Sklinda radijo bangomis

Eterinė televizija, dar vadinama televizija per anteną, sklinda radijo bangomis per siųstuvų tinklus. Per „Telecentro“ valdomą aukštuminių bokštų sistemą transliuojama dauguma FM radijo stočių, visos komercinių televizijų programos, taip pat nacionalinio transliuotojo LRT programos. Norint žiūrėti TV kanalus mums tereikia tas radijo bangas pagauti kambarine ar lauko antena. Šiai televizijai nėra reikalingi mėnesiniai mokėjimai, sutartys ar įsipareigojimai. Taip yra dėl to, kad programų siuntimo kaštus „Telecentrui“ padengia tų programų kūrėjos – radijo stotys ir televizijos.

Toks specializuotas radijo ir TV programų siuntimo į eterį modelis egzistuoja ne tik Lietuvoje, bet daugelyje Europos ir pasaulio valstybių, nes tai naudinga visoms pusėms.

Lauko antena

„Teikdami siuntimo paslaugas mes kartu užtikriname jų patikimą funkcionavimą, investuojame į siuntimo tinklus, jų vystymą ir modernizavimą, o televizijos ir radijo stotys investuoja į laidų turinį, rūpinasi reklamos pritraukimu ir auditorijų plėtra. Tuo būdu visi dirba savo darbą, daro tai, ką moka geriausiai. O labiausiai iš to laimi radijo klausytojas ar TV žiūrovas, nes gauna kokybišką turinį, už kurį nereikia mokėti“, – sako „Telecentro“ ekspertas Paulius Stulpinas.

Kodėl rodo ne visus 30 TV kanalų?

Tinkamas antenos parinkimas ir nukreipimas link artimiausio TV bokšto, priklausomai nuo vietovės, leis jums matyti net iki 30 populiariausių televizijos kanalų. Tačiau konkretus kanalų skaičius, kurį realiai galite priimti per anteną, priklauso nuo vietovės, kurioje gyvename. Tad nuo ko priklauso, kiek kanalų matysite?

„Svarbu žinoti, kad eterinės televizijos sistemoje veikia 4 transliaciniai tinklai – LRT tinklas, ST1 tinklas, ST2 tinklas ir Pietryčių Lietuvos tinklas. Tai skirtingos aprėpties tinklai, per juos transliuojami skirtingi kanalai. LRT ir ST1 tinklai yra nacionalinės aprėpties tinklai. Vadinamuoju ST1 tinklu siunčiama 11 komercinių TV programų: TV3, LNK, Delfi TV, Lietuvos ryto TV ir kitos. LRT tinklu siunčiamos 2 programos - LRT ir LRT Plius. Tačiau skirtingai nuo komercinių TV programų, pastarosios siunčiamos dviem formatais: SD (standartine raiška) ir HD (aukštąja raiška).

ST2 ir Pietryčių Lietuvos siuntimo tinklai aprėpia atskirus Lietuvos regionus ir vietoves. Per juos siunčiamos Lenkijos televizijų kuriamos programos. Tuo būdu, plačiausią kanalų aprėptį turi Pietryčių Lietuvos ir kai kurios kitos vietovės, kuriose be lietuviškų kanalų yra galimybė žiūrėti ir lenkiškus kanalus“, – aiškina ekspertas.

Pasitikrinti, kokie ir kiek kanalų matomi jūsų gyvenamojoje vietoje galima per specialius transliacinių tinklų žemėlapius: https://turiutv.lt/apie/

Paprastas įsirengimas ir inžinierių pagalba

TV antenos įsirengimas yra visai nesudėtingas. „Dauguma antenų yra lengvai montuojamos ir prijungiamos, todėl net ir tie, kurie nėra patyrę, gali lengvai susidoroti su šia užduotimi“, – teigia P. Stulpinas.

 „Telecentro“ inžinieriai

Prireikus konsultacijos ar techninės pagalbos, padėti gali „Telecentro“ skambučių centro specialistai. Jie registruoja transliacijų trikdžius, nemokamai konsultuoja dėl TV signalo stiprio konkrečioje vietovėje, tinkamos įrangos pasirinkimo. Taip pat teikiama inžinierių atvykimo į namus ir antenų įrengimo paslauga. Antenų įrengimo kainas bei išsamią informaciją apie eterinę televiziją galima rasti interneto svetainėje www.turiutv.lt arba nemokamu telefonu +370 5 200 1515 bei el. paštu pagalba@telecentras.lt.