Alytus praėjusiais metais pritraukė daugiausia investicijų per visą Nepriklausomybės laikotarpį.Sparčiai augantis ir besivystantis miestas tampa regionų lyderiu, tačiau dar ne visos jo galimybės išnaudotos. Alytus laukia inovatyvių idėjų ir drąsius sprendimus priimančių investuotojų. Strategiškai patogi Alytaus regiono geografinė padėtis, nuolat vystoma ir tobulėjanti infrastruktūra sudaro išskirtines sąlygas kurti verslus. Juk pradėti arba vystyti verslą yra palankiau tokioje aplinkoje, kur žmones galima pasiekti greičiau ir paprasčiau.

Pramonės sektorius Alytuje

Alytaus miesto savivaldybės vizija ir tikslai sutampa su atsakomybe ateičiai

Pastaraisiais metais Alytuje daugėja verslo iniciatyvų, išnaudojančių miesto teikiamas galimybes. Unikalias idėjas įgyvendina iš svetur atsikėlę ar į gimtąjį kraštą sugrįžę ambicingi verslininkai.

Verslininkai supranta bendradarbiavimo su savivalda privalumus ir kaip svarbu sulaukti jos palaikymo. Vienos daugiausia investuojančių žemės ūkio ir maisto gamybos įmonių grupės AB „Linas Agro Group“ priklausančios AB „Kauno grūdai“ generalinis direktorius Andrius Pranckevičius teigė, kad: „Vertiname mums parodytą vietos valdžios pasitikėjimą ir sieksime užtikrinti sklandų bei konstruktyvų bendradarbiavimą, kuris padėtų pamatą galimiems bendriems darbams ir ateityje.“

Pramonės sektorius Alytuje

UAB „Maristika“ yra viena pagrindinių stiklo tiekėjų Lietuvos rinkoje. Iš Vilniaus į Alytaus pramonės parką perkeliančios ir 8 mln. Eur investavusios įmonės vadovas Raimundas Jegelevičius teigia, kad į Alytų gamybą nuspręsta perkelti dėl keleto privalumų: „Čia jau yra kelios stiklo įmonės, todėl nebus jaučiamas darbo jėgos stygius. Be to, Alytus yra įsikūręs strategiškai patogioje geografinėje vietoje – netoli Vilniaus, todėl bus patogu sostinėje užsiimti prekyba, o Alytuje – gamyba.“

Pramonės sektorius Alytuje

„Alytus, kaip atgimstantis feniksas iš pelenų – atgauna savo didybę. Mūsų vizija ambicinga, bet savo ruožtu darome viską, kad investuotojai pasirinktų mūsų miestą. Turime daug sėkmingų verslo istorijų. Daugelis investuotojų, „pasimatavę“ Alytų, sulaukę iniciatyvos iš savivaldybės, dažnu atveju sugrįžta su dar didesniais planais“, – teigė Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis.

Stipraus verslo nebus be kompetentingų darbuotojų

Nuo šių metų liepos 1 dienos reorganizavus Alytaus kolegiją ji tapo Kauno kolegijos dalimi ir tai – labai svarbus akademinis proveržis visame Pietų regione. Jau šįmet Kauno kolegija, atsižvelgusi į regiono darbdavių poreikius, išgirdo juos ir nuo rugsėjo 1-osios Alytaus fakultete startuoja su naujomis studijų programomis, ir tai dar ne pabaiga. Kolegijos atstovai nuolatos bendradarbiauja su savivalda ir vietos verslu, daro tyrimus, kokių specialistų jiems reikia, ir, atsižvelgdami į tai, kuria naujas studijų programas.

Pramonės sektorius Alytuje

Alytaus profesinio rengimo centras – vienas didžiausių visoje Lietuvoje. Įgyvendinant profesinio mokymo programas, mokykloje diegiamos technologinės naujovės, ugdomi mokinių praktiniai įgūdžiai, todėl absolventai tampa konkurencingais specialistais darbo rinkoje.

„Mums labai svarbu turėti aukštojo mokslo įstaigas, nes taip stipriname miesto kvalifikuotų darbuotojų rinką. Kauno kolegijos vadovų lankstus požiūris ir noras bendradarbiauti yra labai palankus ne tik esamam, bet ir ateinančiam verslui. Kartu mes turime galimybę prisiliesti prie jaunų žmonių ir padėti jiems tobulėti, užauginti ne tik puikias asmenybes, bet ir kompetentingus specialistus, kurie dirbs ir kurs savo ateitį Alytuje“, – teigė N. Cesiulis.

Verslui komunikuojant su Kauno kolegijos Alytaus fakultetu ar Profesinio rengimo centru jie taip pat sudaro perkvalifikavimo studijų programas pagal investuotojų poreikius. Šiuo metu, pagal Užimtumo tarnybos rugpjūčio mėn. duomenis, bedarbių Alytuje yra 2 986, o laisvų darbo vietų tik 362, todėl mieste yra didelis darbo jėgos pasirinkimas.

Pramonės sektorius Alytuje

Alytaus varomoji jėga – Pramonės parkas

Buvo metas, kai aktyviai augęs miestas sustojo, netgi pradėjo mažėti, pelkėti. Nepaisant visų iššūkių, su kuriais šiandien susiduria visa Lietuva, Dzūkijos sostinė klesti. Dešimtmečius apytuštis buvęs Alytaus pramonės parkas pastaraisiais metais nuolat auga ir plečiasi. Dabar Pramonės parke veikiančios įmonės turi moderniausias gamybos technologijas, gamina inovatyvią produkciją, jose dirba kvalifikuoti darbuotojai.

Praėjusiais metais pritraukta per 47 mln. Eur investicijų verslui. Įmonės, kurios kuriasi ar plečiasi Alytuje, tampa patraukliomis užsienio rinkoms. Pavyzdžiui: „Kauno grūdai“, kurie savo produkciją eksportuoja į daugiau nei 50 valstybių, o lapkritį planuojamas atidaryti naujas fabrikas Pramonės parke leis padvigubinti jų gaminamos produkcijos kiekius bei eksporto apimtį į Vakarų Europą; „Tankos“, kuri bendradarbiauja ir gamina parduotuvių baldus tokiems prekiniams ženklams kaip: „Levi's“, „Vero Moda“, „Jack & Jones“, „MAC Cosmetics“; „Randers Reb International“, kurie gamina įrangą laivų pramonei; Kompiuteriniams žaidimams skirtos įrangos gamintoja „VIRPIL Controls“ gamina lėktuvų vairalazdes, valdymo pultus, bazes ir kitus techninės įrangos priedus.„Glass.lt“, kurie savo gamyboje yra pasitelkę tokias robotizacijas ir naujausias technologijas, kurių neturi nė viena Baltijos valstybė; „Alita“, kuri per pastaruosius 10 metų į gamybos efektyvumą, modernizaciją ir technologijas investavo 15 milijonų Eur, ir daugelis kitų įmonių, kurių verslo plėtra yra siekiamybė kitiems ir pasididžiavimas miestui.

Pramonės sektorius Alytuje

Mes galime padėti jūsų verslui augti Alytuje, todėl keliai naujiems verslams – atviri

Šiandien Pramonės parkas klesti, čia nuolatos statomos naujos gamyklos, o Alytaus miesto savivaldybė didina sklypų skaičių ir investuoja į parko infrastruktūrą. Panašu, kad viso Alytaus regiono ateitis itin šviesi, o miestas yra ambicingas ir atviras investicijoms.

Pramonės sektorius Alytuje

Privalumai investuojant Alytaus pramonės parke:sklypai yra jau su paruošta infrastruktūra; investuotojai atleidžiami nuo infrastruktūros mokesčio; kompensacija žemės sklypo sutvarkymo darbams; patogus susisiekimas iki Kauno, Vilniaus, Marijampolės ir Lenkijos pasienio.

Alytus – atgauna savo didybę, yra progresyvus ir patrauklus verslui.