„Mes savo „Saulės“ gimnazijoje nuolat siekiame, kad mokymasis, nors ir reikalaujantis nuoseklaus darbo, taptų ne sunkia našta, o įkvepiančia ir prasminga kelione, vedančia į asmeninę sėkmę, aukštus rezultatus“, – teigia direktorė.

„Saulės“ privati gimnazija šiemet mini savo veiklos 30-ties metų jubiliejų ir turi kuo didžiuotis: inovatyvūs ugdymo metodai, stipri, motyvuota bendruomenė, aukšta darbo kultūra, bendradarbiaujantys mokiniai ir mokytojai. Akademiniai mokinių rezultatai lenkia Vilniaus ir šalies gimnazijų vidurkius. O matematikos – beveik dvigubai. Čia visi išlaiko valstybinius brandos egzaminus, visi įstoja į pasirinktus šalies ar užsienio universitetus.

Gimnazijos direktorė Irena Baranauskienė

Kiekvienam mokiniui – individualus ugdymas

Gimnazijos istorija prieš tris dešimtmečius prasidėjo gana kukliai – vos 50 mokinių. O šiemet, švenčiant jubiliejų, kad visa bendruomenė galėtų susiburti, prireikė net LITEXPO parodų ir kongresų centro. 

„Saulės“ privati gimnazija

Su brandos atestatu žmogus turi įgyti tvirtas vertybes, ant kurių toliau statys savo gyvenimą. „Saulės“ gimnazijos bendruomenė didžiausia savo sėkme laiko motyvuotus, empatiškus, siekiančius aukštų tikslų mokinius. 

Tačiau direktorė akcentuoja unikalų gimnazijos požiūrį į kiekvieną vaiką: „Per ilgus metus susiformavo išskirtinė darbo kultūra - tai yra gilia diagnostika paremta personalizuoto ugdymo praktika, mokinių, mokytojų ir tėvų komandiniai ryšiai.

„Saulės“ privati gimnazija

Privalu išmokti giliai suvokti mokinį, pritaikyti tik jam individualizuotą ugdymą, įgalinti jį daryti tai, ką jis sugeba geriausiai. Pavyzdžiui, turime mokinių su specialiaisiais poreikiais, kurie nebetęsia mokslų po dešimtos klasės. Mūsų užduotis – padėti jiems susirasti vietą po saule, kur jie būtų laimingi ir sėkmingi. Šie žmonės dabar yra puikūs barmenai, šukuosenų meistrai. Kai žmonės atranda save ir seka paskui savo lūkesčius bei galimybes, jie sukuria daug gražių istorijų“. 

„Saulės“ privati gimnazija

Ypatingai įvertintas pradinis ugdymas

Išskirtiniais pasiekimais gimnazijoje gali džiaugtis pradinė mokykla. Į priešmokyklinę ir pradines klases ateina vaikai, kurių amžiaus tarpsnis yra labai svarbus ir imlus. Tai yra puikus laikas giliai pažinti vaiko galimybes ir interesus, charakterį. Tačiau tam būtini patyrę specialistai ir meistriškai sukonstruotas ugdymo turinys.

„Saulės“ privati gimnazija

Būtent tuo ši mokykla ir išsiskiria iš kitų. Čia daug patyriminės ir integruotos veiklos, robotikos, inžinerijos, programavimo, gamtos mokslų bandymų, dvikalbio ugdymo, emocinio intelekto lavinimo užsiėmimų, psichologinių praktikų, menų, teatro, šokio, muzikos, dailės. Visa tai leidžia įvairiapusiškai pažinti mokinį, kas vėliau lemia jo individualią sėkmę. Todėl yra labai svarbu šį laikotarpį tinkamai išnaudoti. Kad ši mokykla tai geba daryti ypač gerai, nustatė išorės auditas.

Įvertinti už gebėjimą realiai atsižvelgti į kiekvieno vaiko interesus

„Esame vienintelė privati mokykla Lietuvoje, kuri pati inicijavo išorės auditą gimnazijoje. Auditas mus įvertino už įstaigos veiklos unikalumą, gebėjimą užtikrinti visapusišką mokinių saugumą, gebėjimą puoselėti vertybines nuostatas bei ugdymo procese atsižvelgti į kiekvieno mokinio poreikius“, – pasakoja gimnazijos direktorė Irena Baranauskienė.

Kiekviena mokykla turi pati atrasti savo sėkmės kelią. „Saulės“ privati gimnazija per daugybę metų pelnė vilniečių pasitikėjimą, tėvai čia ramūs dėl savo vaikų savijautos ir pasiekimų. Įstaiga kasmet tęsdama savo veiklą išsaugo kolektyvinę emocinę energiją.

„Saulės“ privati gimnazija

Dalis mokytojų – vadovėlių autoriai ir VBE vertintojai

Gimnazijos mokytojai atsidavę, aukštos kvalifikacijos specialistai. Daugelis jų rašo vadovėlius, kuria elektronines priemones, dirba valstybinių brandos egzaminų (VBE) vertintojais, veda seminarus ir mokymus visos Lietuvos pedagogams, vyksta į regionus.

Tokie specialistai yra labai svarbūs, jie kuria didžiulę pridėtinę vertę mokiniams. Jie plačiau mato ugdymo turinį, geriau supranta jame pasitaikančius perteklinius dalykus, tiksliau sudeda mokiniams svarbiausius akcentus, tikslingiau nukreipia mokinius temos studijoms. Todėl ir mokinių akademiniai rezultatai aukšti. 

Savo veiklos patirtį gimnazija taip pat yra sudėjusi į 6 knygas, kurias nemokamai dalina įvairiuose šalies renginiuose.

Tarptautiškumas ir bendruomenės svarba

Stiprus bendruomeniškumas ir aukšta gimnazijos kultūra ir yra tas pagrindas, ant kurio kiekvienas mokinys statosi savos sėkmės rūmą. Kad šis statinys per dvylika metų būtų pilnai užbaigtas, reikalingas šiuolaikiškas, inovatyvus ugdymas, bendradarbiaujantis mokinio ir mokytojo santykis ir į ateitį orientuotas gimnazijos ugdymo turinys. Jame turi būti daug tarptautiškumo, įvairaus lygmens tarptautinių projektų, mokinių ir mokytojų bendradarbiavimo su Europos ir kitų kontinentų mokyklomis.

„Saulės“ privačios gimnazijos mokiniai

Kas bus svarbu po 10-15 metų, atsakymų mokiniai ir mokytojai jau dabar ieško pasaulio universitetuose. „Saulės“ ugdymo turinys jau daug metų formuojamas remiantis pasaulio mokslo, meno, kultūros raida, darbo rinkos poreikiais.

„Jaunimas dabar nori veiklų, kurios būtų interaktyvios, reikalaujančios kūrybos, jiems smagu dažnai keisti ne tik darbo pobūdį, bet ir aplinką, komandą, tematiką.

„Saulės“ privati gimnazija

Jei norime kitokių rezultatų, nei turėjome kažkada, turime dirbti visiškai kitaip, nei iš inercijos judanti švietimo sistema. Galbūt tai ir yra sėkmės formulė?“ – mintimis dalijasi gimnazijos direktorė Irena Baranauskienė.