Projektas įgyvendintas per 3 metus

„Stansefabrikken“ įmonių grupė – tai norvegiško kapitalo verslas, į Lietuvą įžengęs 2003 metais. Jų iniciatyva įkurtas aktyviai veikiantis ir nuolatos besiplečiantis Ukmergės pramonės parkas, o 2007 metais – įmonė „Stansefabrikken Automotive“, kuri tiekia štampuotas metalo detales automobilių pramonei.

Pasak įmonės vadovo Virginijaus Juknos, nuo pat veiklos pradžios „Stansefabrikken“ daug investavo į gamybines patalpas, įrenginius, darbuotojų apmokymus. Šiai dienai Ukmergės pramonės parke dirba apie 330 darbuotojų, o „Stansefabrikken Automotive“ – apie 60.

„Mūsų kuriamos štampuotos metalo detalės komplektuojamos tokių pasaulinių automobilių gamintojų, kaip „Renault“, „Volvo“, „Mercedes“, „Scania“, „MAN“, automobiliuose”, – pabrėžia pašnekovas.

2019 metais „Stansefabrikken Automotive“ pradėjo bendradarbiauti su „Inovacijų agentūra“. Kartu jie per trejus metus įgyvendino projektą, susijusį su inovatyvių produktų kūrimu įmonėje.

Anot I. Lūkošiūnaitės, šis projektas leido įmonei patobulinti savo štampuotų detalių gamybos procesą ir jų kokybines charakteristikas. Tačiau nemažiau svarbu ir tai, kad įgyvendintus sprendimus nuo šiol bus galima siūlyti ir kitoms įmonėms, vystančioms panašią veiklą.

Tikslas – didinti konkurencingumą

Anot „Stansefabrikken Automotive“ technologijų vadovo Dmitrij Triškin, štampavimo pramonės šaka yra gana konservatyvi, tačiau įmonė vietoje nestovi ir savo veikloje stengiasi pritaikyti įvairius mokslinius ir tiriamuosius metodus, o išlaikyti ir didinti konkurencingumą nuo pat veiklos pradžios yra svarbiausias įmonės tikslas.

„Esame suskaitmenizavę visus procesų parametrus, o tai leidžia pagerinti veiklos efektyvumą, kokybinius rodiklius, sumažinti kaštus. Prieš keletą metų į savo įrankius pradėjome diegti sensorius, kurie matuoja kokybės ir procesų parametrus. Rinkoje yra daug įmonių, kurios gali pasiūlyti štampus, tačiau sensorių pritaikymas nėra standartinis pasiūlymas“, – sako pašnekovas.

Įmonė taip pat naudoja išmaniuosius kokybės patikros įtaisus, kurie per labai trumpą laiką suteikia tikslią ir objektyvią informaciją apie detalės kokybės statusą, gamybos eigą. Šie prietaisai leidžia priimti sprendimus, kurie ateityje padės dar efektyviau taikyti automatizavimo priemones.

Finansuoja didžiąją dalį projektų išlaidų

I. Lūkošiūnaitė teigia, kad „Inovacijų agentūros“ tikslas ir misija – padėti skirtingos „brandos“ įmonėms – nuo verslaus žmogaus, turinčio idėją, iki eksportuojančios įmonės, kuriai galbūt reikia atverti kelią į specifinę rinką. Atsižvelgiant į įmonės poreikius bei išsikeltus tikslus, Agentūra siūlo skirtingus pagalbos metodus: konsultuoja verslo pradžios klausimais, teikia finansinę pagalbą, kuri įgyvendinama per Europos Sąjungos investicijas.

„Finansinė parama, skirta moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai, yra tikrai reikšminga. Tai yra rizikingi projektai – kuriant rinkos ar net pasaulinę inovaciją niekada negali būti tikras, kad ji duos norimą rezultatą. Dėl to padeda įmonėms, remiame jų ambicijas diegti inovacijas, matome jose prasmę“, – sako I. Lūkošiūnaitė.

„Inovacijų agentūra“ reguliariai rengia kvietimus, į kuriuos gali kandidatuoti įvairūs verslo subjektai.

„Mes finansuojame didžiąją dalį projektų išlaidų, įskaitant darbo užmokestį tyrėjams, tyrėjų komandiruotes, paslaugų įsigijimą, laboratorinės įrangos įrengimą. Taip pat galime finansuoti medžiagas, žaliavas ir specifinius komponentus, reikalingus prototipų sukūrimui“, – sako pašnekovė.

Norinčius pasinaudoti „Inovacijų agentūros“ teikiama parama, I. Lūkošiūnaitė kviečia apsilankyti tinklapyje www.inovacijuagentura.lt. Užsiprenumeravę naujienlaiškį, visuomet laiku gausite informaciją apie Agentūros kvietimus ir kitas paslaugas.