Koks trumparegystės atsiradimo mechanizmas pasakoja gydytojų įkurto optikų tinklo „Optometrijos centras“ gydytoja oftalmologė, medicinos mokslų daktarė, viena geriausių vaikų trumparegystės specialistė Lietuvoje Jolanta Bendorienė.

Dažniausiai trumparegystę provokuoja maži skaitmeniniai ekranai (telefonai, planšetės), skaitymas labai prisikišus ar patamsyje. Kuo mažesnis ekranas, tuo vaikas žiūri iš arčiau. Tuomet vaizdas nepakankamai tiksliai sufokusuojamas tinklainės centre, bet kas yra svarbiausia - tinklainės periferijoje vaizdas fokusuojamas dar blogiau. Daugybė mokslinių tyrimų parodė, kad blogai sufokusuotas vaizdas akies tinklainės periferijoje savarankiškai skatina per greitą akies augimą, tai yra vidinis akies savireguliacinis procesas. Trumparegystės progresavimo esmė - per greitai ir neproporcingai auganti akis. Kuo daugiau vaikas žaidžia telefonu, tuo akis auga greičiau. Kuo didesnis akies dydis – tuo daugiau dioptrijų priauga, tuo stipresni akiniai. Jei akies dydis didesnis nei normalus, labai padidėja rizika, kad visuose akies sluoksniuose gali įvykti negrįžtami pakitimai, kurie vėliau progresuos į rimtas ligas – tinklainės degeneraciją, atšoką, glaukomą, ankstyvą kataraktą ir panašiai. Svarbu suprasti, kad kuo daugiau dioptrijų „priauga“, tuo didesnės akys, tuo labiau akies vidinės struktūros yra pakenktos. Didėjant trumparegystės laipsniui, komplikacijų rizika išauga eksponentiškai. Suaugusiame amžiuje atlikus trumparegystės korekciją lazeriu, panaikinamos tik dioptrijos, bet akies dydis lieka didelis, komplikacijų rizika niekur nedingsta.

Kuo mažesnis vaikas žaidžia telefonu ar planšete, tuo jo akys pažeidžiamesnės, trumparegystė atsiranda ar progresuoja agresyviau. Tai susiję su vaiko kūno augimu – kai greitai auga kūnas, greitai auga ir akys, ypač jei patiria didelius krūvius žiūrint iš arti. Mažesniam vaikui pora valandų tokio žiūrėjimo kasdien gali sukelti negrįžtamą akies pailgėjimą. Ypač telefonai ir planšetės pavojingi ikimokykliniame amžiuje.

Jolanta Bendorienė, optikų tinklo „Optometrijos centras“ gydytoja oftalmologė, medicinos mokslų daktarė

Trumparegystė paprastai koreguojama akiniais ar kontaktiniais lęšiais. Įprasti akiniai ar lęšiai sufokusuoja vaizdą tik centrinėje tinklainėje, bet periferijoje vaizdas tiksliai nesufokusuojamas. Tas pats yra visai nenešiojant akinių – vaizdas neryškus ir tinklainės centre, ir periferijoje. Kai vaizdas neryškus, plonėja akies gyslainė, akyje įsijungia sudėtingi biocheminiai mechanizmai, akys ilgėja. Paprasti akiniai tik leidžia geriau matyti, bet nestabdo trumparegystės progresavimo, nes būtent tinklainės periferijos neryškus vaizdas skatina akies augimą ir trumparegystės progresavimą.  

Technologinė inovacija. Vienas pasaulinių optikos srities lyderių, japonų gamintojas HOYA po daugybės metų tyrimų pristatė visiškai naujovišką vaikų trumparegystės gydymo sprendimą. MiYOSMART yra akinių lęšiai, kurie sulėtina vaikų trumparegystės progresavimą ir išsaugoja jų regėjimą bei akių sveikatą ateičiai. MiYOSMART akinių lęšiuose pritaikyta revoliucinė Defocus Incorporated Multiple Segments (DIMS) technologija. MiYOSMART lęšių dizainas sudėtingas – centre yra reikiamos dioptrijos, kurios yra gydytojo išrašytame akinių recepte. Aplink centrinę zoną yra gydomąjį poveikį turintis žiedas, kuriame yra 396 mikroskopinių lęšiukų DIMS, kurie sufokusuoja vaizdą prieš tinklainę periferijoje. Kai akyje vaizdas sufokusuojamas prieš tinklainę, o ne už jos, sumažėja stimulai akiai augti; trumparegystė lėtėja arba visiškai nustoja progresuoti. Lęšio centre esanti 9 mm skersmens zona, turinti pilną korekciją, suteikia ryškų ir aiškų regėjimą. Viskas skamba labai sudėtingai, bet su šiais akiniais vaikas puikiai mato toli ir arti.

Moksliškai įrodyta: 6 metų klinikiniai tyrimai, rodo, kad nešiojant MiYOSMART, trumparegystės progresavimas sumažėjo vidutiniškai 60%. Rezultatai viešai publikuoti daugybėje mokslinių straipsnių. Šie lęšiai pripažinti Pasaulio vaikų akių gydytojų asociacijos, kaip veiksminga priemonė gydant trumparegystę. 6 metus trukęs klinikinis tyrimas atskleidė, kad trumparegystės gydymo poveikis išliko 6 metus, o tai rodo, kad akinių lęšių nešiojimas yra naudingas, o poveikis ilgalaikis.

Pasaulinis pripažinimas. Šie lęšiai pelnė ne vieną prestižinį apdovanojimą už inovatyvumą. 2018 m. MiYOSMART lęšiai laimėjo „Gold Prize“, „Grand Award“ ir „Special Gold Award“ tarptautinėje Ženevos išradimų parodoje, Šveicarijoje. 2020 m. laimėjo Silmo d'Or apdovanojimą kategorijoje „Vision“ „Silmo Paris“ optikos parodoje. Kiekvienas vaikas nusipelno geresnio trumparegystės gydymo. „MiYOSMART“ galima įsigyti daugiau nei 30 šalių visame pasaulyje, o daugiau nei 2 milijonai tėvų visame pasaulyje jau patikėjo savo vaikams skirtu sprendimu. Pagaliau ši revoliucinė technologija pasiekė ir Lietuvą.

Saugumas. MiYOSMART lęšiai pagaminti iš aukštos kokybės polikarbonato, atsparaus smūgiams, saugaus, lankstaus, tinkamo aktyviems vaikams. Lęšiai gali būti fotochrominiai - patalpoje šviesūs, lauke užtamsėjantys. Tai ypač patogu, jei papildomai naudojami atropino lašiukai. Taip akys ne tik gydomos, bet ir apsaugojamos nuo intensyvių saulės spindulių, padidinamas akių komfortas. Šie lęšiai gali būti tamsūs nuo saulės su poliarizacijos filtru. Visi MiYOSMART akinių lęšiai suteikia apsaugą nuo UV-A ir UV-B. Akiniai yra saugūs ir komfortiški. Nors technologija sudėtinga, vaikai prie akinių lengvai pripranta.

Stilingi ir universalūs: MiYOSMART sukurti taip, kad tiktų į daugelį akinių rėmelių. Pagal vaiko veidą pritaikius rėmelio dydį, MiYOSMART lęšiai puikiai derės tiek su metaliniu, tiek su plastikiniu akinių rėmeliu, todėl beliks išsirinkti gražiausią! Nors akinių lęšių optika sudėtinga, išoriškai jie atrodo kaip įprasti akiniai.

Taigi džiugi žinia, kad MiYOSMART lęšiai jau pasiekė Lietuvą, ir turime sprendimą, galintį kontroliuoti vaikų trumparegystės progresavimą. Mes suprantame, kaip tėveliams labai rūpi vaikų sveikata. Todėl esame nepaprastai laimingi, galėdami Lietuvoje pristatyti efektyvų sprendimą, stabdantį vaikų trumparegystės progresavimą. Mūsų nuoširdus patarimas – nedelskite. Nustačius trumparegystę, rekomenduojame kuo greičiau priimti sprendimą jos kontrolei. Uždelsta trumparegystė nelaukia, todėl kuo greičiau bus pritaikytas gydymas, tuo mažiau problemų turėsite ateityje. Svarbi kiekviena sustabdyta dioptrija!

Gydytojų įkurtos optikos

Optikų tinklą „Optometrijos centras“ prieš 25-eris metus įkūrė praktikuojantys oftalmologai, kurie siekė padėti Lietuvos žmonėms tinkamai rūpintis savo regėjimu ir akimis. Per šį laikotarpį „Optometrijos centro“ specialistai – akių gydytojai ir optometrininkai – sukaupė milžinišką praktinę patirtį diagnozuojant akių ligas, taikant sudėtingiausias optines korekcijas. Nuolat besimokantys specialistai, turi ne tik patirtį, bet ir moderniausią akių medicinos įrangą, kuri leis išspręsti visus su jūsų vaikų regėjimų susijusius klausimus.

Mūsų optikas renkasi tokie žmonės, kuriems svarbus itin kokybiškas regėjimo patikrinimas; tiksliai parinkti ir pritaikyti akiniai; madingų akinių rėmelių pasirinkimas; aiški kaina už tiksliai tai, ko žmogui reikia bei tinkamas dėmesys kiekvienam mūsų klientui.

Kreipkitės į „Optometrijos centrą“ – gydytojų įkurtas optikas, kurias rasite didžiuose Lietuvos miestuose ir internete www.optometrijoscentras.lt.