Įmonės įkūrėjos, beveik 40 metų patirtį turinčios veisėjos Janitos Januškauskaitės-Plungės teigimu, apdovanojimus veislynas pradėjo pelnyti 2012 metais, kuomet pirmą titulą iškovojo Mūza, o šiemet sulauktas rekordas patvirtina, jog kartelė keliama vis aukščiau.

„Šunys mano gyvenime atsirado, kuomet buvau 15-os. Nuo to laiko neįsivaizduoju jo be gyvūnų. Šuo yra gyvenimo draugas, meilės dovanotojas, o man reikia daug šunų ir daug meilės“, – juokiasi veisėja. Anot jos, tik bendradarbiavimas su kitais pasaulio veisėjais padeda sukurti evoliuciją veislėje ir dalintis su pasauliu „Tauro Kennel“ komandos kūriniais.

„Aš esu žmogus, kuris myli gyvūnus, ir nori išveisti pačius geriausius šunis“, – savo darbo sėkmės priežastį pristato J. J. Plungė ir aptaria pasiruošimą parodai bei šių metų pasiekimus.

Veisėja Janita J. Plungė ir „Tauro Kennel“ veislyno garbanotieji bišonai.

Įveikti iššūkius padeda patirtis

Į parodą Slovėnijoje šiemet keliavo net 29 šunys – 4 Maltos bišonai, 10 Garbanotųjų bišonų bei 15 Pomeranijos špicų. J. J. Plungė dalinasi, jog atrodo, kad laiko pasiruošti parodai visuomet pritrūksta, tačiau ilgametė patirtis leidžia jaustis užtikrintai – tinkamai valdyti šunis, užtikrinti sklandų komandos darbą.

Pasiruošimas parodai prasideda maždaug prieš metus – tuomet nusprendžiama, kurie augintiniai dalyvaus. Atrinkti keturkojai dirba kasdien pagal jiems sudarytą intensyvesnį grafiką, nei įprastai. Įdomu tai, jog prieš parodas reikia užtikrinti gerą sportininko būklę, kadangi keliaudami jie numeta nemažai svorio.

„Nors augintiniai yra rūpestingai prižiūrimi, niekas negali apsaugoti nuo netikėtų situacijų. Pavyzdžiui, likus kelioms savaitėms iki parodos, šunys gali susižeisti ar ne laiku pradėti šertis, todėl ypatingai svarbu atsakingai juos prižiūrėti ir stengtis kuo geriau juos apsaugoti. Mūsų Staro atveju, parodos metu keitėsi dantys, – kuomet netikėtai išlindo nauji, augo dvigubi, todėl pirmą dieną teisėjai šį faktą įvertino kaip trūkumą“, – apie netikėtus iššūkius pasakojo J. J. Plungė. Visgi, net ir dvi eilės dantų nesutrukdė juodam Pomeranijos špicui Starui tapti penktos FCI grupės gražiausiu Europos šuniuku.

Beveik visi šunys užėmė prizines vietas

KIKA GROUP ir „Tauro Kennel“ veislyno įkūrėja ir vadovė džiaugiasi, kad Europos čempionatas buvo itin sėkmingas – be devynių čempionato titulų pavyko iškovoti net 15 Slovėnijos čempionų, kurie pergales pelnė tarptautinėje bei specializuotose parodose.

Tarptautinė „Tauro Kennel“ veislyno komanda ir laimėjimai specializuotoje parodoje.

J. J. Plungė pažymi, jog konkurencija tokiose parodose yra be galo didelė. Pavyzdžiui, šiemet Europos čempionate dalyvavo net 18 tūkstančių šunų.

„Susirenka patys stipriausi ir jie visi atvažiuoja laimėti. Dalyviai atvyksta ne tik iš Europos, bet ir Azijos, Amerikos. Visgi, Lietuva demonstruoja aukščiausią lygį – dėl Pomeranijos geriausios kalės titulo kovojo 3 šunys iš Lietuvos, šalia mūsų dviejų kalių – Bolonijos ir Zylutės – ringe stovėjo Godos Jurgilaitės šuo Meggy. Iš viso Pomeranijos veislės šunų dalyvavo 147, todėl konkurencija buvo tikrai didelė“, – parodos įspūdžiais dalinasi veisėja.

Pomeranijos špicai Zylutė ir Davinci pelnė įspūdingą laimėjimą – jie tapo antra gražiausia pora Europoje tarp visų dalyvavusių šunų veislių ir vienodos veislės atstovų, išveistų to paties veisėjo. Tauro Pranciškus dar kartą praturtino savo titulų kolekciją, tapdamas Europos čempionu – jis buvo pripažintas geriausiu Pomeranijos veislės atstovu Europoje. O tarp visos 5 grupės, kurioje dalyvavo daugiau nei tūkstantis šunų (56 veislių) pelnė garbingą rezervinį apdovanojimą – buvo vienas geriausių grupėje.

„Tačiau šie metai ir žvaigždžių laikas yra visiškai Pranciškaus, kitaip dar vadinamo Prano. Jis laimėjo pasaulio čempionatą, Europos čempionatą ir JAV nacionalinį veislės čempionatą APC, kuriame pelnė geriausio parodoje titulą. Tai yra tikrai fantastiškas laimėjimas“, – džiaugiasi J. J. Plungė.

Europos veteranų čempiono titulą pelnė gerai žinomas Garbanotasis bišonas Misoko, kuriam šis titulas buvo jau 60-imtas. Tai vienas žymiausių šunų pasaulyje, du kartus tapęs pasaulio čempionu ir apkeliavęs daugiau nei 60 pasaulio šalių. J. J. Plungė, įkvėpta šio čempiono pasiekimų, sukūrė unikalų prekės ženklą MISOKO, kurio produktų linija – nuo patogių guolių, žaislų ir sauskelnių iki daugkartinių palučių, užtikrinančių komfortą kiekvienam šuniui.

Veisėja Janita J. Plungė ir jos išveisti Europos nugalėtojai 2024 m. – Tauro Pranciškus ir Tauro Bolonija.

„Tauro Kennel“ veislynas gali didžiuotis ir Garbanotoju bišonu Tauro Skandalu, kuris tapo Europos mažylių nugalėtoju, bei garbanotoju bišono Tauro Bagoru, kuris pelnė Europos jaunimo čempiono titulą. Maltos bišonė Smatli taip pat tapo Europos čempione, laimėjusia „Best of Breed“ titulą, o jaunimo čempiono titulą pelnė Tauro Tarawera. „Labai smagu, kad šioje veislėje ir finale kovėsi tik šunys iš Lietuvos. Be to, sveikiname ir Aušrinę Petkevičiūtę su Leo“, – nuoširdžiai sveikino ilgametė veisėja.

Visgi, laiko atsikvėpti po čempionato nėra daug, nes kiti metai bus ne mažiau aktyvūs – Amerikos čempionate paaiškės, ar Burgundija išlaikys geriausios Pomeranijos špico kalės titulą; Tauro Pranciškus bandys laimę burtų keliu patekti į Vestminsterį; kovą keturi šunys vyks į seniausią pasaulio parodą, o balandį laukia Europos čempionatas Brno mieste.

„Laimėjimai ir pripažinimas duoda ne tik daugiau pasitikėjimo savimi – tai ir didžiulis įsipareigojimas. Visuomet yra lengva vytis, bet kai kelerius metus stovi ant žymiausių pasaulio parodų pjedestalų, tuomet supranti atsakomybę, kad turi padaryti geriau, taigi, ir toliau jaučiu didžiulę atsakomybę“, – tvirtina J. J. Plungė.

Veisėja Janita J. Plungė ir Maltos bišonės –  Europos jaunimo nugalėtoja Tauro Tarawera bei Europos nugalėtoja Tauro Smatli.

Pasaulio čempionų gimsta mažai

J. J. Plungės teigimu, parodose pasiekti puikius rezultatus pavyksta tik dėl bendro profesionalios komandos ir veisėjo darbo.

„Rezultatą duoda bendras komandinis darbas – svarbu tinkamai suprasti veislę, turėti reikiamus išteklius, galimybę išveisti, išauginti šunis ir investuoti į jų paruošimą. Ruošiantis tokiems svarbiems čempionatams, kaip Europos, prie mūsų komandos visuomet prisijungia profesionalūs šunų vedliai iš užsienio, kurie padeda atskleisti mūsų šunų grožį ir pristatyti juos aukščiausiu lygiu“, – sako KIKA GROUP įkūrėja.

Kalbant apie parodoms tinkamus augintinius, anot J. J. Plungės, jei šuo gimsta gražus, tai jokiu būdu dar nereiškia, kad jis gali tapti čempionu.

„Svarbu, kad šuo jaustųsi laisvai ir kartu su vedliu patirtų džiaugsmą. Jis taip pat turi norėti rodytis ir daryti įspūdį, o tokios savybės yra įgimtos. Nugalėtojai šunys dažnai pasižymi drąsa ir yra linkę laužyti taisykles, kad parodytų savo viršų. Veisėjui svarbu ne tik pamatyti tokį šunį, bet ir skatinti bei lepinti jį disciplina, kaip tikrą sportininką. Tai leidžia laimėti, o veisėjo darbas yra pamatyti augintinį su tokiomis savybėmis ir skatinti jų neparasti. Tokių šunų gimsta mažai“, – tvirtina ilgametę patirtį turinti veisėja ir atkreipia dėmesį, jog veisimas nėra tėvo ir motinos su dokumentais sukergimas – reikia sugebėti pamatyti geriausius ir teisingai juos auginti.

„Šunys nuo mažens turi būti socializuojami ir skatinami būti drąsūs, norėti daryti įspūdį. Žinoma, laikomės taisyklės, jog 20 proc. augintinio sveikatos formulės sudaro kasdienė priežiūra, o net 80 proc. – subalansuota mityba, kuriai svarbus specialus maistas. Taip pat reikalingi gydytojai, apžiūros, praktika parodose. Darbas vyksta nuolat. Žaidžiame įvairius scenarijus, kad augintiniai mokėtų pasirodyti ant įvairių dangų, skirtingomis aplinkybėmis“, – pasakoja J. J. Plungė.

Veisėja Janita J. Plungė ir „Tauro Kennel“ veislyno Garbanotieji bišonai – tėtis Misoko Veteranų Europos nugalėtojas 2024 ir sūnus – Tauro Kompiam – Europos klubo jaunimo nugalėtojas 2024.

Kinologija – svarbi Lietuvai sporto šaka

Kaip teigia J. J. Plungė, „Tauro Kennel“ veislyno šunys netaptų čempionais, jei ji kartu su komanda nekurtų pačių geriausių priemonių, maisto ir kitokių produktų, įkvėptų rūpesčio ir meilės bei noro pagerinti keturkojų sveikatą.

„Mūsų augintiniai kartu yra ir mūsų produktų kokybės įrodymas, todėl ypač džiaugiamės, kad žmonės atpažįsta ir ateina nusipirkti naujienų. Kinologai, teisėjai, augintinių kirpėjai pasitiki mūsų prekės ženklu ir tai yra didelis įvertinimas mums. Tokius rezultatus mūsų komandai pavyko pasiekti dėl drąsos, iniciatyvumo ir kūrybiškumo. Mums smagu kurti, kai produktai suteikia džiaugsmą ir naudą žmonėms“, – tvirtina KIKA GROUP ir „Tauro Kennel“ vadovė.

Ji priduria, kad ambasadoriai iš įvairių Europos šalių atlieka neįkainojamą darbą – jie padeda skleisti žinią apie lietuviškus produktus visame pasaulyje. Anot J. J. Plungės, šios pastangos duoda apčiuopiamų rezultatų, nes parodose akivaizdžiai matyti, kad mūsų produktai yra itin vertinami ir mėgstami dalyvių.

J. J. Plungė apibendrina, jog pergalės parodose, tarptautinis pripažinimas – tai kruopštaus veislyno darbo ir pasiekimų įvertinimas: „Titulai patvirtina aukštą mūsų veisiamų šunų kokybę. Kinologija yra svarbi sporto šaka Lietuvai, todėl mūsų žmonės turėtų didžiuotis savo kinologais, kurie, skirdami laiko ir finansų, siekia, kad pasaulis pamatytų aukštą mūsų šalies lygį.“

Tauro Kennel komanda ir veisėja Janita J. Plungė su Europos čempionato 2024 m nugalėtojais – Garbanotaisiais bišonais.