Tačiau tai reikalavimai, iškilę palyginti neseniai. Istoriškai įmonių valdybos pirmiausia buvo laikomos pasyviais prižiūrėtojais, tvirtinančiais generalinių direktorių ir vadovų komandų priimamus sprendimus. Lūkesčiai pasikeitė, o valdybos nario pozicija tampa vis labiau geidžiama. Nors programų, skirtų stiprinti valdybos narių kompetencijoms, sukurta ne viena, ne visos spėja atliepti tikruosiuos poreikius ar geba pasiūlyti praktinius sprendimus, aktualius šiandienos iššūkiams spręsti. Būtent atsižvelgiant į šių dienų valdysenos aktualijas ir įgūdžius, kurių poreikis valdybos narių tarpe tik augs, naują programą pasiūlė 25-erių metų sukaktį mininti tarptautinė verslo mokykla „BMI Executive Institute“.

Turėjęs pasitempti viešasis sektorius parodė pavyzdį verslui

Nepriklausoma valdybų narė ir pirmininkė, dirbusi privačių, valstybinių ir savivaldybės įmonių valdybose, Orijana Mašalė teigia, kad stiprios valdybos šiandien yra ne tik patarėjos, bet ir strateginės partnerės, aktyviai formuojančios įmonės ateitį. Tačiau per 8-erius jos domėjimosi šia veiklos sritimi metus įvyko kardinalių pokyčių.

„Kai prieš 8 metus pradėjau kaupti žinias valdysenos srityje, šia tema Lietuvoje mažai kas domėjosi ir mažai kas ją suprato. Dabar daug aukščiausio lygio vadovų norėtų dirbti nebe generaliniais direktoriais, bet valdybų nariais, o savininkai vis dažniau nori suprasti, kokią vertę jiems gali atnešti valdybos. Valdybos tapo ir tam tikru mados reikalu. Ne kartą teko atkalbinėti verslų savininkus nuo valdybos kūrimo, nes jie dar neturi žinių bei suvokimo, kaip keistųsi jų įmonės valdysena įvedus realiai veikiančios valdybos institutą“, – sako šiuo metu aštuoniose valdybose nepriklausoma nare dirbusi O. Mašalė.

Jos teigimu, paradoksalu, bet šiandien valdysenos srityje Lietuvos viešasis sektorius yra gerokai pažangesnis nei privatus, o tai lėmė Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EPBO) reikalavimas depolitizuoti valstybės ir savivaldybių įmonių valdybas. Tai padarė kardinalų pokytį: vien valstybės įmonių sumokami dividendai per pastarąjį dešimtmetį išaugo tris kartus, o kur dar visa eilė sėkmingai įvykdytų valstybės įmonių reformų.

Kiek kitaip – privačiame sektoriuje, kur valdybos dar ganėtinai nauja tendencija, nulemta įmonių savininkų noro atsitraukti nuo aktyvios verslo veiklos, bet palikti jį patikimose rankose.

„Privačiame versle atėjo laikas, kai Lietuvos nepriklausomybės pradžioje verslus pradėję žmonės jau norėtų pasitraukti iš aktyvios veiklos, todėl ieško būdų verslo perdavimui. Valdyba tam labai tinkama forma – savininkai gali dalyvauti įmonės strateginiame valdyme be kasdienių operatyvinių klausimų sprendimo“, – teigia O. Mašalė.

Reikia ir praktikos, ir teorinių žinių

Keičiantis suvokimui apie valdybų vaidmenį, reikalavimai valdybos nariams auga. Kopenhagos verslo mokyklos ir „BMI Executive Institute“ dėstytojas, profesorius Trond Randoy teigia, kad esminis valdybos uždavinys – identifikuoti įmonių valdymo problemas ir rekomenduoti tinkamus sprendimus.

„Efektyvus įmonės valdymas mažina daugybę šių dienų organizacijoms pažįstamų rizikų, tokių kaip finansiniai skandalai, sukčiavimo ir pinigų plovimo atvejai, reputacinės krizės. Svarbus tampa ir įmonių tvarumo ataskaitų teikimo direktyvos bei ESG strategijų, nustatančių etišką verslo praktiką, išmanymas“, – teigia profesorius.

Efektyviai funkcionuoti valdyboje reikia ir žinių, ir patirties. Antrąsias įgiję praktikoje valdybų nariai ar svarstantys jais tapti pradeda dairytis ir teorinių kompetencijų. Profesorius T. Randoy ir Orijana Mašalė – vieni iš dėstytojų ir ekspertų naujoje programoje, kurią „BMI Executive Institute“ sudarė bendradarbiaudami su su viena geriausiai pasaulyje reitinguojamų Kopenhagos verslo mokykla.

Keturių dienų trukmės Vilniuje ir Kopenhagoje dėstoma programa sukurta apjungiant teorines ir praktines žinias, taip atliepiant augantį kompetencijų poreikį. Visi jos metu dėstysiantys lektoriai – profesoriai praktikai ar patyrę valdybų nariai.

„Programa idealiai tinka esamiems ir būsimiems valdybos nariams, suteikia unikalią galimybę įsigilinti į darbo valdyboje subtilybes. Jos tikslas – suteikti naujausių įžvalgų, padėti patobulinti vadovavimo įgūdžius ir įvaldyti praktines strategijas, padedančias spręsti realius šiandieninius valdybos iššūkius“, – apie programą pasakoja prof. T. Randoy.

Nauja savirealizacijos galimybė

Valdybos nario pozicija naudinga abipusiai. O. Mašalė pastebi, kad užaugo stiprių vadovų karta, kurie greta pagrindinio savo darbo norėtų dalintis žiniomis ir patirtimi bei drauge patys sužinoti naujų dalykų, todėl darbą valdybose mato kaip galimybę derinti šiuos abu poreikius.

„Nepriklausomos valdybos gali transformuoti įmones, pokyčius galima atlikti pačiose įvairiausiose srityse, kurios daro poveikį jau ne tik įmonės, bet ir platesniu – vietos bendruomenės ar šalies – mastu“, – sako O. Mašalė.

Kokias transformacijas ateityje patirs pačios valdybos? Nors valdyba visų pirma reiškia efektyviai veikiančią komandą, O. Mašalės teigimu, vis svarbesnis taps valdybos pirmininko vaidmuo. Būtent šis žmogus yra tas, kuris turi „suklijuoti“ valdybą ir visas suinteresuotąsias šalis, mąstyti labai strategiškai, reaguoti žaibiškai, gebėti priimti drąsius ir išmintingus sprendimus, net kai tokių, atrodo, nebėra.

„Būtent pirmininkų svarba augs ir jie vis mažiau veiks kaip administratoriai ir vis labiau kaip strategai, kurių ambicijos taps įmonių ambicijomis“, – apibendrina O. Mašalė.

Daugiau apie „BMI Executive Institute“ programą: https://shorturl.at/ZqG0n