„Wizz Air“, ekologiškiausia oro linijų bendrovė pasaulyje*, pristato kelionių kryptis, skirtas patiems įvairiausiems maisto gurmanams. Visas šias kryptis galima pasiekti iš Vilniaus ir Kauno oro uostų.

Išgirdę Ispanijos vardą, daugelis pirmiausia pagalvoja apie gardžią, vištiena arba jūros gėrybėmis gardintą paeliją. Vis dėlto šis patiekalas – tik labai maža dalis to, ką gali pasiūlyti itin turtingais skoniais garsėjanti valstybė.

Kiekvienas Ispanijos regionas gali pasigirti išskirtiniais, tam regionui būdingais patiekalais. Garsioji paelija kilo iš šalies rytuose esančio Valensijos regiono. Šalies pietuose įsikūręs Andalūzijos regionas garsėja šalta gaspačio sriuba. Iš sumaltų pomidorų, agurkų, pipirų, svogūnų, česnakų gaminamą ir alyvuogių aliejumi, actu ir druska gardinamą sriubą „CNN Travel“ 2024-aisiais įvardijo kaip vieną geriausių sriubų pasaulyje. Tiesa, šis tradicinis patiekalas į Ispaniją atkeliavo arabų dėka. Originali gaspačio buvo gaminama iš sutrintos duonos, česnako ir alyvuogių aliejaus, ji taip pat buvo gardinama actu.

Ispanija

Atvykę į Ispaniją, nesuklysite kavinėje ar restorane užsisakę delikatesu laikomą ibierietišką kumpį ar ispanišką omletą, pagamintą ne tik iš mums, lietuviams, įprastų kiaušinių, bet ir... bulvių bei svogūnų. Tiems, kurie nori paragauti ispaniškų delikatesų nedidelėmis porcijomis, siūloma apsilankyti kavinėse, turinčiose tapas – nedidelių, pikantiškų užkandžių – meniu. Verta išbandyti ispaniškus sūrius, keptas bulves su aštriu padažu (isp. Patatas bravas), česnakines krevetes (isp. Gambas al Ajillo).

Wizzair

Nuvykę į nedidelį Ispanijos miestelį, nenustebkite, jei jame pamatysite vieną ar net kelis į garsųjį „Michelin“ gidą patekančius ar „Michelin“ žvaigždėmis įvertintus restoranus. Pastarųjų Ispanijoje – daugybė. Išskirtinių skonių mėgėjams rekomenduojama apsilankyti trimis „Michelin“ žvaigždėmis įvertintuose restoranuose: Gironoje esančiame „El Celler de Can Roca“, kur ypatingais skoniais rūpinasi keli broliai, teatrališką patirtį garantuosiančiame, Madride esančiame „DiverXO“ bei San Sebastiano „Arzak“ restorane, kuriame moderniai perteikiami tradicinės baskų virtuvės patiekalai.

„Wizz Air“ organizuoja skrydžius į Katalonijos sostinę Barseloną ir į vieną didžiausių Andalūzijos regiono miestų Malagą. Iš Vilniaus oro uosto į Barseloną šiuo metu skrydžiai vykdomi tris kartus per savaitę, į Malagą galima skristi du kartus per savaitę.

Italija – šalis, garsėjanti menu, istorija ir paveikslus primenančiais kraštovaizdžiais taip pat yra žinoma dėl ypatingos virtuvės. Pastarojoje vyrauja gan paprastai paruošiami ir iš itin šviežių ingredientų pagaminti valgiai, šalis išsiskiria miltinių patiekalų įvairove. Italijoje yra apie 400 „Michelin“ žvaigždėmis įvertintų restoranų.

Spaghetti, fettuccine, penne, rigatoni, lasagna, ravioli – italai – tikri makaronų meistrai. Pasitelkus skirtingus maisto produktus ir padažus, galima pagaminti įvairiausius makaronų patiekalus. Pavyzdžiui, legendinis spagečių padažas „Carbonara“ gaminamas iš kiaušinių, tarkuoto sūrio, vytintos kiaulienos gabaliukų ir juodųjų pipirų. Šis padažas sumaišomas su karštais spagečiais. Ekspertai išskiria, kad geriausius savo gyvenime spagečius „Carbonara“ galite paragauti Italijos sostinėje Romoje. Rekomenduojama apsilankyti tokiuose restoranuose, kaip „Roscioli“, „Flavio Al Velavevodetto“, „Matricianella“.

Italija

Pica – ko gero garsiausias itališkas patiekalas visame pasaulyje. Pica kilo iš šalies pietų, Neapolio miesto. 2017 metais neapolietiškų picų gaminimo menas buvo įtrauktas į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

Yra daugybė picos rūšių ir receptų. Romėniškos picos (it. Pizza Romana) pluta įprastai yra plonesnė nei neapolietiškos picos, Sicilijos pica (it. Sfincione) yra storesnė, stačiakampio formos, ji gardinama pomidorų padažu, ančiuviais, svogūnais.

Pica „Margarita“ pavadinta XIX amžiaus pabaigoje Neapolyje apsilankiusios Savojos karalienės Margaritos garbei. Legenda byloja, kad karalienei, norėjusiai paragauti vietinių patiekalų, garsusis picų kepėjas Raffaele Esposito padovanojo tris picas. Vienoje iš šių picų buvo Italijos vėliavos spalvas vaizduojantys priedai: raudoni pomidorai, baltas mocarelos sūris ir žalias bazilikas. Manoma, kad šis derinys labai patiko karalienei, kuri šią picą paskelbė mėgstamiausia ir taip įtvirtino jos vietą kulinarijos istorijoje.

Wizzair

„Wizz Air“ siūlo apsilankyti Italijos sostinėje Romoje ir Milane. Oro linijų bendrovė šiuo metu skrydžius į Milaną iš Vilniaus oro uosto vykdo 3-4 kartus per savaitę, o į Romą – tris kartus per savaitę.

Prancūzija

Apie Prancūzijos virtuvę daug pasako šis faktas – ši valstybė – daugiausia „Michelin“ žvaigždžių turinti šalis pasaulyje. Maisto sostine vadinamoje Prancūzijoje gausu tradicinių ir moderniosios virtuvės patiekalų.

Šalies pietuose esantis Provanso regionas garsėja ne tik levandomis, bet ir tokiais patiekalais, kaip ratatujus (pranc. Ratatouille), bujabesas (pranc. Bouillabaisse) bei tapenadas, daug šiame regione gaminamų tradicinių patiekalų yra gardinami rozmarinais, čiobreliais, bazilikais.

Burgundija žinoma dėl legendinio „Coq au vin“ patiekalo, o Normandija – pieno produktų (ypač sviesto ir sūrių), iš obuolių gaminamų patiekalų.

Paryžius, Prancūzija

Modernioji prancūzų virtuvė pasižymi lengvesnės tekstūros, kūrybiškiau serviruojamais valgiais. Daug įtakos moderniajai Prancūzijos virtuvei padarė šefai Paulas Bocuse and Michelis Guérardas.

Maisto entuziastams siūloma aplankyti šalies kulinarijos širdimi laikomą Paryžių, kuriame rekomenduojama pasižvalgyti ne tik po restoranus, bet ir žinomus miesto turgus „Marché d'Aligr“ ir „Marché des Enfants Rouges“. Keliautojai taip pat neturėtų praleisti trečio pagal gyventojų skaičių Prancūzijos miesto Liono, čia esančio ir jau šimtą metų skaičiuojančio „Paul Bocuse“ restorano ir „La Mère Brazier“ restorano, kurį įkūrė pirmoji trimis „Michelin“ žvaigždėmis įvertinta šefė moteris Eugénie Brazier.

Prancūzijoje ypatingas ir gatvės maistas. Blyneliai, sumuštiniai, vafliai ir kiti įvairiausi kepiniai – ši šalis gardaus maisto įvairove nustebins ne vieną.

Oro linijų bendrovė „Wizz Air“ skrydžius iš Vilniaus oro uosto į Paryžių vykdo du kartus per savaitę.

Tiems, kurie nori planuoti skrydžius be rūpesčių siūloma išbandyti mobiliają programėlę ir prisijungti prie „Wizz Discount Club“ bendruomenės.

* Pagal CAPA - Aviacijos centro apdovanojimus už meistriškumą 2022-2023 m.