„Tartu 2024“ per visus metus įgyvendins daugiau kaip 350 skirtingų kultūrinių projektų, kurių metu vyks virš 1 tūkstančio renginių. Unikalaus kino seansai, teatras, parodos ir lauko pramogos, gastronominiai atradimai – tai tik dalis veiklų, kurias šią vasarą patirti kviečia Europos kultūros sostinės atstovai.

„Kadangi Estija yra gana maža šalis, atostogos čia gali būti pilnos nuotykių – daugelis pietų Estijos miestelių ir kultūros centrų pasiekiami valandos atstumu keliaujant automobiliu ar viešuoju transportu. Dieną galite pradėti nuo puodelio kavos ant Emajõgi upės kranto, o užbaigti jau pietų Estijos laukinėje gamtoje įsikūrusioje tradicinėje dūminėje pirtyje“, - teigia „Tartu 2024“ meno vadovė Kati Torp.

Kati Torp

Lietuviams Tartu – tarsi namai

Lietuvos ir Estijos, o ypač Kauno ir Tartu miestų draugystė prasidėjo prieš kelis dešimtmečius. Dar ir dabar antrojo didžiausio Estijos miesto gyventojai nedvejodami parodys vietą, kur kadaise miesto širdyje, ant Emajõgi upės kranto, buvo įsikūręs restoranas „Kaunas“.

Tartu

Vyresni kauniečiai taip pat puikiai žino apie Žaliakalnyje veikusią kavinę „Tartu“. Šis ryšys tęsiasi ir abiem miestams tapus Europos kultūros sostinėmis.

Tartu

Pirmasis turistų iš Lietuvos uždavinys lankantis Tartu mieste bus surasti Annelinn rajone esančią Kauno gatvę. „Turime ir daug daugiau sąsajų – šiemet kartu su Kaune vykusio landšafto festivalio „Magenta“ atstovais organizuojame projektą „Wild Bits“. Taip pat pasekėme kauniečių pėdomis ir sukūrėme Tartu miesto kvepalus. Lankytojai iš Lietuvos, o ypač kauniečiai čia tiesiog jausis kaip namuose“, - šypsosi K. Torp.

Jei manote, kad estai šalti, užsidarę ir nesvetingi, metas susipažinti su naująja Estijos karta. Visai neseniai estai Tartu miesto centre surengė didžiausią masinio bučinio akciją, o pirčių festivalyje į diskusijas apie Europos iššūkius ir geopolitiką leidosi beveik nuogi.

„Laikai keičiasi, keičiasi ir žmonės. Mes mėgstame griauti mitus ir nusistatymus, o mūsų misija – pristatyti Tartu kaip drąsų ir atvirą miestą visiems, nepaisant skirtumų – kilmės, amžiaus, lyties. Daugelį lankytojų stebina renginių įvairovė, taip pat pietų Estijos kultūrinė įvairovė. Geriausias sprendimas – tiesiog apsilankyti ir viską patirti patiems!“, - sako „Tartu 2024“ atstovė.

Svarbiausi šių metų renginiai

Jei šiuo atostogų laikotarpiu norite patirti įspūdžių ir aplankyti vietų, kuriose, garantuojame, tikrai nesilankė nei vienas draugas, kolega ar šeimos narys, pateikiame penkis svarbiausius renginius, kurie neabejotinai sukurs unikalias atostogas:

  1. „Wild Bits“ (gegužės 25 – rugsėjo 15 d.) – lauko paroda apie technologijų meną. Paroda organizuojama kartu su Lietuvos menininku Julijonu Urbonu ir glaudžiai susijusi su landšafto festivaliu „Magenta“, kuris vyko Europos kultūros sostinės „Kaunas 2022“ metu.

  2. Gatvės meno festivalis „Stencibility“ (liepos 4–7 d.) – dešimtys gatvės menininkų iš Estijos ir kitų šalių (taip pat Lietuvos!) lankysis Tartu, kur daugelis miesto pastatų tiesiogine to žodžio prasme pavirs meno kūriniais. Festivalio metu ir likusius 2014 metus aplink miestą keliaus ir didžiausia Europoje lipdukų paroda, o apleisti Tartu pastatai taps masinių slėpynių žaidimo aikštele.

  3. Tartu be automobilių (liepos 6 – rugpjūčio 12 d.) - pačiame vasaros įkarštyje viena pagrindinių Tartu miesto gatvių taps išskirtinai pėsčiųjų oaze. Lankytojai čia galės atsipalaiduoti ir mėgautis Emajõgi upės vaizdais ir dalyvauti įvairiausiuose „Tartu 2024“ renginiuose. Turistai čia vietinių atlikėjų pagalba dar artimiau susipažins su Estijos kultūra, o užsienio atlikėjų pasirodymai gatvę pavers viena tarptautine erdve.

  4. Motyvacinė konferencija „Treski“ (rugpjūčio 8 d.) – TEDx formato konferencija Stetumos (est. Setomaa) regione. Konferencijoje išgirsite gyvenimą keičiančius motyvacinius pasakojimus, save ir pasaulį atrasite iš naujo. Konferencija – tarsi įvadas į festivalį „Treskifest“, kuris vyks tą patį savaitgalį. Atvykite dėl konferencijos, pasilikite dėl festivalio!

  5. Ryoji Ikedos solo paroda (2024 m. lapkričio 2 – 2025 m. kovo 2 d.) – paroda vyks naujajame Estijos nacionaliniame muziejuje. Ryoji Ikeda yra pasaulyje žinomas japonų kompozitorius ir menininkas, labiausiai pagarsėjęs dėl savo audiovizualinių performansų ir instanliacijų. Specialiai Estijos nacionaliniam muziejui R. Ikeda sukurs du unikalius kūrinius – audiovizualinę instaliaciją pagal Tartu universiteto Genomikos instituto mokslinius duomenis ir garso instaliaciją, sukurtą bendradarbiaujant su Estijos filharmonijos kameriniu choru. Parodoje bus demonstruojamas ir jau sukurtas menininko kūrinys – audiovizualinės instaliacijos duomenų eilėraštis.

Tartu

Renginys-dovana lietuviams: „Stebuklingi kilimai“ – (spalio 18 – lapkričio 23 d.). Projektas organizuojamas kartu su Kauno bienale. Renginį sudarys paroda, simpoziumas ir leidinys, kuriame pristatomi platformos „Stebuklingi kilimai“ narių ir partnerių iš įvairių Europos šalių darbai. Paroda Tartu kultūros ir kūrybos centre „Aparaaditehas“ nagrinės susipynusių socialinių žmogaus struktūrų, gyvūnų, augalų, gyvų organizmų, mašinų ir dirbtinio intelekto ryšius šiuolaikinių globalių iššūkių fone.

Pagrindinė visus metus įvairias „Tartu 2024“ iniciatyvas lydinti tema – „Išgyvenimo menas“. Visuose renginiuose daug dėmesio skiriama tvarumui, unikalumui, mokslui ir technologijoms, taip pat bendradarbiavimui kūryboje. Visą „Tartu 2024” renginių programą rasite adresu: https://tartu2024.ee/en/programme/.