Atsakysiu klausimu: jeigu sportas yra sveika, kodėl ne visi sportuojame? Todėl, kad tai yra sunku. Bent jau sunkiau, nei nieko nedaryti. Mes sąmoningai renkamės greitą maistą, trumpiausią kelią iki darbo, internete ieškome treniruočių, kaip per trumpiausią laiką pasiekti geriausių rezultatų. Toks jau tas žmogus. Todėl ir kuriamos įvairiausios technologijos mums kažkaip padėti šiame be proto greitame pasaulyje.

Išmanusis laikrodis „HUAWEI Watch D2“

Esu apžvelgęs nemažai išmaniųjų laikrodžių, įvairių gamintojų ir dizainų. Visi jie neabejotinai padeda mums gyventi sveikiau: tarytum asmeniniai treneriai seka mūsų žingsnius bei treniruotes ir pateikia savo išvadas bei rekomendacijas. Tačiau asmeninio gydytojo ant riešo neturime. Ar visgi?

Gavęs į savo rankas naująjį „Huawei Watch D2“ supratau akimirksniu – tai ne šiaip išmanusis laikrodis. Be jokių „o bet tačiau“ ir žvaigždučių straipsnio apačioje galima teigti – „Huawei Watch D2“ yra medicininis įrenginys, oficialiai įregistruotas Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos. O tai labai keičia žaidimo taisykles.

Išmanusis laikrodis „HUAWEI Watch D2“

Kuo šis įrenginys toks svarbus? Prisiminkime, kaip ir kada įprastai matuojamės kraujospūdį. Jeigu (pabrėžiu – jeigu) jaučiamės gerai, kraujospūdį matuojamės kartą per metus pas šeimos gydytoją. Man pasisekė labiau, kadangi esu kraujo donoras ir kaskart prieš duodamas kraujo privalau pasitikrinti. Jeigu ne viskas gerai, kreipiamės į minėtą šeimos gydytoją, kuris vieną kartą išmatuoja kraujo spaudimą ir priklausomai nuo rezultatų, parekomenduoja įsigyti kraujospūdžio matuoklį, tokį kaip namų lentynose pas daugelį mūsų tėvų ar senelių. Tai išties puikus įrenginys, galintis išgelbėti gyvybes. Tačiau yra vienas bet.

Paklauskite tėvų ar senelių, kaip dažnai jie naudoja matuoklį? Greičiausiai atsakymas bus „beveik kiekvieną dieną“. Čia ir slypi pagrindinė problema. Paprastai pasirenkame mums patogų laiką atlikti matavimus. Mūsų kraujospūdis kinta daugybę kartų per parą. Miego metu jis būna žemesnis, dieną pakyla ir labai kinta priklausomai nuo veiklos. Tam, kad galima būtų diagnozuoti žmogui hipertenziją, būtina nuolatinė kraujospūdžio stebėsena. Kaip jau turbūt supratote, „Huawei Watch D2“ būtent tai ir daro. Bet apie viską iš eilės.

Išmanusis laikrodis „HUAWEI Watch D2“

Komplektas ir išvaizda

Nuo kitų išmaniųjų laikrodžių, „Watch D2“ komplektas skiriasi dviem elementais. Pirma, komplekte yra speciali liniuotė, skirta pamatuoti, kuris dirželis jums tinka labiau – M ar L dydžio. Antra – pats papildomas dirželis. Vartotojo instrukcija prasideda būtent nuo šio veiksmo: pasimatuojate riešą liniuote ir pasirenkate tinkamo dydžio dirželį, o tada jau einate prie kitų veiksmų. Šių dirželių išskirtinumas – membrana, kuri prisipučia matuojant kraujospūdį, visai taip, kaip tai daro įprastas matuoklis. Tinkamai parinktas dirželis užtikrina tikslesnius matavimo rezultatus.

Išmanusis laikrodis „HUAWEI Watch D2“

Jeigu manote, kad ši membrana yra kaip nors pastebima ir išduoda šį laikrodį esant kažkuo neįprastu, klystate. Membraną galima pastebėti tik laikrodį nusisegus nuo riešo. Pats užsegimo mechanizmas nors ir yra kiek neįprastas, tačiau labai saugus, o dirželio ilgis – lengvai reguliuojamas. Kolegos pagyrė laikrodžio išvaizdą nė neįtardami apie išskirtinę jo savybę. Aš gavau išmėginti juodos spalvos modelį, bet yra ir labai elegantiškas aukso spalvos ciferblatu su baltos odos dirželiu.

Šių metų atnaujintas „Watch D2“ tapo elegantiškesnis už ankstesnį „Watch D“ modelį ir atrodo kaip klasikinis išmanusis laikrodis stačiakampiu ciferblatu. Nors tai tik mano nuomonė, bet veikiausiai pirkėjai nenori vaikščioti su įrenginiu ant riešo, iš tolo šaukiančiu „turiu bėdų su kraujospūdžiu“. Tiesa pasakius, taip manyti ne visai sąžininga. „Huawei Watch D2“ – visavertis išmanusis laikrodis, kurio „TruSense“ sistema be kraujospūdžio atlieka dar 8 matavimus – širdies ritmo, deguonies kiekio kraujyje, streso lygio, odos temperatūros, elektrokardiogramą, kraujagyslių elastingumo ir miego kokybės – nė kiek ne prasčiau, nei kiti „HUAWEI“ išmanieji.

Treniruotės

Atsidaręs man jau įprastu tapusį „HUAWEI“ laikrodžio meniu randu galybę treniruočių, visai kaip kituose gamintojo laikrodžiuose. Iš viso yra daugiau nei 80 skirtingų treniruočių, o 6 populiariausias laikrodis sugeba atpažinti pats. Padėties nustatymas ir atvaizdavimas žemėlapyje bėgiojant, vidaus bei lauko ėjimas ar minimas dviračiu ir netgi laipiojimas – yra praktiškai viskas.

Išmanusis laikrodis „HUAWEI Watch D2“

Kaip ir anksčiau mano apžvelgti „HUAWEI“ laikrodžiai, taip ir „Watch D2“ man tik nubudus praneša apie miego trukmę ir kokybę, kuri… galėtų būti ir geresnė. Na, bent jau kraujospūdis normalus.

Kraujospūdžio matavimas

Tęsiant apie kraujospūdį (koks netikėtas perėjimas, tiesa?), norėčiau šiek tiek plačiau papasakoti, kaip vyksta matavimas. Gamintojas šią funkciją vadina ABPM – angl. Ambulatory Blood Pressure Monitoring (ambulatorinis kraujospūdžio stebėjimas). Įsijungus ją, laikrodis paprašys pasirinkti, kaip dažnai matuoti kraujospūdį – kas 15, 30, 45 minutes ir t.t. Nakties metu galima nustatyti ir retesnį matavimą. Instrukcijoje pavaizduota, kaip teisingai atsisėsti matavimo metu: tiesiai, delną tos rankos, ant kurios yra laikrodis, priglausti prie krūtinės, kita ranka paremiant alkūnę. Gamintojo teigimu, būtent tokia poza užtikrina maksimalų duomenų tikslumą. Tuomet dirželis pamažu prisipučia ir prasideda matavimas. Jo pabaigoje leidžiamas garsinis signalas, informuojantis, kad procedūra baigta. Kiekvienas matavimas yra fiksuojamas, išvedamos momentinės ir vidutinės paros reikšmės. Detalią ataskaitą rasite savo telefone, programėlėje „HUAWEI Sveikata“. Kadangi tai yra medicininis įrenginys, jo rezultatus galite drąsiai siųsti savo šeimos gydytojui, kad šis įvertintų sveikatą ir esant poreikiui, skirtų gydymą. Štai ir viskas, labai paprasta.

Naudojantis aplikacija „HUAWEI Health App“ atliekamais matavimų rezultatais galima dalintis su artimaisiais, taip jie net nebūdami šalia galės stebėti jūsų sveikatos būklę ir reaguoti šiai neįprastai pakitus.

Išmanusis laikrodis „HUAWEI Watch D2“

Jeigu kraujospūdį matuositės pagal dažniausią įmanomą grafiką, t.y. kas 15 minučių, pilnai įkrauto laikrodžio baterijos užteks kiek daugiau nei parai. Tačiau jei šį veiksmą atliksite rankiniu būdu tris kartus per dieną, vieno įkrovimo užteks net 5-6 dienoms.

„HUAWEI Watch D2“ „draugauja“ su visais „Android“ ir „iOS“ įrenginiais. Išmėginau su dviem skirtingais „Android“ telefonais, kuriuose naudojama skirtingų kartų operacinė sistema – veikia nepriekaištingai.

Išmanusis laikrodis „HUAWEI Watch D2“

Pabaigai noriu tiesiog visiems palinkėti rūpintis savo ir savo artimųjų sveikata. Technologijos skirtos mums padėti, ne kenkti. Išnaudokime tai. Gyvendami sveikiau, gyvensime ilgiau.