Pasak Palangos turizmo informacijos centro vadovės Rasos Kmitienės, sveikatingumo turizmą plėtojantis kurortas nesnaudžia ištisus metus, tad norintys skirti laiko sau ir atitrūkti nuo kasdienybės, laukiami ne tik vasarą.

Palanga – ne tik didžiausias, bet ir neabejotinai populiariausias mūsų pajūrio kurortas. Smagu matyti, kad kasmet sulaukiame vis daugiau poilsiautojų, o sugrįžę po ilgesnės pertraukos įprastai būna maloniai nustebinti besikeičiančio Palangos veido – ir miesto savivaldybė, ir privatūs verslai deda išties daug pastangų, tobulinant infrastruktūrą ir kuriant visapusišką kurorto svečių bei gyventojų komfortą“, – sako R. Kmitienė.

Suskaičiuoti, kiek viešbučių, sanatorijų ir skirtingų tipų sveikatingumo paslaugas teikiančių įstaigų Palangoje yra, būtų nelengvas darbas. Nuosekliai augant poilsiautojų skaičiui, kurortas investuoja į apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų verslą, laisvalaikio ir sveikatingumo infrastruktūrą.

Svarbiausias kurorto tikslas – suteikti atvykstantiems Lietuvos ir užsienio poilsiautojams geriausias atostogų patirtis, todėl ypatingas dėmesys yra skiriamas viešųjų erdvių puoselėjimui. Į tai dėmesį atkreipia ir pašnekovė – nors sveikatingumo turizmą dažnai suprantame kaip gydomąsias procedūras, masažus ir SPA paslaugas, iš tiesų tai kur kas platesnė sąvoka.

„Palangoje pati gamta mums dovanoja sveikatą – grynas pušynų oras, druska ir jodu prisodrinta Baltijos jūra... O kur dar natūralios gamtos kuriama ypatinga aura ir ramybė“, – sako R. Kmitienė.

Palanga

Pėsčiųjų takais po gražiausias Palangos vietas

Sutvarkyti pėsčiųjų takai vingiuoja per visą kurortą, tad pasivaikščiojimų mėgėjai tikrai turės progų pramankštinti kojas ir parinkti žingsnius. O tuo pačiu galės susipažinti su turtinga ir intriguojančia kurorto istorija.

Senokai besilankiusiems Palangoje turizmo informacijos centro vadovė pataria užsukti į Birutės parką – tyvuliuojantys tvenkiniai, šimtamečiai pušynai ir dekoratyviniai elementai čia kuria nepaprastą grožį, kuriame darniai dera žmogaus prisilietimas ir natūrali gamta. Parką pasieksite keliaudami Meilės alėja – išpuoselėtas visai šalia jūros besidriekiantis takas pritaikytas ne tik pėstiesiems, bet ir dviratininkams. Išsišakojusiais mediniais takeliais akimirksniu pasieksite kopas, tad stabtelkite atsikvėpti, pamedituoti ir giliai pakvėpuoti jūros oru.

Bėgimo entuziastai čia pat gali pasimėgauti ir pušynais vingiuojančiu Labryčio taku, kuris driekiasi nuo Palangos iki Kunigiškių. Kurorto pastangas kuriant patogią, į sveikatingumo turizmą orientuotą infrastruktūrą, neabejotinai įvertins ir dviračių mėgėjai. Dviratininkų rojumi vadinama Palanga kviečia atrasti dviračių trasas, kurių bendras ilgis siekia net keliasdešimt kilometrų. Be to, iš Palangos dviračių takais galima pasiekti ir kaimyninę Latviją, Klaipėdą, Šventąją, Vydmantų gyvenvietę ir kitas vietoves.

„Mūsų kurortas siekia būti tvaresnis, švaresnis, ir visapusiškai draugiškesnis aplinkai. Džiugu, kad dauguma atvykusių svečių automobilius palieka ilsėtis ir Palangą atranda pėsčiomis arba dviračiu, o tolimesnėms kelionėms taip pat renkasi gamtai draugiškas transporto priemones. Dviračių nuomos punktai yra visoje Palangoje – kad ir kur nuspręsite apsistoti, 10-15 minučių atstumu pėsčiomis rasite nuomos punktą ir patogiai išsinuomosite puikios kokybės dviračius“, – sako R. Kmitienė.

Dviračių takas Palanga-Šventoji

Tai, kad dviratininkams pritaikyta infrastruktūra Palangoje nuolatos plečiama, pastebi ir dviračių nuomos veiklą vykdantys verslininkai. Anot jų, aktyvų poilsį mėgstantys lietuviai, atvykstantys automobiliu, kartu atsiveža ir savo dviračius.

Dviračiais patogu keliauti ne tik į tolimesnius taškus, bet ir po pačią Palangą, tad pratę dažnai minti pedalus, į nuomotojus nesikreipia – atsiveža savo dviračius. Tie, kurie kreipiasi į nuomos punktus, įprastai dviračius užsisako arba trumpam kelių valandų pasivažinėjimui, arba susiplanuoja ilgesnius maršrutus ir dviračius nuomojasi iškart kelioms dienoms“, – sako vieno iš dviračių nuomos Palangoje punkto vadovė Svetlana.

Jai antrina ir dviračių nuomos paslaugas teikiančių svečių namų bendrasavininkas Gustas. Anot jo, susidomėjimas kelionėmis dviračiais po Palangą ir jos apylinkes sparčiai auga. Tą nesunku pastebėti pažvelgus į dviratininkų srautus populiariausiuose kurorto dviračių takuose, kuriuos neužilgo papildys naujas dviračių takas į Kretingą.

„Tiesa, dažniau į mus kreipiasi iš užsienio atvykę svečiai – kai jų kurorte padaugėja, ir mes turime daugiau veiklos, – sako pašnekovas ir priduria, kad nuomos kainos tikrai nesikandžioja, o pabuvojusius kituose pajūrio kurortuose, kartais ir maloniai nustebina. – Jaučiame, kad žmonių požiūris į atostogas keičiasi – dauguma nori ne tik paplūdimyje pagulėti, bet ir aktyviai leisti laisvalaikį. Dviračiai – puikus pasirinkimas“.

Dviračių takas Palanga-Šventoji

Aktyvaus laisvalaikio mėgėjams – nuo vandens pramogų iki ekstremalių potyrių

Nors kurortą itin pamėgę SPA ir sveikatingumo centrų svečiai, Palanga atvykti kviečia ir aktyvaus laisvalaikio mėgėjus, nes sportinių veiklų įvairovė kurorte ypač plati. Čia galima jodinėti ar riedslidėmis išbandyti vieną gražiausių Lietuvos takų, kuris sujungia Palangą ir Šventąją ar Palangą ir Klaipėdą. Palanga turi ir daugiau aktyviai laiką leisti skirtų vietų.

Sporto entuziastų laukia Palangos teniso mokykla ir ekstremalaus sporto aikštynas, o išsiilgusiems vandens ir SPA procedūrų, duris visus metus atveria Palangos baseinas, daugybė viešbučių bei sveikatingumo centrų.

Palangoje veikiantys SPA centrai pasiūlys itin plačią skirtingų paslaugų įvairovę – nuo atpalaiduojančių, pamiršti rutiną ir rūpesčius padedančių terapijų, iki įvairių masažų ir geoterminio vandens ar gydomojo purvo procedūrų.

Daugiau informacijos apie tai, kaip turiningai praleisti laiką ir pasimėgauti sveikatingumo atostogomis Palangoje, rasite tinklapyje www.visit-palanga.lt