Skubėjimas efektyvumui nepadės

Aivaras Durasevičius, bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ procesų tobulinimo vadovas, įsitikinęs, kad stresas darbo vietoje ne tik kenkia darbuotojų gerovei, bet ir mažina darbo efektyvumą.

„Skubėjimas visą dieną rodo, kad darbo vieta yra chaotiška ir prastai suorganizuota. Jeigu darbuotojas darbo metu pailsi, trumpam atsitraukia nuo darbo zonos, tai nėra savaime blogas dalykas. Gali būti ir taip, kad darbo zona, už kurią atsakingas žmogus, tiesiog veikia puikiai ir yra suvaldyta“, – įsitikinęs A. Durasevičius.

Pasak jo, įmonėje darbuotojai iš tiesų turi laiko ne tik pailsėti, tuo pačiu jiems atsiranda laiko patikrinti, kaip veikia jų darbo įranga, pastebėti tai, ko stresinėje aplinkoje padaryti nepavyktų. Prie tokios subalansuotos darbo aplinkos prisidėjo „Švyturys-Utenos alus“ įmonėje jau ne vienerius metus naudojama „Carlsberg Excellence“ programa – įvairių įrankių ir funkcijų rinkinys, leidžiantis bendrovei didinti produktyvumą ir mažinti potencialių klaidų skaičių.

Įdiegus meistriškumo programą viskas apsivertė aukštyn kojomis

Pasak bendrovės procesų tobulinimo vadovo, vadovaujantis „Carlsberg Excellence“ metodika siekiama, kad įmonėje viskas būtų atliekama aukščiausio meistriškumo lygiu. Kasdienėse bendrovės veiklose yra nustatyti prioritetai, o kiekvienas darbuotojas turi žinoti apie įmonės ir atskirų skyrių tikslus. Šis įrankių ir funkcijų rinkinys apima tris pagrindines sritis – darbo zonų, veiklos ir organizacinio valdymo.

Aivaras Durasevičius, bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ procesų tobulinimo vadovas

„Mes identifikuojame žingsnius, kurie svarbūs kokybei ir efektyvumui pasiekti bei eliminuojame mums vertės nekuriančius žingsnius. Yra daug dalykų, kurie kuria tą meistriškumo lygį. Pradedant nuo to, kad yra standartai, kaip turi atrodyti darbo vieta ir kad kiekvienas įrankis turi savo vietą, baigiant bendravimo kultūra mūsų organizacijoje“, – pasakoja A. Durasevičius.

Pasak procesų tobulinimo vadovo, „Carlsberg Excellence“ nauda tapo akivaizdi programą pritaikius bendrovės pagrindinėje skardinių (CAN) gamybos linijoje. A. Durasevičius neslepia, kad anksčiau dirbantiems prie šios linijos netrūkdavo stresinių situacijų. Pavyzdžiui, įvairūs gedimai ar kitos problemos sutrikdydavo linijos veiklą, ji sustodavo, kol atsiradę nesklandumai būdavo išsprendžiami. Su „Carlsberg Excellence“ pagalba darbo aplinka prie šios linijos buvo pakeista į proaktyvią – darbuotojų tikslas yra užbėgti įvykiams už akių ir problemas spręsti ne joms iškilus, tačiau galvoti apie potencialių rizikų užkardymo būdus.

„Anksčiau, jei kas nors neveikdavo, darbuotojai turėdavo daug dėmesio skirti skubiam darbui prie įrengimų. Dabar darbuotojai dažniau turi galimybę apgalvoti įrangos tobulinimo galimybes ar imtis kitų strateginių užduočių“, – atskleidžia A. Durasevičius.

Pasak jo, įdiegta meistriškumo sistema leido stipriai pakelti gamybos linijos autonomijos lygį. A. Durasevičius sako, kad 90 proc. problemų darbuotojai išsprendžia patys, su kitais skyriais, be vadovų įsikišimo.

Jis priduria, kad gamybos liniją atidavus į pačių darbuotojų rankas, išaugo ir jų motyvacija. „Kiekvienas žmogus yra savo zonos šeimininkas, žino, kaip turi būti ir pats tvarkosi. Mus jie informuoja tik tuomet, kai reikia ką nors užsakyti“, – džiaugiasi jis.

Tyrimo rezultatai rodo lyderystę rinkoje

Kad įmonės strateginiai veiksmai ir „Carlsberg Excellence“ programa veikia, įrodo ir darbuotoju pasitenkinimas bendrove. Tai patvirtino darbdavio konkurencingumą tiriančios bendrovės „WitMind“ atliktas tyrimas, kuriuo analizuoti skirtingi darbo įmonėje aspektai.

„Mes turime sukūrę darbdavio konkurencingumo matavimo sistemą, kuri aprėpia darbuotojų patirties ir pasitenkinimo analizę, didžiavimąsi įmonę ir daugybę kitų aspektų, tokių kaip tvarumo bei socialinės atsakomybės sritys ar darbuotojų kaitos ir reputacinės rizikos”, – tyrimą pristato bendrovės direktorė Živilė Valeišienė.

Pasak jos, darbuotojų įsitraukimo kategorijoje „Švyturys-Utenos alus“ surinko 43 balus ir taip viršijo tiek rinkos, tiek sektoriaus vidurkius. Daugiau nei 10-čia balų įmonė viršija sektoriaus vidurkius ir darbuotojų pasitenkinimo kategorijoje. Čia surinkti 67 balai, o sektoriaus vidurkis – 54.

Živilė Valeišienė, „WitMind“ direktorė

Ypač didelis atotrūkis matyti didžiavimosi savo įmone kategorijoje. Visoje rinkoje darbdaviais didžiuojasi tik 2,9 proc. darbuotojų, o „Švyturys-Utenos alus“ bendrovėje šis rodiklis siekia beveik 20 proc.

„Tyrimas parodė, kad bendrovės darbuotojai labiausiai įmone didžiuojasi darbuotojų saugos, aplinkosaugos tvarumo ir įmonės pripažinimo srityse. Visi šie aspektai rodo labai aiškią kryptį, kuria bendrovė eina ir kokiomis vertybėmis ji vadovaujasi. O tai, jog įmonė nusprendė išsamiai ištirti savo konkurencingumą konkurentų bei sektoriaus atžvilgiu tik dar kartą įrodo jos brandą ir atsakingą požiūrį“, – sako „WitMind“ direktorė.

Atlikta analizė parodė, kad bendrovė lenkia rinkos ir sektoriaus vidurkius taip pat ir kitose kategorijose – pagarbos darbuotojams ir jų vertinimo, įmonės sąžiningumo, darbuotojų pasiekimų pripažinimo bei pagal gebėjimus paskirstomų užduočių.

Ž. Valeišienė pabrėžia, kad tyrimo rezultatai leidžia darbdaviams matyti, kuriose kategorijose jie lenkia konkurentus, o kuriose pralaimi, bei įsivertinti, į kurias bendrovės sritis verta investuoti daugiau gerinant darbo aplinką, darbuotojų motyvaciją ir bendrą įmonės įvaizdį bei rezultatus.