Universiteto diplomas būnant 50-ies, net po sudėtingų išbandymų pasiekti veiklos rodikliai parduotuvėje, sumažinta darbuotojų kaita komandoje – apie Redą galima kalbėti plikais faktais. Tačiau geriausiai ją apibūdina kolegų žodžiai – ji yra tikras „žmonių žmogus“ ir natūrali ugdytoja.

Iš viso dirbdama jau 10 metų, ji tinkle keitė ir pareigas, ir parduotuves, tačiau bendru rodikliu visur išliko komandos tvirtybė. „Man visada buvo svarbiausia sustyguoti kolektyvą, nes tik tada gali pasiekti rezultatų. Kai žmonės noriai eina į darbą ir dirba sveikoje aplinkoje, tada galima pasiekti viską“, – įsitikinusi moteris.

Ugdo kitus ir pati gilina žinias nemokamuose kursuose

Nenuostabu, kad toks požiūris į darbą bei santykius Redą patraukęs įgyti ir naują išsilavinimą – ji baigė andragogiką, kuri nagrinėja suaugusio žmogaus ugdymą.

„Kai ėmiausi vadovauti Priekulės parduotuvei, tuo pačiu metu dar ir mokiausi. Tad pačius darbuotojus įtraukiau į savo mokslus – mano baigiamasis darbas buvo būtent apie skirtingas kartas darbe. Buvo labai įdomu įgytas žinias taikyti praktikoje ir matyti naudą“, – pasakoja Reda.

Tris vaikus užauginusi moteris mato nemažai panašumų tarp motinystės ir sveikų santykių darbe. Tiek auklėjant vaikus, tiek vadovaujant kolegoms svarbu įsiklausymas, atgalinis ryšys, o tai virsta nuoširdžiu rūpesčiu.

„Ir darbe dabar darbuotojus vadinu „vaikais“, – juokiasi Reda. – Jeigu aš vadovaudama tiesiog rodyčiau pirštu ir duočiau nurodymus sakydama „tu – tu – tu“, būtų vienaip. Gal būtų greičiau, tačiau tada dirbama be meilės. O kai yra darbų pasiskirstymas, savitarpio supratimas, tada dirbi iš širdies. Darbuotojas yra asmenybė su savo pliusais ir minusais, o mano darbas yra pastebėti ir ugdyti privalumus, kad tuos trūkumus pašalintume, o silpnas vietas sustiprintume. Kai pažįsti žmogų, tuomet ir pradedi suprasti, kaip juo pasirūpinti“, – įsitikinusi pašnekovė.

Ji sako specialių kursų tokiam požiūriui išsiugdyti neturėjusi, tačiau džiaugiasi, kad „Iki“ galima nemokamai gilinti žinias pačiose įvairiausiose srityse – nuo emocinio intelekto, bendradarbiavimo ir komunikacijos, lyderystės iki laiko planavimo ar kompiuterinio raštingumo. Jie, pasak Redos, yra tikras įkvėpimas, padedantis augti, mat netrukus pamatai, ką gali daryti kitaip, geriau, kas tau pačiam yra naudinga.

Darbas arčiau namų, kuriame „pražydo“

Skirtingose parduotuvėse Reda sėkmingai dorojosi ne tik su įprastai kylančiais iššūkiais, bet ir dar nematytais išbandymais, kuriuos atnešė COVID-19 pandemija.

„Parduotuvėje Klaipėdoje startavau tada, kai prasidėjo koronaviruso pandemija. Nemeluosiu – laikotarpis buvo labai sunkus. Kartais jau galvodavau, kad mane ateiviai pagrobė. Bet išgyvenom, pradirbau ten 3 metus, ir tapome net vienintele parduotuve, kuri pasiekė iškeltus veiklos rodiklius, ir gavome premiją“, – apie didelį įdirbį kartu su komanda pasakoja Reda.

Po intensyvaus laikotarpio Redai pats organizmas išdavė, kad reikia pertraukos. Pernai vasarą išėjusi „į niekur“, ji po kurio laiko ir vėl sulaukė kvietimo į „Iki“. Dar vienu argumentu grįžti tapo platus „Iki“ parduotuvių tinklas, kuriame galima rasti darbo tiesiog patogesnėje vietoje, arčiau namų.

„Daug nesispardžiau – šįkart grįžau į mažesnę parduotuvę savo mieste. Ir dabar draugė sakė man, kad pradėjau žydėti, kai vėl pradėjau dirbti „Iki“. Kiekviena diena džiaugiuosi, nes čia neužmigsi, nuolat smegenys ir „varikliukas“ dirba. Darbų krūvis yra įvairus, daug atsakomybių, įvairių užduočių. Man patinka tas lėkimas – jeigu reikėtų tiesiog sėdėti, tai nedirbčiau“, – šypsosi Reda.

Su komanda – daugiau nei eiliniai kolegos

Bepasakodama apie kasdienybę parduotuvėje, Reda išsiduoda – nors mažmeninėje prekyboje ir taip netrūksta iššūkių, komanda susigalvoja ir dar naujų. Pavyzdžiui, paskelbia konkursą pamainoms – kuri iš jų parduos daugiau kokių nors konkrečių prekių, gaus prizą.

„Mėgstu su darbuotojais ir užklasinę veiklą. Patinka ne tik dirbti, bet ir tai, kas šalia to – kad kartu galime kažką nuveikti. Net kai išėjau iš parduotuvių Priekulėje, Klaipėdoje, liko ryšiai su darbuotojais. Kai aplankydavau, mesdavo visus darbus ir kaip vaikai atbėgdavo su manimi pasikalbėti. Šildo širdį toks žmonių vertinimas, nuoširdumas. Juk ką mes prisimename – tai emociją. Lygiai taip yra ir darbe, mes jame išgyvename emociją – tai svarbu, kad ji būtų gera“, – savo požiūrį dėsto Reda.

Nemažas būrys kolegų, kaip ir pati Reda, yra grįžę į „Iki“ po pertraukos, dirba čia jau ne vienerius metus. Ne tik dėl požiūrio į komandinį darbą, bet ir dėl skaidrumo, atvirumo, patikimumo, ji ramia širdimi darbą „Iki“ rekomenduoja ir pažįstamiems.

„Galiu pasakyti ir tokį paprastą moterišką palyginimą. Jūs atėjote į parduotuvę nusipirkti lūpų dažų. Matote daug išrikiuotų skirtingų prekių ženklų, bet jūs renkatės „Gucci“. Kaina nedaug skiriasi, bet tai yra „Gucci“. Lygiai taip pat yra kiti prekybos tinklai, ir yra „Iki“. „Iki“ yra tinklas, kuris turi savo vertę“, – įsitikinusi Reda.

Prisijunk prie „Iki“ komandos ir tu. Dėl darbo galimybių kreipkis sau patogiu būdu: