Toliau atsakysime į keletą dažniausiai kylančių klausimų el. parašo tema. Nuo veikimo principų iki teisinio patikimumo, išsiaiškinsime, kodėl vis daugiau įmonių ir asmenų pasirenka šį el. pasirašymo būdą.

Kas yra el. parašas?

El. parašas plačiąja prasme yra duomenys skaitmeniniame formate, paprastai tariant, tai – jūsų parašas elektroninėje versijoje. Juo galite patvirtinti savo tapatybę internete bei pasirašyti dokumentus el. būdu.

Kaip veikia el. parašas?

El. parašu užkoduojama skaičių ir veiksmų kombinacija, kuri kiekvienu atveju yra unikali. Todėl, pavyzdžiui, dokumentą pasirašius el. parašu, teisinio ginčo metu paprasta įrodyti, kad dokumentas yra originalas.

Ar el. parašas turi juridinę galią?

Taip, el. parašas turi tokią pat juridinę galią, kaip ir įprastas, ranka padėtas parašas.

Kodėl verta naudotis el. parašu?

Besinaudojantieji el. parašu atranda vis daugiau jo privalumų: taupomas laikas, išlaidos, užtikrinamas saugumas ir kt. Detaliau apie priežastis, kodėl verta pradėti naudotis el. parašu, rasite čia.

Kur galima panaudoti el. parašą?

El. parašu galite pasirašyti dokumentus ir patvirtinti savo tapatybę įvairiose el. paslaugas teikiančiose svetainėse.

Ar saugu patvirtinti savo tapatybę vartotojo vardu ir slaptažodžiu, neturint el. parašo?

Norint užtikrinti maksimalų savo duomenų saugumą ir privatumą, rekomenduojama el. paslaugose savo tapatybę patvirtinti el. parašu.

Kas yra „Smart-ID" ir kam jis naudojamas?

„Smart-ID" yra asmens tapatybės nustatymo sprendimas, leidžiantis lengvai, patogiai ir saugiai patvirtinti savo tapatybę el. bankininkystės ir kitų el. paslaugų sistemose bei pasirašyti dokumentus kvalifikuotu el. parašu.

Kurią el. parašo priemonę pasirinkti?

Lietuvoje el. parašas išduodamas keliose skirtingose laikmenose: mobiliojo telefono SIM kortelėje („Mobile-ID"), „Smart-ID" programėlėje, asmens tapatybės kortelėje arba kriptografinėje USB laikmenoje.

Kur galiu įsigyti el. parašą?

Pasirinkę jums tinkamiausią el. parašo formą – „Mobile-ID", el. parašą asmens tapatybės kortelėje, USB laikmenoje ar „Smart-ID" programėlėje – kreipkitės į atitinkamą paslaugų teikėją.

Kaip aktyvuoti el. parašą skirtingose laikmenose?

Norėdami aktyvuoti el. parašą, sekite el. parašo sertifikatą išdavusio paslaugų teikėjo nurodytas instrukcijas.

Ar verta turėti kelias el. parašo priemones?

Naudojant alternatyvius sprendimus galima išvengti potencialių nesklandumų, pavyzdžiui, neveikiant vienai el. parašo priemonei, galima pasinaudoti kita. Tai gali padėti išvengti situacijų, kai svarbiu momentu su viena priemone negalėsite prisijungti prie reikiamos sistemos ar pasirašyti svarbaus dokumento.

Kuo skiriasi kvalifikuotas ir pažangusis el. parašas?

Pagal 2016 m. liepos 1 d. įsigaliojusį „eIDAS" reglamentą el. parašai skirstomi į pažangiuosius ir kvalifikuotus. Abi parašų rūšys privalo atitikti reglamente numatytus reikalavimus. Kvalifikuotas el. parašas iš esmės yra pažangusis parašas, tačiau jis sukurtas naudojant kvalifikuotą el. parašo kūrimo įrenginį ir yra patvirtintas kvalifikuotu el. parašo sertifikatu. Kvalifikuotas el. parašas turi tokią pačią teisinę galią, kaip ir ranka rašytas, ir jis pripažįstamas visose ES šalyse narėse. Lietuvoje išduodami el. parašai yra kvalifikuoti ir atitinka aukščiausius saugumo standartus.

Kas yra laiko žyma ir kam ji reikalinga?

Laiko žyma yra įrodymas, kad dokumentas buvo pasirašytas iki laiko žymoje nurodyto laiko.

Ar el. parašą gali turėti juridinis asmuo?

El. parašas yra susietas su asmens tapatybe, todėl jis suteikiamas tik fiziniams asmenims. Įgaliotas juridinio asmens atstovas gali pasirašyti dokumentus savo el. parašu. Tuo tarpu juridiniams asmenims išduodami elektroniniai spaudai, kurie naudojami užtikrinti dokumentų kilmę bei vientisumą.

Ką daryti norint el. parašo sprendimus naudoti savo informacinėse sistemose?

Norint el. parašo sprendimus naudoti savo informacinėse sistemose, dokumentų valdymo sistemose, savitarnos portaluose ar kitose el. paslaugose, rinkitės jūsų poreikius atitinkančią API sąsają.

Nuo tapatybės patvirtinimo iki verslo sandorių operatyvumo – el. parašai šiandien yra neatsiejama mūsų skaitmeninio pasaulio dalis. Jie ne tik pakeitė tradicinius parašymo būdus, bet ir kelia įdomius klausimus apie saugumą, naudą ir ateitį. Jei kyla daugiau klausimų el. parašo tema, kviečiame apsilankyti „Dokobit by Signicat" pagalbos centre arba susisiekti el. paštu pagalba@dokobit.com.