Priklausomai nuo paslaugų teikėjo, sutrikimo laikas gali svyruoti, tačiau bet kuriuo atveju, jei naudotojui tenka susidurti su tokia ar panašia situacija, tai sutrikdo ir planuotus veiksmus. Tai, žvelgiant iš naudotojo perspektyvos, yra svari priežastis, patvirtinanti, kad svarbu apsvarstyti kelių el. parašo kūrimo įrankių turėjimą – juk jie, esant poreikiui, galėtų vienas kitą pakeisti. „Naudotojams, pasirinkusiems turėti kelias el. parašo priemones, suteikiama didesnė kontrolė ir lankstumas. Tai yra efektyvus būdas prisitaikyti prie skirtingų situacijų ir užtikrinti, kad el. parašo paslauga visada išliktų prieinama. Pavyzdžiui, ištikus poreikiui pasirašyti dokumentą el. būdu „čia ir dabar“, turint alternatyvų el. parašo kūrimo įrankį jokių kliūčių tam neiškils“, – dalinasi el. parašu paremtų sprendimų teikėjo „Dokobit by Signicat" verslo klientų vadybininkė Marija Strylienė.

Marija Strylienė, „Dokobit“ verslo klientų vadybininkė

Kodėl ir kokias atvejais praverčia turėti kelias el. parašo priemones?

Kalbant apie el. parašų naudojimą, neabejotinai svarbu apsvarstyti saugumo aspektus. Juk ne paslaptis, kad saugumas – esminis kriterijus, į kurį verslai ir fiziniai asmenys sutelkia dėmesį besirinkdami el. parašo sprendimų teikėją. Jis sukuria pasitikėjimą. „Dviejų skirtingų el. parašo kūrimo įrankių turėjimas gali padidinti naudotojo pasitikėjimą, nes jis žino, kad turi alternatyvą, kurią gali naudoti, jei viena priemonė nenumatytai nustoja veikti. Taip pat, kai kuriuose sektoriuose ir šalyse yra teisiniai reikalavimai ar reguliavimas, kurie skatina turėti kelias skirtingas tapatybės patvirtinimo priemones siekiant atitikti aukščiausius saugumo standartus“, – teigia „Dokobit" verslo klientų vadybininkė M. Strylienė.

Taigi, turint dvi el. pasirašymo priemones padidinamas patikimumas ir užtikrinamas saugumas. „Jei žmogus naudoja vieną el. parašo priemonę, kuri tam tikru metu neveikė, galime teigti, jog jis lieka atskirtas nuo kibernetinio pasaulio, t. y., jis negali prisijungti prie el. paslaugų (bankų, internetinių svetainių, valstybinių paslaugų ir kt.), atlikti pavedimų, patvirtinti operacijų, pasirašyti dokumentų ir panašiai“, – mintimis dalinasi „SK ID Solutions“ verslo vadovas Lietuvoje Viktoras Kamarevcevas.

Viktoras Kamarevcevas, „SK ID Solutions“ verslo vadovas Lietuvoje

Pasak V. Kamarevcevo, turėti kelias el. parašo priemones yra naudinga todėl, jog netekus vienos iš turimų (pasibaigus jos galiojimo laikui, pasikeitus išmanųjį įrenginį), asmuo gali pasinaudoti kita priemone. Taip pat vis dar pasitaiko atvejų, kuomet el. sistemose naudojami ne visi rinkoje esantys el. parašo įrankiai. Todėl gyventojams svarbu turėti alternatyvą, kuri leistų prisijungti prie tokių el. sistemų ir atlikti reikiamus veiksmus – pasirašyti dokumentus, patvirtinti operacijas ir pan. Turėti kelias el. parašo priemones yra aktualu ir daug keliaujantiems asmenims. Mat skirtingiems el. parašo įrankiams naudojami skirtingi ryšio kanalai. Pavyzdžiui, atliekant operacijas su „Mobile-ID“, patvirtinimo užklausa atkeliauja SMS žinute, o „Smart-ID“ tereikia interneto ryšio. Tad jei kelionėje nebus prieigos prie interneto ryšio, bet galėsite naudotis mobiliuoju ryšiu, pravers „Mobile-ID“. Ir atvirkščiai – jei turėsite prieigą tik prie interneto, pasinaudokite „Smart-ID“.

V. Kamarevcevas prideda, kad nepaisant visų šių priežasčių, naudotojai Lietuvoje įsigyti antrą el. pasirašymo priemonę neskuba. „Skirtingi duomenys rodo, jog žmonės nėra linkę naudoti kelių el. parašo priemonių ir tik maža dalis jų turi po kelias priemones.“

El. parašo kūrimo įrankiai Lietuvoje

Jei norime turėti ne vieną, o kelis el. parašo kūrimo įrankius, ar Lietuvoje turime iš ko rinktis? Neabejotinai. Mūsų šalyje yra keletas saugių ir patikimų el. parašo kūrimo įrankių, kuriuos kasmet prisijaukina vis daugiau naudotojų:

  • „Mobile-ID“. Tai vienas iš populiariausių įrankių. „Mobile-ID“ galite gauti savo mobiliojo ryšio operatoriaus parduotuvėje – ten jums bus suteiktas el. parašo sertifikatas, esantis SIM kortelėje. Jis yra populiarus dėl to, kad jo naudojimui jums nereikia jokių papildomų įrenginių – užteks tik mobiliojo telefono. Už kasmėnesinį „Mobile-ID“ naudojimą jūsų mobiliojo ryšio teikėjas gali taikyti nedidelį mokestį.
  • „Smart-ID“. „Smart-ID“ yra mobilioji programėlė. Ji yra nemokama, o paskyrą galima sukurti nuotoliniu būdu. Kaip ir „Mobile-ID“, ją naudoti patogu, nes viskas, ko jums reikia, yra jūsų telefonas. „Smart-ID“ programėlę galite atsisiųsti iš „Google Play“ ar „App Store“. Ši programėlė – bene geriausia alternatyva. Papildomai turėdami nemokamą „Smart-ID“ programėlę, ateityje galite išvengti potencialių nesklandumų – neveikiant vienai el. parašo priemonei, galėsite pasinaudoti kita.

Pasak „SK ID Solutions“ verslo vadovo Lietuvoje Viktoro Kamarevcevo, šiuo metu Lietuvoje išmaniąja tapatybės patvirtinimo priemone „Smart-ID“ naudojasi kiek daugiau nei 1,6 mln. gyventojų, kurie kas mėnesį atlieka daugiau nei 33 mln. transakcijų.

  • Lustinė asmens tapatybės kortelė arba USB kriptografinis raktas. Lietuvos piliečiai dėl asmens tapatybės kortelės užsisakymo gali kreiptis į bet kurią migracijos tarnybą. Dėl el. parašo sertifikato išdavimo USB laikmenoje, reikėtų kreiptis į VĮ Registrų centrą. Norint pradėti naudotis lustine asmens tapatybės kortele arba USB laikmena, pirmiausia reikia turėti tinkamą kortelių skaitytuvą ir atitinkamai paruošti savo kompiuterį.

Nepaisant to, kiek patikimos atrodo paslaugos ar kokia moderni technologija gali būti, vis dar egzistuoja tam tikros rizikos. Kodėl gi neapsaugoti savęs nuo nenumatytų situacijų? Turėdami dvi el. parašo priemones, jūs ne tik apsaugosite save nuo nepatogumų, bet ir suteiksite sau galimybę rinktis. Galbūt vieną dieną jūsų mėgiama el. parašo priemonė negali pasiekti serverių arba yra atliekamas planuotas techninis aptarnavimas – tada turėsite alternatyvų planą. Saugumo atžvilgiu turėti kelias el. parašo priemones taip pat yra išmintingas pasirinkimas. Ne tik dėl to, kad tai sumažina riziką, bet ir dėl to, kad tai suteikia jums kontrolę. Kontrolę ne tik patvirtinant savo tapatybę, bet ir pasirenkant, kaip tai daryti.