Marijampolėje veiklą vykdanti didžiausia duonos, šaldytos produkcijos ir užkandžių gamintoja Baltijos šalyse „Mantinga“ rodo pavyzdį, kaip verslas gali prisidėti prie bendruomenės gerovės ir įgyvendinti reikšmingus pokyčius švietimo srityje, kad kuo daugiau vaikų ir jaunimo įgautų finansinio raštingumo žinių.

„Vaikų ir jaunimo verslumo ugdymas yra itin svarbi sritis, kuriai iki šiol mokyklose nebuvo skiriama pakankamai dėmesio. Manome, kad moksleivių finansinis raštingumas bei verslumas turi būti formuojamas nuo pirmųjų dienų mokyklos suole. Tai neturi būti vien sausa teorija – verslumas apima ne tik mokėjimą tvarkytis su finansais ar ekonominių terminų supratimą, bet ir vertybes, asmenines savybes, visuminį suvokimą apie verslo kūrimą“, – komentuoja „Mantingos“ įkūrėjas Klemencas Agentas.

Nuo rugsėjo pradžios visose Marijampolės mokyklose startuoja unikalus projektas – pirmą kartą Lietuvoje visose savivaldybės ugdymo įstaigose diegiama vienoda progresinio verslumo ugdymo programa. Marijampolėje ji bus prieinama visų klasių moksleiviams – nuo priešmokyklinio ugdymo ir pradinių iki baigiamųjų klasių. Šią programą sukūrė „Lietuvos Junior Achievment“ , o jos įgyvendinamą inicijavo bendrovės įsteigtas „Mantingos labdaros ir paramos fondas“ kartu su Marijampolės savivaldybe.

Pirmokėlių šventė

„Tikime, kad finansinio raštingumo žinios bus naudingos ne tik moksleiviams, bet ir jų tėvams, taip pat ir mokytojams. Siekiame, kad visi Marijampolės moksleiviai įgytų jiems reikalingų žinių ir būtų geriau pasiruošę savarankiškam gyvenimui, kuris atsiveria baigus mokyklą. Juo labiau, kad finansinio raštingumo ir verslumo įgūdžiai yra reikalingi visiems žmonėms, ne tik verslininkams“, – pabrėžia K. Agentas.

Pagal „Lietuvos Junior Achievment“ sudarytą progresinio verslumo ugdymo programą, pradinių klasių mokiniai mokysis ne tik bazinių finansinio raštingumo pagrindų, bet ir gilins žinias apie socialinius ir ekonominius procesus, mokesčius ir pinigų judėjimą, taip pat sužinos, kaip valdyti asmeninius finansus ir kurti verslą. Tuo tarpu vyresnių klasių moksleiviai turės galimybę sukurti verslą dar būnant mokyklos suole.

 Vasaros stovykla

Nuo vasaros iki verslumo stovyklų

Marijampolės moksleiviai šią vasarą turėjo išskirtinę galimybę dalyvauti nemokamose verslumo stovyklose.

„Iki šiol organizuodavome nemokamas vasaros stovyklas „Mantingos“ darbuotojų vaikams, kaip galimybę prasmingai praleisti darbo dienas, kol jų tėveliai dirba. Šiose dienos stovyklose vaikai išbando skirtingas veiklas – nuo menų iki informacinių technologijų ar sporto. Vien šią vasarą stovyklose sudalyvavo 144 darbuotojų vaikai. Prieš kelerius metus kilo idėja padovanoti tokią galimybę platesniam Marijampolės vaikų ratui ir šiemet pakvietėme juos į pirmąsias nemokamas verslumo stovyklas“, – komentuoja „Mantingos labdaros ir paramos fondo“ vadovė Žaneta Grašienė.

Su savivaldybės palaikymu iš viso buvo suorganizuotos 3 stovyklos pamainos: 1-4 klasių, 5-8 klasių ir 9-12 klasių moksleiviams. Verslumo stovyklose iš viso sudalyvavo 59 jaunieji marijampoliečiai.

„Mažieji verslumo stovyklų dalyviai kūrė ateities pinigus, kalbėjome apie jų vertę, kaip atpažinti padirbtus banknotus. Taip pat nemažai dėmesio skyrėme žiedinei ekonomikai – tvarumui ir rūšiavimui, keliavome į ekskursijas, kurių metu Birštono muziejuje ieškojome lobio, o Prienuose gaminome pirmąsias pinigines bei pramogavome“, – apie verslumo stovyklas pasakoja Ž. Grašienė.

Vyresni moksleiviai „Mantingos“ verslumo stovyklose kūrė kreditines korteles, steigė socialinius verslus, lankėsi Lietuvos banko Pinigų muziejuje, o „Laimės namuose“ svarstė, kiek kainuoja laimė. Taip pat organizuotos kino filmų su žymių verslininkų pavyzdžiais ir sėkmės istorijomis peržiūros.

Verslumo stovyklų metu savanoriavo ir „Mantingos“ darbuotojų vaikai, tarp kurių buvo ir K. Agento anūkas Kristupas. „Geras pavyzdys užkrečia – skatiname vaikus ne tik stovyklauti, bet ir tapti savanoriais ir tokiu būdu stovyklose prasmingai leisti laiką“, – šypsosi pašnekovė.

 Vasaros stovykla

Prioritetas – padėti jaunimui

Pasak K. Agento, daugiau nei 15 metų veikiančio „Mantingos labdaros ir paramos fondo“ viena iš prioritetinių veiklos krypčių yra jaunimo švietimas.

„Laikomės principo, kad verslas turi būti dosnus ne tik sau, bet ir aplinkiniams. Prisidėdami prie įvairių iniciatyvių siekiame, kad Marijampolės jaunimas įgautų daugiau žinių ir galimybių susikurti geresnę ateitį. Tai – mūsų, kaip atsakingo verslo, pareiga“, – sako jis.

Ypatingas dėmesys jaunimo palaikymui skiriamas ir įmonės viduje – geriausiai besimokantys „Mantingos“ darbuotojų vaikai bei būsimi pirmokai yra apdovanojami piniginėmis premijomis.

Verslo inicijuojamiems unikaliems ir reikšmingiems projektams itin svarbus ir bendruomenės palaikymas.

„Esame dėkingi Marijampolės savivaldybei, kad aktyviai įsitraukia ir prisideda prie idėjų ir iniciatyvų jaunimui. Tik bendruomeniškos verslo ir savivaldos sinergijos dėka gali gimti tokie nuostabūs projektai, kaip verslumo stovyklos ar progresinio verslumo ugdymo programa mokyklose“, – teigia K. Agentas.

Svarbus ir mokytojų vaidmuo, ypač diegiant „Lietuvos Junior Achievment“ sudarytą progresinio verslumo ugdymo programą. Pagal programos metodiką jau paruošti virš 110 mokytojų iš skirtingų savivaldybės mokyklų, daugiausia – pradinių klasių pedagogų.

„Be mokytojų noro ir įsitraukimo nebūtų ir šio projekto. Tik apmokyti mokytojai gali sėkmingai integruoti finansinio raštingumo žinias į ugdymo veiklas visiems vaikams – nuo ikimokyklinukų ar pradinukų iki gimnazistų. Palaikome visus mokytojus ir esame pasiruošę jiems padėti, kad kuo daugiau vaikų įgautų jiems reikalingų žinių“, – sako K. Agentas.

Tolesniuose „Mantingos labdaros ir paramos fondo“ planuose – rengti konferencijas moksleiviams aktualiomis temomis, plėtoti verslumo stovyklų spektrą ir toliau diegti pažangesnius ugdymo metodus Marijampolės mokyklose.