Anksčiau trumparegystė dažniausiai pasireikšdavo mokyklinio amžiaus vaikams, todėl ji buvo vadinama „mokykline trumparegyste“. Dabar trumparegiais tampa vis jaunesni vaikai, net 2-3 metų amžiaus. Dažniausiai tai nutinka, kai tėvai leidžia vaikams neribotą laiką žaisti su telefonais ar planšetėmis. Kita problema yra ta, kad vaikai mažai būna lauke. Tai sudaro idealias sąlygas vaikui tapti trumparegiu. Kartą prasidėjusi trumparegystė nebedingsta, ji gali tik progresuoti. Tada jau kova vyksta, kad trumparegystės dydis būtų kuo mažesnis. ? Apie tai, pasakoja gydytojų įkurto optikų tinklo „Optometrijos centras“ gydytoja oftalmologė, medicinos mokslų daktarė, viena geriausių vaikų trumparegystės specialistė Lietuvoje Jolanta Bendorienė.

Trumparegystė yra akių būklė, dėl kurios vaikai mato neryškiai toli esančius objektus. Ši būklė dažnai blogėja kas kelis mėnesius ir progresavimas tęsis iki vėlyvos paauglystės ar net dvidešimt kelerių metų. Tai vadinama progresuojančia trumparegyste, kuri gali turėti didelį poveikį vaikų gyvenimo kokybei ir akių sveikatai tiek jaunystėje, tiek gyvenimo antroje pusėje.

Kodėl ekranai kenkia vaikų akims?

Skaitmeninių prietaisų naudojimas mokantis tampa vis svarbesnis, ir laikas prie ekrano gali būti naudingas, jei jis derinamas su kita veikla. Tačiau per daug laiko prie ekranų gali paveikti vaikų regėjimą ir fizinę bei psichinę sveikatą.

Vaikai, kurie naudojasi ekranais iki 3 metų amžiaus, dažniau susiduria su trumparegyste ikimokykliniame amžiuje. Tyrimai rodo, kad yra ryšys tamprus ryšys tarp vaikų ir paauglių ekranų laiko ir trumparegystės vystymosi, ypač jaunesniems nei 10 metų vaikams, kai jų regėjimas dar vystosi.

Be to ilgas ekranų laikas gali sukelti akių sausumą ir skaitmeninį akių nuovargį, kuris pasireiškia nemaloniais simptomais, tokiais kaip neryškus matymas, akių paraudimas, galvos skausmas, irzlumas, kartais net dvejinimasis.

Ekranai ir knygos skiriasi keliais svarbiais aspektais. Atstumas nuo akių - vaikai dažniausiai laiko ekranus arčiau nei knygas. Labai artimas fokusavimas iš 20-25 cm būna nepakankamai tikslus, tinklainės periferijoje susidaro neryškus vaizdas, tada akių tinklainėje ir gyslainėje atsiranda signalai, skatinantys akis augti. Akys auga per greitai – progresuoja trumparegystė. Kuo mažesnis ekranas, tuo žalingesnis akims. Telefonai, planšetės, skaityklės, nešiojami kompiuteriai – maži ekranai akių gydytojų požiūriu.

Elektroninės skaityklės gali sukelti daugiau akių nuovargio nei popierinės knygos. Skaitymo greitis planšetėje ar skaityklėje yra lėtesnis nei skaitant spausdintą tekstą, toks veiksmas vos 30 minučių gali išvarginti akių raumenis.

Kiek vaikui galima žaisti telefonais ir planšetėmis?

Kalbant apie sveiką vaiko vystymąsi, Pasaulio sveikatos organizacija ,  Amerikos pediatrų akademija pateikė šias rekomendacijas apie vaikų prie ekranų praleidžiamą laiką:

  • Vaikams iki 2 metų nerekomenduojama leisti laiko prie ekranų – nenaudoti nei telefonų nei planšečių. Išimtis: vaizdo pokalbiai su šeima, kurie gali padėti kalbos ir socialiniam vystymuisi.

  • Vaikai nuo 2 iki 4 metų: ne daugiau kaip 1 valanda ekranų per dieną. Geriausia žiūrėti kartu su tėvais, nes tai gali padėti kalbos raidai ir mokymuisi. Per daug ekrano laiko gali didinti trumparegystės riziką, sumažinti aktyvų žaidimą, lėtinti kalbos įgūdžių ugdymą ir didinti antsvorio riziką.

  • Vaikai nuo 5 iki 17 metų: ne daugiau kaip 2 valandos  laisvalaikio prie ekranų per dieną. Svarbu: daryti dažnas pertraukas ir laikytis žiūrėjimo atstumo apie 40 cm. Prieš miegą kelios valandos nenaudoti ekranų, nes gali pablogėti miego kokybė.

Kokie ekranai mažiau kenkia vaiko akims?

Geriau vaikams nenaudoti nei mokslams, nei laisvalaikiui mažų ekranų- telefonų, planšečių, nešiojamų kompiuterių. Daug geriau dideli ekranai, televizorius, nes tada vaikas žiūri ekraną iš didesnio atstumo. Žaidimai, prijungiami prie televizoriaus mažiau kenkia akims nei žaidimai telefone. Kambaryje turi būti šviesu, nors ekranai ir patys šviečia. Kad atsverti neigiamą ekranų poveikį, vaikams reikia būti lauke ne mažiau 2 val., tada mažiau šansų vaikui tapti trumparegiu, o jei jau yra trumparegis – mažiau progresuos.

Apie akinius su mėlynos šviesos filtrais

Dažnas tėvų klausimas - ar apsaugo nuo trumparegystės mėlynos spalvos filtrai. Atsakymas -neapsaugo. Mėlyną šviesą blokuojantys filtrai mažina akių nuovargį, bet nuo trumparegystės atsiradimo ar progresavimo neapsaugo. Kartais tėvams jie suteikia apgaulingą įspūdį, kad jei vaikas žaidžia daug telefonu, bet dėvi mėlyną šviesą blokuojančius akinius, tai jis apsaugotas nuo trumparegystės. Svarbu suprasti – svarbiausia - suminis laiko kiekis, praleidžiamas žaidžiant ir atstumas iki ekrano. Kuo mažesnis ekranas, tuo iš arčiau vaikas žiūri, tuo didesnė paskata akims pradėti augti greičiau.

Laikysena

Laikysena yra labai svarbi, kai vaikai naudojasi ekranais. Vaikai, kurie naudoja telefonus ilgiau nei valandą, dažniau patiria raumenų ir kaulų skausmus, ypač jei guli ant pilvo. Vaikai, kurie naudojasi telefonais daugiau nei 4 valandas per dieną, dažniau nuleidžia galvą ir kaklą, tiek sėdėdami, tiek stovėdami. Tai gali sukelti kaklo sustingimą, skausmą ir netgi kvėpavimo problemų.

Patarimas: kai vaikai naudojasi telefonais, planšetėmis ar nešiojamaisiais kompiuteriais, skatinkite juos sėdėti tiesiai ir reguliariai daryti pertraukėles. Tai svarbu jų regėjimui, akių sveikatai, laikysenai ir bendrai kūno komfortui.

Pasaulinė naujiena jau ir Lietuvoje

Jei pastebėjote, kad vaikas prisimerkia, trina akis, skundžiasi akių nuovargiu, vertėtų apsilankyti pas akių gydytoją.

Gydytojų įkurtas optikų tinklas „Optometrijos centras“ Lietuvoje vienas pirmųjų pristato naujausią pasaulinę technologinę inovaciją – japonų gamintojo Hoya gydomuosius akinių lęšius MiYOSMART. Šie lęšiai, remiantis 6 metų klinikiniais tyrimais, sumažina trumparegystės progresavimą vidutiniškai 60%. Rezultatai pripažinti Pasaulio vaikų akių gydytojų asociacijos ir pelnė ne vieną prestižinį apdovanojimą už inovatyvumą. MiYOSMART lęšiai yra saugūs, pagaminti iš patvarios polikarbonatinės medžiagos, užtikrinančios vaiko akių saugumą kasdieniuose nuotykiuose. Nors jų optika sudėtinga, išoriškai jie atrodo kaip įprasti akiniai ir vaikui nesukelia jokio papildomo streso.

Gydytojų įkurtos optikos

Optikų tinklą „Optometrijos centras“ prieš 25-eris metus įkūrė praktikuojantys oftalmologai, kurie siekė padėti Lietuvos žmonėms tinkamai rūpintis savo regėjimu ir akimis. Per šį laikotarpį „Optometrijos centro“ specialistai – akių gydytojai ir optometrininkai – sukaupė milžinišką praktinę patirtį diagnozuojant akių ligas, taikant sudėtingiausias optines korekcijas. Nuolat besimokantys specialistai, turi ne tik patirtį, bet ir moderniausią akių medicinos įrangą, kuri leis išspręsti visus su jūsų vaikų regėjimų susijusius klausimus.

Mūsų optikas renkasi tokie žmonės, kuriems svarbus itin kokybiškas regėjimo patikrinimas; tiksliai parinkti ir pritaikyti akiniai; madingų akinių rėmelių pasirinkimas; aiški kaina už tiksliai tai, ko žmogui reikia bei tinkamas dėmesys kiekvienam mūsų klientui.

Kreipkitės į „Optometrijos centrą“ – gydytojų įkurtas optikas, kurias rasite didžiuose Lietuvos miestuose ir internete www.optometrija.lt.