„Bukčių miško parko takus galima vadinti šių metų vasaros atradimu. Pasiūlę naujus žygių maršrutus šiose įspūdingose apylinkėse Vilniaus mieste, nesitikėjome, kad juos į savo planus įtrauks tiek daug žmonių – tiek pavienių žygeivių, tiek mėgstančių aktyvias iškylas su šeimomis. Per vasarą maršrutų Bukčiuose populiarumas išaugo net du kartus“, – teigia Rasa Ašmonaitė, „TrenkTuro“ marketingo ir komunikacijos vadovė.

Bukčių miško parko takai

Pasak žygių organizatorių, dalis Bukčių apylinkes pirmą kartą atradusių žmonių teigia, kad ketina čia dar ne kartą sugrįžti. Rudenį šis miškas tampa ypač spalvingas ir kerintis, tad dažnai norisi stabtelėti ir tiesiog grožėtis gamtos peizažais, fotografuoti.

Bukčių miško parko takai

„TrenkTuro“ atstovė sako, kad ruduo yra ypatingas metas žygiuoti. „Rugsėjį vis dar gaudome paskutinius šiltus saulės spindulius, spalį mėgaujamės auksiniais medžių vainikais, o lapkritį, kai šakos apsinuogina, atsiveria nauji peizažai, kuriuos visą vasarą slėpė lapija“, – dalijasi R. Ašmonaitė.

Bukčių miško parko takai

Dėl to žygeiviai neretai mėgsta sugrįžti ir darkart įveikti tą patį maršrutą tik jau kitu sezonu. Žygių mėgėjos teigimu, svarbiausia pasirinkti tinkamą avalynę – lietingu metu geriausia apsiauti žygeiviškus batus, kurių padai neslysta. Visada patariama turėti ir gertuvę su vandeniu. „Bet svarbiausia – gera nuotaika ir nusiteikimas, nes žygis – tai sveikata, pozityvios emocijos ir puikus laikas su savimi ar kompanija“, – pabrėžia R. Ašmonaitė.

Tinka šeimoms su mažais vaikais

Nemokamų „TrenkTuro“ solo maršrutų Bukčių apylinkėse – net trys. R. Ašmonaitės teigimu, pats populiariausias yra 8 kilometrų maršrutas – „Pažink Bukčių pakrančių takus“. Palankiausių įvertinimų sulaukė 6 kilometrų maršrutas „Pažink Bukčių mišką su šeima“, kurį galima sklandžiai įveikti ir stumiant vaiko vežimėlį. Turintys augintinius dažniausiai renkasi 7 kilometrų trasą – „Pažink Bukčių mišką su augintiniu“.

Bukčių miško parko takai
Bukčių miško parko takai

Anot pašnekovės, yra žygeivių, kurie Bukčiuose jau išbandė visus tris maršrutus ir pripažino, kad jie – labai skirtingi, bet kiekvienas yra savaip įdomus ir stebinantis. Sukurti šiuos maršrutus buvo NT plėtros bendrovės „Rewo“ iniciatyva.

Bukčių miško parko takai

„Bukčių miškas yra labai įvairialypis. Vaikštant takais, besikeičianti augmenija bei skirtingi reljefai sukelia vis kitų pojūčių – čia, regis, vaikštai po laukinę gamtą, čia – jau po parką. Neries pakrantės žavi nuo skardžių atsiveriančiais peizažais, o nusileidus prie pat vandens iš arti galima stebėti upės tėkmę ir sūkurius“, – vardija R. Ašmonaitė . Ji atkreipia dėmesį, kad dalis miško takų sutvarkyti ir įrengti orientuojantis į šeimų laisvalaikį. Sutvarkyta aplinka leido sudaryti būtent šeimoms su vaikais skirto žygio maršrutą.

Bukčių miško parko takai

Žygių entuziastų komanda sako, kad takai Bukčių apylinkėse yra nuostabi alternatyva populiariausiems pažintiniams takams, tokiems kaip Varnikų pažintinis takas, esantis Trakų rajone. „Pastaraisiais metais Vilniuje tęsiasi savotiškas gamtos ir istorijos atradimų bumas. Geriausia, kad, pavyzdžiui, Bukčiai yra čia pat. Mišką ir maršrutų starto vietą patogu pasiekti miesto viešuoju transportu, taip pat savo automobiliu ar dviračiu“, – teigia pašnekovė ir sutinka, kad patogi ir gerai pasiekiama vieta daro įtaką maršrutų Bukčiuose populiarumui.

Bukčių miško parko takai

Į starto vietą atveda programėlė

Ne vienas šią vasarą naujus maršrutus Bukčiuose išbandęs žygeivis pripažino, jog šios apylinkės primena kurortinių miestelių aplinką. Žygiuojant lydi aukšti, įspūdingi skardžiai, nuo kurių atsiveria vaizdai į Neries vingius, šimtametės pušys, viršūnėmis remiančios dangų. Žygioujant miško takais galima sutikti stirną ar voverę.

Bukčių miško parko takai

„Čia apima jausmas, kad esi toli toli nuo miesto šurmulio, kad gyvenimas vyksta lėtesniu tempu ir tuo lėtumu galima mėgautis“, – kalba R. Ašmonaitė. Neris ir vandens stichija, pasak jos, sustiprina gamtos energetiką ir padeda išvalyti mintis. Tad žygių Bukčiuose dalyviai neabejoja pasivaikščiojimų nauda.

Bukčių miško parko takai

„TrenkTuro“ marketingo ir komunikacijos vadovė R. Ašmonaitė pabrėžia, kad visi trys žygių Bukčiuose maršrutai yra nemokami. Juos išbandyti gali kiekvienas, atsisiuntęs į telefoną „TrenkTuro“ programėlę ir užsiregistravęs sistemoje.