Visgi dalis darbdavių nevengia susikrauti be kavos aparato, stalo futbolo ar Xbox žaidimo konsolės neįsivaizduojamo darbuotojų naudų krepšelio. Jeigu tokie biuro atributai anksčiau kam nors ir kėlė nuostabą, dabar toks darbdavio pateikiamas išskirtinumas galėtų sukelti nebent šypseną.

Išsiskirti kovoje dėl talentų galima ir kitais būdais. Tą labai anksti suprato startuoliai, kuriems visada sunku konkuruoti su didžiosiomis IT kompanijomis, turint mažesnius finansinius pajėgumus. Nors pirmosios investicijų programų užuomazgos buvo pastebimos dar po Antrojo pasaulinio karo, didesnio populiarumo sulaukė tik išaušus startuolių erai. Su laiku panašios programos išplito ir tarp tokių technologijų milžinų kaip Apple, Google ar Microsoft, o tai atvėrė darbuotojams kelią dalyvauti įmonės sėkmėje. Vakaruose prieš beveik šimtmetį pasirodęs investicijų modelis pamažu įsitvirtina ir Lietuvoje.

Suinvestavo jau beveik 15 mln. eurų

Dar praėjusiais metais galimybę investuoti suteikė ir informacinių technologijų įmonė „twoday“, kurios darbuotojai išskirtinėmis sąlygomis gali įsigyti rinkoje nesančių uždaro fondo akcijų. Pasak „twoday“ departamento vadovo Aurimo Cholomskio, tai buvo vienas iš naujiesiems investuotojams (investiciniam fondui CVC) keliamų reikalavimų įmonės įsigijimo procese.

„Finansinis investavimas kartu yra ir bendradarbiavimo bei įsipareigojimo ženklas tarp mūsų visų. Mes to labai norėjome ir džiaugiamės, kad CVC sutiko su tokia investicijų programa. Darbuotojai prisideda prie įmonės sėkmės bei bendro vertės kūrimo, todėl jie turi teisę dalintis šia augimo nauda”, – teigia A. Cholomskis.

Iki šios dienos daugiau nei 800 iš 2500 darbuotojų pasinaudojo galimybe įsigyti įmonės akcijų, o toks susidomėjimas gerąja prasme nustebino net naujuosius „twoday“ investuotojus.

twoday departamento vadovas A. Cholomskis

„CVC nesitikėjo, kad sulauksime tiek daug norinčių dalyvauti investicijų programoje. Bendra darbuotojų suinvestuota suma siekia beveik 15 mln. Eur ir tai rodo labai stiprų pasitikėjimą mūsų įmone”, – sako A. Cholomskis.

Tikisi daugiau nei fizinio komforto

Papildomų naudų įtraukimas yra būtinas, norint išlikti konkurencingais besikeičiančioje IT rinkoje, su kuria keičiasi ir darbuotojų lūkesčiai bei poreikiai. Tačiau net ir investicijų programos nėra darbuotojų pritraukimo ir išlaikymo sėkmės garantas.

„Stengiamės užtikrinti darbuotojų komfortą ir gerovę įvairiais privalumais, tokiais kaip sveikatos draudimas, pensijų kaupimas, lankstus darbo grafikas ar netgi pirtis ofise, bet komandos viduje labiau akcentuojame kitus aspektus – reikšmingus projektus, kompetencijų ugdymą, pasitikėjimu grįstą kultūrą bei darbo atmosferą. Mūsų tikslas yra burti bendruomenę, kurioje kiekvienas darbuotojas jaustųsi vertinamas ir motyvuotas“, – esminiais principais dalijasi A. Cholomskis.

Tikriausiai dauguma iš mūsų esame įpratę matyti griežtą hierarchinę vadovavimo struktūrą, tačiau „twoday“ to nėra – visus svarbiausius įmonės klausimus sprendžia darbuotojai, o ne vadovai. Įmonės veiklos valdyme aktyviai dalyvauja iš darbuotojų susibūrę komitetai, jų yra net dešimt. Pavyzdžiui, kompetencijų komitetas sprendžia kokiuose mokymuose ar konferencijose verta dalyvauti.

Apsukų nemažina – planuoja dvigubėti ar net trigubėti

Natūraliai kyla klausimas, ar dabar yra tinkamas metas galvoti apie papildomas naudas, kuomet dalis įmonių susiduria su iššūkiais, galinčiais užkirsti kelią jų augimui ar netgi lemti darbuotojų atleidimus.

Kai daugelis kitų technologijų kompanijų atsargiai žiūri į savo plėtros planus, „twoday“ per artimiausius penkerius metus Lietuvoje tikisi padvigubėti ar net patrigubėti. Numatoma augti tiek organiškai, didinant savo darbuotojų skaičių, tiek per kitų Lietuvos įmonių įsigijimus.

„Technologijos didina įmonių efektyvumą, o ekonomikos lėtėjimo laikotarpiu verslo subjektai ieško patikimo IT partnerio skaitmeninei transformacijai įgyvendinti. Pastebime, jog mūsų paslaugų poreikis nuolat auga, o svarbiausias uždavinys šioje situacijoje - pritraukti ir išlaikyti gerus darbuotojus”, – pabrėžia A. Cholomskis.

Šiuo metu „twoday“ Lietuvoje turi daugiau nei 150 darbuotojų, iš kurių net 90 proc. programuoja, rašo automatinius testus, analizuoja duomenis ar kuria debesų kompiuterijos sprendimus.

„twoday“ yra IT sprendimų įmonė, vienijanti apie 2700 ekspertų bendruomenę Šiaurės Europoje ir Lietuvoje. Įmonė teikia programinės įrangos kūrimo, programinės įrangos modernizavimo, duomenų analitikos bei dirbtinio intelekto paslaugas daugiau nei 8000 viešojo ir privataus sektorių klientų. „twoday“ tapo nepriklausoma įmonių grupe, kai investicinis fondas CVC įsigijo su išoriniais klientais dirbantį „Visma Group” padalinį.