Trumpai ir aiškiai: kas yra trumparegystė?

Trumparegystė (miopija) – tai tokia akies būklė, kai akis yra didesnė nei turėtų būti, todėl tolimesni vaizdai yra neryškūs, o iš arti matymas geras. Paprastai trumparegystė atsiranda vaikystėje, blogėja iki žmogus suauga, o vėliau stabilizuojasi. Matymo blogėjimas reiškia, kad akis auga greičiau nei turėtų augti normali akis. Kuo akis didesnė, tuo stipresni akiniai – daugiau dioptrijų, tuo žmogus labiau priklausomas nuo akinių ar lęšių. Dėl per didelio akies dydžio suaugusiam žmogui gali išsivystyti ir žymiai sudėtingesnės akių ligos – tinklainės degeneracija, atšoka, glaukoma, katarakta. Saugaus trumparegystės dydžio nėra, nes akies tinklainės degeneracija 30 proc. atvejų įvyksta esant jau ir nedidelei trumparegystei. Trumparegystė nėra grįžtamas procesas, nes ilgesnė akis sutrumpėti negali. Pasidarius lazerinę korekciją, tik išsivaduojama nuo akinių ar lęšių, bet akies dydis ir pakitimai akies dugne lieka visam gyvenimui. Nuo to, kaip auginame savo vaikus, priklausys jų matymo gerovė suaugusiame amžiuje.

Jolanta Bendorienė, tinklo „Optometrijos centras“ gydytoja oftalmologė

Pagrindinės trumparegystės priežastys:

  1. Dažnas ir ilgas mažų skaitmeninių ekranų naudojimas: Net visiškai mažus vaikus labai įtraukia judantys, spalvingi ir garsūs vaizdai. Kuo mažesnis ekranas, tuo arčiau jį laikome (20-25 cm). Tai keičia vaizdo fokusavimą akyje ir fiziologiškai skatina akis augti, o dėl jų per didelio dydžio trumparegystė ir ima vystytis. Gal skambės keistai, bet saugiausia šiais laikais žiūrėti televizoriaus dydžio ekranuose rodomą turinį, nes ekranai telefonuose, planšetėse, nešiojamuose kompiuteriuose jau yra laikomi mažais.

  2. Prastas apšvietimas ir skaitymas ar piešimas: Smulkių detalių žiūrėjimas iš mažo atstumo (20-25 cm.) yra itin rizikinga terpė jūsų vaiko laisvalaikiui. Tokia situacija itin kenkia jūsų vaiko akims ir skatina trumparegystės vystymąsi. Labai svarbu, kad vaikai skaitytų ir pieštų gerai apšviestoje vietoje, tad negailėkite vaikų kambariuose ir mokymosi vietose šviesos. Pratinkite vaikus laikytis tinkamo atstumo nuo knygos ar piešinio (40 cm). Jei vaikas mėgsta skaityti atsigulęs, pasirūpinkite geru toršeru prie lovos. Akių gydytojai, taip pat, rekomenduoja daryti pertraukėles kas 10-15 minučių.

  3. Mažai aktyvumo lauke: Šiuolaikiniai vaikai dažnai būna patalpų viduje nuo ryto iki vakaro ir taip tik padidina krūvį tenkanti akims. Būnant lauke šviesiu paros metu, šviesos lygis yra daug didesnis nei namuose, todėl vaizdas akyse fokusuojasi kitaip, nei patalpoje. Be to, esant lauke aktyviau gaminasi dopaminas, kuris labai svarbus akių augimui. Pasaulinė vaikų oftalmologijos ir žvairumo asociacija rekomenduoja vaikams praleisti lauke bent 2 valandas per dieną. Nebūtina veikti kažką ypatingo – ėjimas pėsčiomis į mokyklą ar būrelį taip pat yra buvimas lauke.

  4. Paveldėjimas ir genetika: Jei vienas iš tėvų yra trumparegis, vaiko trumparegystės rizika padidėja 3 kartus, jei abu tėvai trumparegiai – net 6 kartus. Jei plačioje giminėje yra žmonių su didele trumparegyste, rizika vaikui didėja dar labiau. Tačiau, nors genai yra svarbūs, gyvenimo būdas gali įtakoti trumparegystės vystymąsi. Tėvai tinkamu auklėjimu, pavyzdžiu ir teisingų įpročių formavimu, gali iki minimumo sumažinti trumparegystės riziką, pavėlinti jos pradžią arba sulėtinti jos progresą.

Kaip mažinti trumparegystės tikimybę ir puoselėti savo vaiko akis?

  1. Praleiskite daugiau laiko lauke kartu su vaiku. Dažnai vaikai sako, kad lauke nėra ką veikti, todėl sudominkite juos smagiomis veiklomis, sportu ar hobiu. Tai bus naudinga visai šeimai! Rekomenduojama, kad vaikas praleistų lauke bent 2 valandas per dieną šviesiu paros metu. Buvimas lauke padeda akims, nes gaminasi daugiau dopamino ir melatonino, kurie yra svarbūs ne tik akims, bet ir geram miegui.

  2. Ugdykite teisingus vaiko įpročius kaip naudotis ekranais: Raginkite naudoti didesnius ekranus, pavyzdžiui, televizorių, ir apribokite ekranų laiką. Mokyklinio amžiaus vaikams rekomenduojama ne daugiau kaip 2 valandos per dieną praleisti prie ekranų laisvalaikiu. Užtikrinkite gerą apšvietimą namuose, ypač kai vaikas skaito ar ruošia pamokas. Svarbu, kad vaikas žiūrėtų iš nemažesnio nei 40 cm atstumo. Taip pat užtikrinkite, kad vaikas pakankamai miegotų.

  3. Reguliariai tikrinkite vaiko regėjimą: Ypač jei jis daug laiko praleidžia prie skaitmeninių ekranų ar mėgsta skaityti, arba jei giminėje yra trumparegių. Lietuvoje yra puiki tvarka, kai šeimos gydytojai prieš kiekvienus mokslo metus atlieka profilaktinius patikrinimus. Jei vaikas sunkiai skaito raides lentelėje, verta pasitikrinti pas akių gydytoją.

  4. Akių pratimai: Nors mokslinių duomenų apie akių pratimų naudą nėra, vis tiek verta skatinti vaikus daryti pertraukėles ir pailsinti akis kas 10-15 minučių.

  5. Nedvejokite kreiptis į specialistus, kai pastebite vaiko regėjimo pokytį. Gydytojų įkurto optiktų tinklo „Optometrijos centras“ vaikų oftalmologai turi visą reikiamą įrangą, aukščiausio lygio profesinį paruošimą ir tinkamą specializuotų akinių bei kontaktinių lęšių vaikams asortimentą. Vaikų trumparegystę lėtinti skirti lęšiai ir kontaktiniai lęšiai yra medicinos mokslo laimėjimais pagrįstas būdas, kaip spręsti šią bėdą, jei jos pradžioje tinkamai nesureagavome.

Svarbiausia – nedelsti, nes trumparegyste vaikai patys nesiskudžia

Pastebėję bet kokį įtartiną vaiko regėjimo pokytį – nedelskite ir kreipkitės į specialistus. Trumparegystės vystymosi stabdymui ypatingai svarbu, kad ji būtų diagnozuota kuo anksčiau. Kuo anksčiau bus pradėtas labiausiai jums tinkamas gydymas, tuo mažiau problemų turėsite ateityje. Atminkite, kad trumparegystė nėra nuosprendis – galime pasiūlyti gydomuosius akinius, lęšius ar lašus, kurie padės stabdyti ar užkirsti kelią trumparegystei. Gydytojų įkurtas optikų tinklas „Optometrijos centras“ naudoja naujos kartos medicininę aparatūrą, leidžiančią tiksliai įvertinti akies augimo greitį, ragenos gaubtumą, tinklainės būklę, akispūdį ir kitus medicininius akies parametrus, be vyzdžių plėtimo. Turime keliolikos metų patirtį gydant vaikų trumparegystę tiek su lašais, tiek su gydomaisiais kontaktiniais lęšiais.

Pasaulinė naujiena jau ir Lietuvoje

Gydytojų įkurtas optikų tinklas „Optometrijos centras“ Lietuvoje vienas pirmųjų pristato naujausią pasaulinę technologinę inovaciją – japonų gamintojo Hoya gydomuosius akinių lęšius MiYOSMART. Šie lęšiai, remiantis 6 metų klinikiniais tyrimais, sumažina trumparegystės progresavimą vidutiniškai 60%. Rezultatai pripažinti Pasaulio vaikų akių gydytojų asociacijos ir pelnė ne vieną prestižinį apdovanojimą už inovatyvumą. MiYOSMART lęšiai yra saugūs, pagaminti iš patvarios polikarbonatinės medžiagos, užtikrinančios vaiko akių saugumą kasdieniuose nuotykiuose. Nors jų optika sudėtinga, išoriškai jie atrodo kaip įprasti akiniai ir vaikui nesukelia jokio papildomo streso.

Gydytojų įkurtos optikos

Optikų tinklą „Optometrijos centras“ prieš 25-eris metus įkūrė praktikuojantys oftalmologai, kurie siekė padėti Lietuvos žmonėms tinkamai rūpintis savo regėjimu ir akimis. Per šį laikotarpį „Optometrijos centro“ specialistai – akių gydytojai ir optometrininkai – sukaupė milžinišką praktinę patirtį diagnozuojant akių ligas, taikant sudėtingiausias optines korekcijas. Nuolat besimokantys specialistai, turi ne tik patirtį, bet ir moderniausią akių medicinos įrangą, kuri leis išspręsti visus su jūsų vaikų regėjimų susijusius klausimus.

Mūsų optikas renkasi tokie žmonės, kuriems svarbus itin kokybiškas regėjimo patikrinimas; tiksliai parinkti ir pritaikyti akiniai; madingų akinių rėmelių pasirinkimas; aiški kaina už tiksliai tai, ko žmogui reikia bei tinkamas dėmesys kiekvienam mūsų klientui.

Kreipkitės į „Optometrijos centrą“ – gydytojų įkurtas optikas, kurias rasite didžiuose Lietuvos miestuose ir internete www.optometrija.lt.