Pirmiausiai reikia suprasti, kad trumparegystę galima tik sulėtinti, sustabdyti. Trumparegystės atsiradimas reiškia, kad vaiko akis auga per greitai ir būna net keliais milimetrais didesnė nei turėtų būti. Taikant efektyvias gydymo priemones, lėčiau blogėja regėjimas, mažiau stiprėja vaiko akinių dioptrijos. Nieko nedarant, nenešiojant akinių ar nešiojant paprastus akinius, trumparegystė dažniausia blogėja iki 16 metų, o kai kada ir suaugusiame amžiuje.

5 visame pasaulyje specialistų pripažintos trumparegystės kontrolės priemonės

Gyvensenos korekcija – pats pigiausias būdas. Pasaulinė vaikų akių gydytojų draugija vaikams rekomenduoja būti lauke bent 2 val. per dieną. Būnant lauke tinklainėje pagaminama daugiau dopamino, kuris reguliuoja akies augimą. Skaityti ir ruošti pamokas reikėtų ne artimesniu nei 40 cm atstumu ir gerai apšviestoje vietoje. Nenaudoti mažų ekranų, pamokoms ar pramogoms geriau TV ar dideli kompiuterių ekranai. Pačioje trumparegystės pradžioje kartais užtenka tik sureguliuoti vaiko įpročius.

Atropino lašai – seniausias visame pasaulyje taikomas būdas trumparegystės progresavimo lėtinimui. Atropino lašai naudojami jau keliasdešimt metų, Lietuvoje – keliolika metų. Naudojami įvairaus stiprumo atropino lašai, kurie lašinami kelerius metus kiekvieną vakarą. Ypač tinka trumparegystės pradžioje, kol neskiriami akiniai. Agresyviai progresuojančios trumparegystės atveju atropino lašai naudojami kombinuotam gydymui kartu su gydomaisiais akiniais ar kontaktiniais lęšiais. Kokios koncentracijos lašus lašinti ir kaip ilgai nusprendžia oftalmologas, įvertinęs vaiko trumparegystės ypatumus.

Akiniai. Paprasti akiniai tik koreguoja matymą, bet nelėtina trumparegystės progresavimo. Gydomieji, trumparegystės progresavimą lėtinantys akiniai paremti periferinio defokuso terorija. Akies viduje tinklainės periferijoje gydomoji zona sufokusuoja vaizdą prieš tinklainę ir taip panaikinamas stimulas akiai per greitai augti. Toks gydymas neinvazinis, be pašalinių reiškinių. Dabar Lietuvoje turime jau ir pasaulinę inovaciją - trumparegystės progresavimą lėtinančius gydomuosius akinius MiYOSMART. Gydomieji akinių lęšiai atrodo kaip paprasti akiniai, bet jų technologija sudėtinga - centre yra regėjimą koreguojančios dioptrijos, o periferijoje – gydomasis žiedas, sudarytas iš mikroskopinių lęšiukų (plika akimi jų nesimato). MiYOSMART lęšiai sulėtina trumparegystės progresavimą.

Minkšti gydomieji kontaktiniai lęšiai Misight veikia panašiai kaip gydomieji akiniai. Jie centre turi regėjimą koreguojančias dioptrijas, o periferijoje – gydomuosius koncentrinius žiedus, kurie pakeičia lęšio stiprumą periferijoje. Lęšiai yra vienadieniai, labai tinkantys aktyviems, sportuojantiems, šokantiems vaikams. Reikia pastebėti, kad vaikai gana lengvai išmoksta nešioti kontaktinius lęšius. Žinoma, būtina laikytis higienos reikalavimų.

Ortokeratologiniai kontaktiniai lęšiai – kieti kontaktiniai lęšiai, dėvimi naktį, miego metu. Tai sudėtingiausias ir, ko gero, daugiausiai rizikos turintis būdas. Labiausiai tinka iki 4,0 dioptrijų trumparegystės. Naktį kietas lęšis suplokština rageną, dieną vaikas gerai mato be akinių.

Jei trumparegystės eiga labai agresyvi, taikomas kombinuotas gydymo būdas – akiniai ar kontaktiniai lęšiai kartu su atropino lašais.

Taigi džiugi žinia, kad japonų gamintojo Hoya MiYOSMART lęšiai jau pasiekė Lietuvą. Mes suprantame, kaip tėveliams labai rūpi vaikų sveikata. Todėl esame nepaprastai laimingi, galėdami Lietuvoje pristatyti efektyvų sprendimą, letinantį vaikų trumparegystės progresavimą. Mūsų nuoširdus patarimas – nedelskite. Nustačius trumparegystę, rekomenduojame kuo greičiau priimti sprendimą jos kontrolei.

Gydytojų įkurtos optikos

Optikų tinklą „Optometrijos centras“ prieš 25-eris metus įkūrė praktikuojantys oftalmologai, kurie siekė padėti Lietuvos žmonėms tinkamai rūpintis savo regėjimu ir akimis. Per šį laikotarpį „Optometrijos centro“ specialistai – akių gydytojai ir optometrininkai – sukaupė milžinišką praktinę patirtį diagnozuojant akių ligas, taikant sudėtingiausias optines korekcijas. Nuolat besimokantys specialistai, turi ne tik patirtį, bet ir moderniausią akių medicinos įrangą, kuri leis išspręsti visus su jūsų vaikų regėjimų susijusius klausimus.

Mūsų optikas renkasi tokie žmonės, kuriems svarbus itin kokybiškas regėjimo patikrinimas; tiksliai parinkti ir pritaikyti akiniai; madingų akinių rėmelių pasirinkimas; aiški kaina už tiksliai tai, ko žmogui reikia bei tinkamas dėmesys kiekvienam mūsų klientui.

Kreipkitės į „Optometrijos centrą“ – gydytojų įkurtas optikas, kurias rasite didžiuose Lietuvos miestuose ir internete www.optometrijoscentras.lt.