rinkinį. Kūno ir veido procedūros „Optimum Derma Aciditate“ klinikose atliekamos naudojant profesionalią organinėmis AHA rūgštimis praturtintą kosmetiką, sukurtą bei pagamintą Lietuvoje. Remdamiesi moksliniais tyrimais, ilgametės praktikos patikrintomis priemonėmis ir nuosekliu darbu su klientais, „Optimum Derma Aciditate“ siūlo pagal individualius poreikius priderintus, saugius ir intensyviai veikiančius odos problemų sprendimus.