Kaip ir kiekvienais metais, renginio organizatoriai aukštus lūkesčius atsivežantiems melomanams paruošė įspūdingą muzikinę programą. Aludarių festivalio metu muzika aidės trijose scenose, kuriose pasirodys tokie atlikėjai kaip Monika Liu, Evgenya Redko, Beatrich, Lukas Pilkauskas, taip pat grupės „Baltic Balkan“, „Šventinis Bankuchenas“, „Ba.“, „Solo Ansamblis“, „Garbanotas“, „Kamanių Šilelis“ ir kiti.
„Pajūris, o ypač Klaipėdos miestas, mums yra kaip šauklys, kviečiantis nusikratyti visais rūpesčiais, nusiskalauti visas nuodėmes ir negeras mintis sūriu Baltijos vandeniu. Ne veltui tautosaka apdeklamuoja ir apdainuoja šį nuostabų Lietuvos kraštą. Šventė, kurios pavadinime yra žodžiai „alus“ ir „festivalis“, pasako viską apie mūsų džiaugsmą, kuris užlieja vos pagalvojus apie tai“, – nekantrauja grupės „Baltic Balkan“ nariai.
Jau visai netrukus apsilankyti uostamiestyje kviečiantys atlikėjai pasakoja, kad paskutinį kartą festivalyje grojo prieš porą metų, tačiau įspūdžiai išliko iki šiandien. Tądien melomanai net lipo per tvorą ir spaudėsi prie jos, norėdami paklausyti mėgstamos muzikos. Anot grupės narių, visi negailintys „sutrypti“ batų, šokių prakaitu persmelkti drabužius ir išsiskalauti kaklus svaiginančia nuotaika, turėtų be abejonės apsilankyti Aludarių festivalyje 2023.
Atskleidžia aludarystės užkulisius
Šiais metais Aludarių dienos festivalis pristatys išskirtinius ir dar niekur neragautus skonius bei leis su ilgaamžiu aludarystės menu susipažinti iš itin arti.
„Gastrobare gurkšnojant gėrimą, ištisus metus galima stebėti kaip jis gimsta kitoje stiklinės sienos pusėje ar bręsta tiesiai po kojomis matomose statinėse. Tačiau šia proga rengiame ir ypatingas ekskursijas po visus daryklos užkulisius, kuriuos aprodau pats kartu su kolegomis. Svečius supažindiname su aludarystės amatu kiekviename jo žingsnyje – nuo pačios idėjos ir alaus virimo, iki fermentacijos bei išpilstymo. Aprodome eksperimentinio kraftinio alaus dirbtuves, burbono ir kitų gėrimų statinėmis užpildytus rūsius, kur laukia proginiai alūs, išpilstomi tik žiemą. Prisiliečiame prie kiekvieno iš pamatinių alaus ingredientų ir degustuojame tų pačių ingredientų sukurtus, bet visiškai skirtingus rezultatus“, – pasakoja daryklos aludaris Mažvydas Matukas.
Tiesa, degustacijos vyksta ne tik ekskursijose ir ne tik su šios daryklos produktais. Renginio svečiai specialiai įrengtose degustacijų erdvėse išbandys skirtingų stilių alų ir išgirs apie jo ypatybes bei derinimą, jog būtų atskleisti įmantrūs ir netgi gurmaniški poskoniai. Tik šią dieną paragauti pavyks Niujorko „Brooklyn Brewery“ daryklos, švedų „Nya Carnegiebryggeriet“ ir norvegų „E. C. Dahls Bryggeri“ daryklų specialiai šiai progai atrinktų gėrimų.
Netikėtų derinių oazė
Tradiciškai festivalio metu lankytojai mėgausis ne tik aludarių sukurtais šedevrais, bet ir maisto vagonėlių „miestelyje“ įsikūrusių virtuvės šefų siūlomais užkandžiais bei patiekalais. Čia bus galima atrasti įnoringų Azijos virtuvės skonių, tradiciškų, tačiau su modernumo prieskoniais pagamintų lietuviškų patiekalų. Norintiems nuraminti nuo šokių ir kitų linksmybių praalkusį skrandį, šefai siūlys ir greito maisto užkandžių bei, kaip ir būdinga uostamiesčiui, įvairių jūros gėrybių, žuvies.
„Festivalio lankytojai turi visišką laisvę rinktis iš daugybės gėrimų ir patiekalų variantų, į Klaipėdą plaukiančioms minioms mes pasiruošę pasiūlyti galbūt iš pirmo žvilgsnio netikėtas, tačiau pozityviai nustebinančias gastronomines kombinacijas. Kasmet į festivalio organizavimą įnešame skirtingų atspalvių, detalių, skonių – visa tai tam, kad svečiai pajustų, kokie įvairialypiai gali būti maisto, patiekalų, muzikos, šokių ir kitų šios dėlionės detalių deriniai. Svarbiausia drąsa ir noras išbandyti tai, kas dar neatrasta“, – priduria aludaris M. Matukas.