Siekdamos spręsti šią problemą, įmonės „Agrokoncernas“ ir „Adama“ pristato socialinę iniciatyvą „Gamtamokslis“, kurios tikslas – suteikti nemokamas korepetitorių paslaugas bent 100 motyvuotų 11–12 klasių moksleivių.

Studentų skaičius vis mažėja

Žemės ūkis yra vienas iš greičiausiai besikeičiančių sektorių, kuriame sparčiai diegiamos skaitmeninės ir robotizuotos technologijos. Šiandien šiai sričiai kyla rimti iššūkiai, nes ji tiesiogiai susijusi su maisto tiekimo grandine, kurios poreikis nuolat auga. Todėl agroverslas turi ne tik patenkinti didėjantį maisto poreikį, bet ir išlaikyti žemės derlingumo balansą, užtikrinti maisto prieinamumą bei tausoti gamtinius išteklius.

Dėl maisto tiekimo grandinės problematikos ir klimato kaitos poveikio žemės ūkiui, su šia sritimi susijusios profesijos tampa vienomis iš perspektyviausių. Tačiau Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos kanclerė Astrida Miceikienė pastebi, kad, nepaisant rinkos aktualijų, moksleivių, pasirinkusių žemės ūkio studijų programas, yra nedaug. Tai dažnai lemia žemi valstybinių egzaminų rezultatai, kurie trukdo jauniems žmonėms įstoti į šias programas.

„Šiemet žemės ūkio krypties bakalauro studijų programas pirmuoju prioritetu pasirinko tik 1,3 proc. stojančiųjų,“ – rezultatais dalinasi A. Miceikienė.

VDU Žemės ūkio akademijos kanclerė įvardija dvi pagrindines priežastis, kodėl žemės ūkio studijų programų pasirinkimas yra toks mažas.

VDU ŽŪA kanclerė A.Miceikienė

„Regionuose gyvenantys moksleiviai, kurie dažnai domisi šiomis studijų programomis, susiduria su pedagogų trūkumu ir ribotomis galimybėmis pasamdyti korepetitorius, todėl jų valstybinių egzaminų rezultatai dažnai būna prastesni. Tai pakiša koją jiems gauti valstybės finansuojamą studijų vietą, o studijuoti savo lėšomis galimybės yra ribotos,“ – teigia A. Miceikienė.

Antra priežastis, dėl kurios trūksta jaunų specialistų žemės ūkyje, yra ta, kad Lietuvoje priėmimo į aukštąsias mokyklas sistema nėra suderinta su verslo sektoriaus poreikiais.

Švietimo įstaigos atstovė pastebi, kad Europos šalyse jau taikoma praktika, padedanti spręsti šią problemą: „Kitose šalyse specialistų poreikis kiekvienoje srityje yra numatytas iš anksto ir pagal tai finansuojamas priėmimas į studijų programas.“

Nors manoma, kad tokia praktika galėtų padėti išspręsti jaunų specialistų trūkumą žemės ūkyje, Lietuvoje ji dar nėra taikoma.

Projekto „Gamtamokslis“ atstovė Liveta Budreckytė

Nemokamos korepetitorių paslaugos moksleiviams

Švietimo įstaigos ir agroverslo atstovai ieško būdų, kaip ne tik pritraukti jaunus žmones į žemės ūkio sektorių, bet ir suteikti jiems galimybę tapti perspektyviais šios srities specialistais. Šiais metais „Agrokoncernas“ kartu su „Adama“ pristato socialinę iniciatyvą „Gamtamokslis“.

Šio projekto tikslas – suteikti 100 motyvuotų 11–12 klasių Lietuvos moksleivių galimybę pagerinti savo mokymosi rezultatus dalyvaujant nemokamuose profesionalių korepetitorių užsiėmimuose. Moksleiviai galės gilinti pasirinktų dalykų žinias: matematikos, fizikos, chemijos, biologijos ir anglų kalbos.

„Tikime, kad mūsų pažangiausių šalies ūkininkų remiama socialinė iniciatyva „Gamtamokslis“ ne tik padės moksleiviams pagerinti savo žinias, bet ir ugdys jų motyvaciją, atsakomybę bei savarankiškumą“, – teigia projekto „Gamtamokslis“ atstovė Liveta Budreckytė.

Ji taip pat pabrėžia, kad šia iniciatyva siekiama supažindinti jaunimą su sparčiai augančiu žemės ūkio sektoriumi, į kurio pažangą vis daugiau investuojama ir kuriam reikia kvalifikuotų specialistų.

Ūkininkai tiesia pagalbos ranką

Žemės ūkio sektorius sparčiai vystosi. Jei anksčiau ūkininko darbas buvo siejamas su senais traktoriais ir fiziniu darbu, šiandien šis sektorius išsiskiria pažangiomis technologijomis, skaitmeniniais sprendimais, strateginiu mąstymu ir didžiulėmis perspektyvomis.

„Agronomijos sritis – tiems, kurie nemėgsta monotonijos, kurie žavisi komandiniu darbu, domisi naujausiomis technologijomis ir vertina bendravimą su žmonėmis“, – teigia UAB „Šiaulių agrocentro“ direktorius Valdemaras Lapatkinas.

Valdemaras Lapatkinas, UAB „Šiaulių agrocentro“ direktorius

Agronomijos kelią pasirinkęs, įkvėptas vaikystėje matytų pavyzdžių, V. Lapatkinas neslepia, kad šiam sprendimui taip pat įtakos turėjo ir šios srities karjeros galimybės.

Šiandien žemės ūkyje taikomos pažangiausios technologijos: dirba savaeigė technika, duomenys gaunami iš palydovų, o kuriami produktai yra tausojantys aplinką. Vis dėlto, kaip pastebi agroverslo atstovas, kad šie procesai veiktų sklandžiai, reikalingos kvalifikuotų specialistų rankos, o jų šiuo metu labai trūksta.

Siekiant pritraukti jaunimą ir suteikti jiems galimybę išnaudoti savo potencialą žemės ūkio srityje, mūsų šalies pažangiausi ūkininkai ne tik finansiškai remia socialinę iniciatyvą „Gamtamokslis“, bet ir noriai dalyvauja susitikimuose su moksleiviais, padėdami jiems geriau pažinti modernų ir inovatyvų žemės ūkio sektorių.

Socialinė iniciatyva „Gamtamokslis“, kurią įgyvendina „Agrokoncernas“ ir „Adama“, jau prasidėjo. Moksleiviai, norintys dalyvauti projekte, kviečiami registruotis iki rugsėjo 23 d.

Vertinimo komisija, išnagrinėjusi ir įvertinusi pateiktus dokumentus, sprendimą dėl atrinktų dalyvių priims iki rugsėjo 30 d. Atrinkti moksleiviai bus informuoti asmeninėmis žinutėmis.

Registracijos formą galima rasti svetainėje www.gamtamokslis.lt