Lietuvos verslo kolegijos įkūrėjos prof. dr. Angelė Lileikienė ir doc. dr. Genovaitė Avižonienė, anuomet žengusios ryžtingą žingsnį ir įsteigusios Aukštesniąją referentų mokyklą, steigimo laikotarpį prisimena su didžiule pagarba: nors nežinomybės netrūko, į priekį vedė aiškus tikslas – suteikti studentams praktinių žinių ir įgūdžių, kurie būtų vertingi darbo rinkoje. Nuo pat pradžių akcentuota praktikos svarba ir gebėjimas lanksčiai prisitaikyti prie kintančių rinkos poreikių tapo dabartinės Lietuvos verslo kolegijos (LTVK) sėkmės pagrindu.

Šiuo metu LTVK siūlo itin platų studijų galimybių spektrą – siekiantys aukštojo mokslo, gali pasirinkti iš 12 studijų programų, 19 specializacijų. Kolegijoje studijuoja apie 1 000 studentų, veikia skyriai ir centrai Klaipėdoje bei Vilniuje, o suteiktas bakalauro laipsnio diplomas pripažįstamas tiek Lietuvoje, tiek visoje Europos Sąjungoje.

30 augimo kupinų metų

Viskas gyvenime prasideda nuo idėjos. Ir bendrystės. Tuomet, prieš tris dešimtmečius, apgynusi disertaciją ir įgijusi pedagogikos mokslų kandidato laipsnį, doc. dr. G. Avižonienė nusprendė steigti pradinių klasių mokyklą. Ateities vizija pasidalinus su kolege prof. dr. A. Lileikienė, buvo nuspręsta sukti kitu keliu ir steigti Referentų mokyklą, kuri vėliau peraugo į Aukštesniąją referentų mokyklą, o vykstant švietimo reformai 2001 m. buvo reorganizuota į Vakarų Lietuvos verslo kolegiją.

„Jaunam žmogui 30 metų gal ir neilgas gyvenimo tarpsnis, o aukštajai mokyklai tai labai rimtas pasiekimas, nes turėjome išgyventi didelės konkurencijos ir įsitvirtinimo sąlygomis. Labai džiaugiamės, kad visi 30 metų buvo kupini ne tik nuolatinio tobulėjimo, bet ir prasmės“, – sako doc. dr. G. Avižonienė.

Steigėja doc. dr. Genovaitė Avižonienė

Prisimindamos praeitą etapą, Kolegijos įkūrėjos šypsosi – visko būta tiek daug, kad pasakojimų ir į knygą nesutalpintų, tačiau bent keliais reikšmingais pasiekimais pasididžiuoti tikrai verta.

„Aukštąją mūsų mokyklos institucinį vertinimą atlikusi tarptautinė ekspertų komanda LTVK suteikė maksimalią 7 metų akreditaciją – tai pats tvirčiausias mūsų dėstytojų ekspertiškumo ir aukštos mokslo kokybės vykdomose studijų programose įrodymas. Tačiau atsipalaiduoti tikrai nėra kada – turime žengti koja kojon su laikmečiu“, – dalinasi prof. dr. A. Lileikienė.

Steigėja Prof. dr. Angelė Lileikienė

Ateityje Kolegijos laukia didelis bendras komandinis katedrų vedėjų ir dėstytojų darbas ruošiantis iššūkiui įgyvendinti profesinės magistrantūros studijas, tačiau svarbių pokyčių netrūksta kiekvieną dieną: nuolatos atnaujinamas ir tobulinamas populiarias ir paklausiausias studijų kryptis papildo naujos studijų programos, sėkmingai vykdomos ir plėtojamos formaliojo profesinio mokymo modulinės programos, Kolegijos mokslininkai bei tyrėjai už rengiamas publikacijas ir indėlį į mokslo lobyną pelno įvertinimus ne tik nacionaliniu, bet ir tarptautiniu lygiu.

Kolegijos įkūrėjos džiaugiasi ir pastarųjų metų augimu – didesniu studentų skaičiumi bei veiklos plėtra tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Absolventai vertinami ir Lietuvos, ir tarptautinėje darbo rinkoje

Lietuvos verslo kolegija ne tik sėkmingai ugdo specialistus, bet ir aktyviai prisideda prie Lietuvos darbo rinkos plėtros bei įvairių sektorių stiprinimo. Aukšti absolventų įsidarbinimo privačiame sektoriuje bei valstybinėse institucijose rodikliai yra geriausias studijų kokybės ir praktinį žinių pritaikomumo atspindys.

Nuo LR Seimo ar „Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos“ iki šalyje puikiai žinomų privačių verslų bei sėkmingai įsitvirtinusių įmonių – pasak LTVK direktorės Jurgitos Martinkienės, skirtingas studijų programas baigę ir tebestudijuojantys, tačiau mokslus su darbu derinantys studentai rinkoje yra vertinami ir geidžiami, tad darbo pasiūlymų įprastai nepritrūksta.

Direktorė doc. dr. Jurgita Martinkienė

Doc. dr. G. Avižonienė antrina – per visą gyvavimo laikotarpį Kolegija sukūrė daugybę darbo vietų ir išleido tūkstančius absolventų, kurie tapo puikiais savo srities specialistais. Jų nepritrūks ir ateityje, mat siekiantiems mokslo aukštumų Vilniuje ir Klaipėdoje, siūloma rinktis studijas net dvylikoje skirtingų programų, kurios šiuo metu itin aktualios darbo rinkoje.

„Kolegija išvysčiusi platų bendradarbiavimo tinklą su verslo įmonėmis ir socialiniais partneriais, o tai padeda surasti studentams praktikos vietas ir suteikia galimybę įsidarbinti. Mūsų tikslas – ne tik rengti kūrybiškus, kompetentingus specialistus, bet ir atlikti regiono plėtrai reikalingus mokslo taikomuosius tyrimus, būti inovatyvia, atvira, socialiai aktyvia ir atsakinga mokymo įstaiga, lanksčiai reaguojančia į darbo rinkos pokyčius ir tenkinančia visuomenės poreikius“, – sako doc. dr. G. Avižonienė.

Anot prof. dr. Angelės Lileikienės, bendradarbiavimas su verslo bendruomene yra viena iš svarbiausių Kolegijos strategijos prioritetinių krypčių, nes tai leidžia užtikrinti, kad studijų turinys būtų aktualus ir atitiktų greitai besikeičiančios darbo rinkos poreikius. Nuo tarptautinių mokslinių konferencijų iki studentų išvykstamųjų paskaitų bei praktikų – Kolegijoje taikomos įvairios bendradarbiavimo formos.

„Verslo ir mokslo sinergijos esmė – užmegzti partnerystes su įmonėmis ir organizacijomis, kad geriau suprastume darbo rinkos poreikius ir būtų galima pasiūlyti studentams praktinių įgūdžių ugdymą per praktikų programas, studijų dalykus ir inovatyvias dėstymo metodikas. Galime pasidžiaugčiai stipriai išvystę socialinį bendradarbiavimą: turime daugiau nei 300 nacionalinių partnerių, o mūsų studentams suteikiamos galimybės įsidarbinti jau praktikų metu“, – sako prof. dr. Angelė Lileikienė.

Ne mažiau svarbus ir Kolegijoje plėtojamas tarptautinis bendradarbiavimas: LTVK sėkmingai įgyvendina išsikeltus ambicingus tikslus ugdyti specialistus Lietuvai ir tuo pačiu kurti jiems galimybes integruotis į tarptautinę darbo rinką.

„Visuomet daug dėmesio skyrėme studentų mobilumui, galimybėms semtis praktikos ne tik sėkmingose Lietuvos, bet ir užsienio įmonėse bei institucijose. Kartu su perteikiamomis žiniomis, norime savo studentams padėti kurti ryšius ir dar labiau stiprinti tarptautinę mūsų bendruomenę“, – sako LTVK direktorė.

Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius su savo komandos nariais

Nuobodžiauti paskaitų metu netenka – į pagalbą pasitelkiama skaitmenizacija ir inovacijos

Leisk talentui virsti karjera – tokiu šūkiu būsimus studentus pasitinkanti LTVK siūlo studijas darbo rinkoje paklausiose srityse. Čia ruošiami būsimi teisininkai, administravimo ir vadybos specialistai, logistikos profesionalai, finansų, apskaitos ir ekonomikos specialistai, turizmo ir pramogų industrijų profesionalai bei skaitmeninio dizaino ir IT technologijų specialistai, žinias gilina bei praktinių įgūdžių semiasi vadybos, ekonomikos, komunikacijos specialistai.

Tie, kurie studijas asocijuoja tik su knygų krimtimu, būtų maloniai nustebinti – kūrybiškus ir kompetentingus specialistus rengianti Kolegija visuomet skatina studentų saviraišką bei iniciatyvumą, o praktinius įgūdžius ugdo pritaikant skaitmenizuotus sprendimus.

Dėstytojai ruošia užduotis, kurias studentai atlieka virtualioje Moodle aplinkoje, Inovacijų laboratorijoje dirbama 3D spausdintuvu, o Turizmo laboratorijoje maršrutai kuriami naudojant išmaniąsias technologijas. Svarbus yra praktinis mokymas, todėl Kolegijoje įkurta verslo imtacinė bendrovė ,,Biurometa”, kuri yra pirmoji imitacinė bendrovė, akredituota tarptautiniu Europen-Pen International sertifikatu nevalstybinėje kolegijoje Lietuvoje.

„Mūsų tikslas – ne tik suteikti žinias, bet ir išmokyti studentus jas taikyti praktiškai, naudojant šiuolaikiškas modernias technologijas. Skaitmenizacija ir technologijų integracija į mokymo procesą neabejotinai leidžia studentams įgyti konkurencinį pranašumą darbo rinkoje. Siekiame, kad mūsų absolventai būtų pasiruošę realioms darbo sąlygoms ir būtų vertinami darbdavių už gebėjimą prisitaikyti ir iš karto įsilieti į darbo rinką“, – sako prof. dr. Angelė Lileikienė.

LTVK direktorė priduria – svarbu ne tik tai, kad absolventai sėkmingai įsitvirtintų darbo rinkoje, bet ir tai, kad jie liktų tvirtos studijų bendruomenės dalimi. Tamprūs ryšiai su absolventais yra neatsiejama LTVK kultūros dalis, kuri padeda ne tik studentams, bet ir visai institucijai tobulėti.

Diplomų įteikimai 2024

Tai, kad su studentais pavyksta kurti išties glaudžius ryšius, suabejoti neleidžia Lietuvos verslo kolegijos Alumni Klubas – jam priklausantys studijas jau baigę nariai aktyviai dalyvauja Kolegijos veikloje: organizuoja susitikimus, veda mokymus studentams, prisideda prie įvairių socialinių iniciatyvų.

„Didžiuojamės savo absolventais ir siekiame, kad jie liktų aktyvūs mūsų bendruomenės nariai, dalindamiesi savo sėkmės istorijomis ir motyvuodami naujas kartas siekti aukštų rezultatų,“ – papildo J. Martinkienė.

Ateities vizijose – dar drąsesni ir tvirtesni žingniai

Per tris veiklos dešimtmečius Lietuvos verslo kolegija įrodė, kad nuoširdus įsipareigojimas švietimui ir nuolatinis tobulėjimas gali sukurti reikšmingą poveikį tiek vietinei bendruomenei, tiek platesnei visuomenei.

Pirmuosius žingsnius pradėjusi nuo šviesios vizijos 1994 metais, šiandien Lietuvos verslo kolegija įsitvirtinusi kaip stipri ir vertinama akademinė institucija bei svarbus partneris, padedantis formuoti Lietuvos darbo rinką.

„Augome ir keitėmės visus 30 metų – nors išsilaikyti sudėtingomis, besiformuojančios švietimo sistemos sąlygomis nebuvo paprasta, mums tai pavyko dėka sąžiningo ir kruopštaus darbo, kolektyvo kompetencijų, pasitikėjimo ir palaikymo. Labai džiugu, kad per veiklos trisdešimtmetį tapome žinomi ir vertinami ne tik Lietuvoje, o visoje aukštojo mokslo sistemoje išsiskiriame nepriekaištinga aukštos kokybės veikla“, – sako doc. dr. G. Avižonienė.

„Mūsų kelias nebuvo lengvas, bet mes niekada nepasidavėme. Ateityje sieksime dar labiau įtvirtinti savo pozicijas tiek Lietuvoje, tiek tarptautinėje rinkoje, nuolat tobulindami savo studijų programas ir stiprindami ryšius su tarptautinėmis organizacijomis. Tai mūsų ateities vizija – sukurti švietimo instituciją, kuri ne tik atitiktų, bet ir pranoktų studentų ir darbo rinkos lūkesčius“, – papildo prof. dr. A. Lileikienė.