FILTER Group generalinis direktorius Egert Killing pabrėžia konferencijos svarbą: „Mūsų inžinieriai kasdien dirba su sudėtingais energetikos procesų projektais ir konsultuoja pramonės atstovus, padedant pasirinkti tinkamiausius sprendimus ir technologijas. Tačiau būtina skatinti platesnę diskusiją, kad suprastume pokyčių poveikį tiek artimoje ateityje, tiek ilguoju laikotarpiu. Kokie techniniai sprendimai yra geriausi, siekiant sklandžio perėjimo? Kokį vaidmenį atliks atsinaujinanti energija? Kaip įmonės įgyvendins visus reikalingus pokyčius? Konferencijoje subursime technologijų kūrėjus, energijos gamintojus ir didžiuosius vartotojus. Diskutuosime ir įkvėpsime praktiniais pavyzdžiais. Pranešėjai, pavyzdžiui, Ina Berziņa-Veita, Salaspils Siltums SIA generalinė direktorė, didžiausio saulės šiluminio šildymo įrenginio Rytų Europoje vadovė, ir Andris Vanags, GREN Latvijos atstovas, žinomas dėl žaliųjų energijos sprendimų taip pat pasidalins savo įžvalgomis.“

Salaspils Siltums SIA buvo pirmoji įmonė Latvijoje, įdiegusi saulės kolektorių zoną su kaupimo talpa, sukuriant centralizuotą šilumos tiekimo sistemą, naudojančią saulės energiją. 2019 metais atidariusi pirmąją didelio masto saulės šiluminę elektrinę Latvijoje, ji tapo modeliu kitiems, siekiant tvarumo ir klimato tikslų. „Mąstymas apie tvarumą jau nebe tik madingas, bet gyvybiškai būtinas. Įmonės energetikos portfelis turi būti įvairus, dalis jo turėtų būti grindžiama ne taršiomis technologijomis,“ sako Ina Berziņa-Veita, Salaspils Siltums SIA generalinė direktorė.

Pasaulio energetikos investicijų ataskaita 2024 pabrėžia, kad investicijos į švarią energiją dabar yra beveik dvigubai didesnės nei į iškastinį kurą. Investicijos į saulės energiją viršija visas kitas gamybos technologijas kartu sudėjus. Tačiau, siekiant anglies neutralumo, kitų atsinaujinančių energijos išteklių svarba taip pat padidės. Baltijos šalyse atsinaujinančios energijos dalis elektros gamyboje sparčiai auga. 2022 metais Latvijoje ir Lietuvoje ji buvo daugiau nei 70%, o Estijoje – 32%. Konferencijoje bus aptariama, kaip integruoti atsinaujinančią energiją į esamą infrastruktūrą ir kokie ateities vaidmenys teks vandenilio, branduolinei energijai, saulės ir vėjo elektrinėms. Kokios technologijos ir techninės priemonės yra būtinos, kokios yra finansavimo galimybės, įmonių perėjimo strategijos ir realistiški scenarijai? Kokias galimybes energetikos sektoriaus transformacija suteiks Baltijos ekonomikai? Šie klausimai bus aptariami pirmojoje diskusijoje:

  • Maris Avotiņš, SIA Alexela generalinis direktorius

  • Priit Lepasepp, Sunly AS bendraįkūrėjas ir generalinis direktorius

  • Dr. Marti Jeltsov, Fermi Energia AS bendraįkūrėjas ir valdybos narys

  • Kaspars Liepiņš, H2Latvia SIA valdybos pirmininkas

„Jei norime ateityje matyti mažiau kintamas kainas, turime sutelkti dėmesį į jau veikiančias technologijas. Pramonės prognozės rodo, kad per artimiausius trejus metus mūsų regione įdiegta atsinaujinančios energijos galia turėtų padvigubėti. Pridėjus mažos ir didelės apimties saugojimo galimybes, būsimų energijos rinkos kainų stabilumas taps didesnis nei šiandien,“ komentavo Sunly AS bendraįkūrėjas ir generalinis direktorius Priit Lepasepp.

Investicijos į branduolinę energiją per artimiausius metus turėtų beveik padvigubėti, palyginti su 2018 metų lygiais. Estijos bendrovė Fermi Energia siekia kurti ir diegti mažo modulinio reaktoriaus (SMR) projektus Baltijos regione, kurie žada saugesnę ir ekonomiškai efektyvesnę energijos gamybą.

„Atsinaujinantys energijos šaltiniai yra būtini trumpuoju laikotarpiu, tačiau žiemą, kai paklausa yra didžiausia, jie neužtikrina tiekimo saugumo. Energetikos sektoriuje anglies dioksido mažinimas ES turėtų įvykti iki 2040 metų. Dabartinis Baltijos tiekimo saugumas priklauso nuo iškastinio kuro ir importo, tačiau tai nėra tvari strategija ir neužtikrina konkurencingų kainų, ypač kai beveik visos Centrinės ir Šiaurės Europos šalys per artimiausius metus diegs naują branduolinę energiją,“ sako Dr. Kalev Kallemets, Fermi Energia AS generalinis direktorius ir bendraįkūrėjas.

Antroji diskusijų dalis skirta didiesiems energijos vartotojams ir gamintojams. Su kokiais iššūkiais jie susidurs po pokyčių 2025 metais ir siekiant anglies neutralumo? Kokios yra įmonių keitimosi strategijos? Kokiems sprendimams gali būti teikiama pirmenybė? Kokios problemos ir galimybės? Diskusijos dalyviai yra:

  • Martin Visnapuu, Paulig Group techninio vystymo vadovas

  • Margo Külaots, Gren Eesti AS valdybos pirmininkas

  • Markus Alexander Schranzer, HoST Group šiluminės technologijos pardavimų vadovas

  • Egertas Killingas, FILTER Group generalinis direktorius

Energijos išteklių įvairinimas yra energijos nepriklausomybės pagrindas, tačiau energijos gamyba ir prieinamumas kuo platesnei visuomenės daliai neįsivaizduojami be technologijų. Būtina investuoti ne tik į energetikos tinklų plėtrą, bet ir į baterijų bankus bei įrenginius, leidžiančius saugiai ir pagrįstai pereiti nuo iškastinio kuro prie anglies neutralumo sprendimų. Kadangi didžiausios emisijos kyla iš galutinio vartojimo, energijos taupymas ir efektyvumas yra vieni svarbiausių veiksnių. Kokios yra pažangiausios technologijos ir tendencijos, skatinančios tvarumą ir siekiančios anglies neutralumo? Šiandien daug kalbame apie vandenilį kaip būsimos energijos saugojimo ir pernešimo priemonę, ir atsižvelgiant į jau iškeltus klausimus dėl saulės ir vėjo energijos saugojimo – ar vandenilis gali būti atsakymas į šiuos klausimus? Kokie yra praktiniai pavyzdžiai iš viso pasaulio? Ar mums reikia naujų technologijų? Šiais klausimais išsamiai pasisakys INNIO Jenbacher, Viessmann ir Filter Solutions atstovai.

Visi energijos gamintojai ir tiekėjai, taip pat energiją intensyviai naudojančių įmonių ir pramoninių gamintojų atstovai kviečiami dalyvauti FILTER Baltijos energetikos konferencijoje „Gyvenimas po pokyčių“, kuri vyks 2024 m. rugsėjo 12 d. Rygoje. Konferenciją organizuoja FILTER Group bendradarbiaudama su „Dienas Bizness“.

Daugiau informacijos apie programą ir registraciją rasite čia.

FILTER yra tarptautinė inžinerinė įmonė ir procesų technologijų partneris didelėms pramonės įmonėms ir gamintojams. Turėdama daugiau nei 30 metų patirtį, bendrovė siūlo išmanius ir tvarius energijos bei vandens sprendimus. FILTER Group dirba 200 žmonių ir turi biurus Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Bulgarijoje ir Lenkijoje. 2023 m. grupės pardavimo pajamos siekė 42 milijonus eurų. FILTER yra tvaraus verslo organizacijos „Green Tiger“ narė.