Per 2020-2024 m. Seimo kadenciją individualiai pateikėte 13 teisės aktų projektų, o grupėje su kitais parlamentarais – net 122. Be to, nuolatos rikiuojatės tarp aktyviausiai balsuojančių Seimo narių. O kaip sekėsi įgyvendinti esmines iniciatyvas – ar kiekybė nesutrukdė kokybei?

Į savo darbą žiūriu labai atsakingai – tą rodo ir skaičiai. Nors paprasta nebuvo, dalį kadencijos pradžioje užsibrėžtų tikslų įgyvendinau.

Mano ir kolegų liberalų iniciatyva priimtas įstatymo projektas, skatinantis verslus įsigyti elektromobilius iki 50 tūkst. Eur nemokant PVM mokesčio. Tai puiki galimybė įmonėms atsinaujinti automobilių parkus ir prisidėti prie žaliosios transformacijos tikslų.

Taip pat džiaugiuosi, kad Seimo posėdžių salėje pavyko iškovoti ne vieną reikšmingą pergalę pasaulio lietuviams: surengėme pilietybės išsaugojimo referendumą, priimtos įstatymo pataisos, įteisinančios daugiau pilietybės išsaugojimo išimčių, Lietuvos piliečiams suteikta galimybė vardus ir pavardes asmens dokumentuose rašyti originaliais lotyniškais rašmenimis.

Galiausiai, norisi išskirti, jog mano iniciatyva Seimas patvirtino naują 1,2% GPM paramos skyrimo tvarką tik nevyriausybinių organizacijų sektoriui.

Nors dar ne vienas mano projektas laukia savo eilės, šie pavyzdžiai įrodo, kad tikint savo idėjomis ir įdedant daug darbo galima pasiekti norimą rezultatą.

Peržiūrėjus Seimo narių darbo statistiką, pastebėjome, kad kai kurie parlamentarai posėdžių salėje apsilanko retai, o jūsų lankomumas pavyzdingas – pagal aktyvumą balsuojant esate pirmas. Kodėl ?

Manau, kad tinkamai atstovauti Lietuvos žmonėms, patikėjusiems mums šią svarbią užduotį, yra kiekvieno Seimo nario pareiga. Mano aktyvus dalyvavimas ir balsavimas posėdžiuose yra esminė šios atsakomybės dalis. Seimo posėdžiuose nuolatos priimami reikšmingi sprendimai, darantys didelę įtaką valstybės ateičiai, o mano pareiga – aktyviai juose dalyvauti, balsuoti pagal savo įsitikinimus bei žmonių interesus. Man svarbu užtikrinti, kad žmonių balsas būtų girdimas, o interesai - ginami. Tai yra mano tarnystės pagrindas ir įsipareigojimas žmonėms.

Jau antrą kartą kandidatuojate Pasaulio lietuvių vienmandatėje apygardoje – kodėl mūsų išeiviai turėtų palaikyti neringiškį?

Neringa yra mažiausia ir atokiausia Lietuvos savivaldybė. Esu antras neringiškis kada nors tapęs parlamento nariu. Žinau, ką reiškia jaustis nutolusiam ir negirdimam – todėl visus ketverius metus aktyviai dirbau, kad lietuviai, gyvenantys ir atokiausiuose pasaulio vietovėse, jaustųsi arčiau Lietuvos bei stiprintų ryšį su Tėvyne.

Esu įsitikinęs, kad pasaulio lietuviai gali stipriau įsilieti į mūsų ekonomiką – todėl kursiu palankias sąlygas išeiviams, norintiems investuoti ar vystyti savo verslus čia, Lietuvoje. Taip pat sieksiu palengvinti apsisprendimą, norintiems grįžti į Lietuvą, sudarydamas tam specialias mokestines ir integracines paskatas.

Akcentuojate verslo ir ekonomikos stiprinimą – kokia jūsų vizija ateities Lietuvos ekonomikai?

Mano vizija – inovacijomis grįsta ir pasauliniu mastu konkurencinga Lietuvos ekonomika, kurios centre – verslūs ir darbštūs žmonės, kuriantys gerai apmokamas darbo vietas. Valstybinės institucijos atsisako perteklinės biurokratinės naštos praktikų, o valdžios ir verslo santykiai grįsti didele pagarba.

Šiandieninių iššūkių kontekste taip pat svarbu, kad mūsų verslai ir toliau sparčiai žengtų žaliosios transformacijos keliu. Tam stiprinsiu mūsų pramonę - dirbsiu, kad Lietuvoje būtų gaminamos ateities klimato technologijos, o investicijos tam ženkliai augtų.

Galiausiai, švari energija yra pagrindinis kelias ne tik į energetinę nepriklausomybę, bet ir mūsų įmonių konkurencingumą. Todėl ir toliau inicijuosiu projektus, užtikrinančius tvarią atsinaujinančių energijos išteklių plėtrą.

Po Seimo posėdžių dažnai skubate ne į Neringą, o į sporto salę – žaidžiate parlamentarų krepšinio komandoje. Kuo jums svarbi ši veikla?

Krepšinis mane lydi visą gyvenimą – vaikystėje buriavau bei daug laiko praleisdavau aikštelėje su kamuoliu, o suaugęs supratau, kad noriu paskatinti jaunus žmones ir toliau rinktis šį sportą. Todėl kartu su grupele neringiškių įkūrėme sporto klubą „Neringos Kuršiai“, kuriam vadovavau pirmuosius kelis veiklos metus. Tad sužinojus apie buriamą Seimo krepšinio komandą, dvejonių nekilo.

Tai išties unikalus formatas – skirtingų, dažnai ir prieštaringų politinių pažiūrų parlamentarai vieningai siekia bendro tikslo. Džiugu, kad pastangos krepšinio aikštelėje duoda rezultatų – Lietuvos parlamento komanda 15 metų nebuvo laimėjusi Baltijos Asamblėjos turnyro. Per šią kadenciją taurę laimėjome net tris kartus.

Taip pat aplankėme ne vieną savivaldybę – rungtyniaudavome su vietos krepšinio komandomis ir susitikdavome diskusijoms apie regiono problematiką. Įsitikinau, kad tokie vizitai padeda kurti mažiau formalų dialogą su žmonėmis, kuriems atstovauju parlamente.

Žiniasklaidoje nepastebėti nelieka ne tik jūsų darbai parlamente, bet ir pokyčiai asmeniniame gyvenime – neseniai sumainėte žiedus su mylimąja. Kaip pavyksta derinti asmeninį gyvenimą su įtempta Seimo nario darbotvarke? Ar šeima palaikė jūsų sprendimą žengti į politiką po daug metų versle?

Esu labai laimingas, kadangi politiniame kelyje turiu visokeriopą šeimos palaikymą. Užauginau dvi dukras, kurios šiandien yra ne tik artimiausios mano patarėjos ir kritikės, bet pirmiausia – didžiausia motyvacija dirbti dėl mūsų valstybės ateities. O savo žmonai Laimai, šiuo laikotarpiu jaučiu didžiulį dėkingumą – už kantrybę ir supratimą, kai vakarus tenka skirti darbams bei už visokeriopą palaikymą, kai būna sunku. Be galo tai branginu.

Andrius Bagdonas su žmona Laima

Pabaigai, norėtųsi pareflektuoti apie besibaigiančios Seimo kadencijos darbą. Liberalų sąjūdžio frakcija priklauso valdančiajai daugumai – kaip vertinate savo partijos darbą koalicijoje ir kokio rezultato tikitės artėjančiuose Seimo rinkimuose?

Per pastaruosius ketverius metus, nepaisant visų iššūkių, Lietuva stabiliai žengė pirmyn: augo žmonių pajamos, stiprėjo mūsų ekonomika ir gerėjo gyvenimo kokybė. Kartu aktyviai dirbome, kad valstybė judėtų pirmyn, o ne grįžtų atgal. Liberalai, veikdami kaip racionali ir proaktyvi politinė jėga, gebanti valstybės interesus iškelti aukščiau asmeninių politinių dividendų, reikšmingai prie to prisidėjo.

Ateinantys Seimo rinkimai mus stato į kryžkelę. Į valdžią patekti siekia radikalūs, net atvirai prorusiški kandidatai, kurių pergalė gali reikšti pavojų mūsų laisvei ir nepriklausomybei. Parlamente kaip niekad reikia tvirtų, racionalių ir populizmui atsparių politikų, kurie užtikrintų stabilią kryptį Lietuvai – pirmyn.

Daugiau skaitykite čia: https://andriusbagdonas.lt/

Politinė reklama bus apmokėta iš Andriaus Bagdono PK sąskaitos.