Duoklė visuomenei

„Sostinės medicinos centras“ – nauja ir moderni sveikatos priežiūros įstaiga sostinėje, kurios tikslas yra teikti aukštos kokybės medicinos paslaugas ir spręsti šiuolaikinės sveikatos sistemos problemas. Idėja įkurti kliniką D. Dunduliui kilo dar 2009 m., įsigijus buvusią „Vilniaus Vingio“ gamyklos teritoriją. Ir nors iš pradžių teritorija buvo skirta komercinei veiklai, būtent vienas pastatas verslininkui pakišto mintį kažkada čia įrengti medicinos centrą.

„Jo suprojektavimas ir išsidėstymas atrodė idealiai tinkantis gydymo įstaigai, tačiau 2009-ieji daugeliui, ne išimtis ir mums, buvo sudėtingi pasaulinės finansų krizės metai, todėl apie medicinos centrą tuo metu galėjome tik pasvajoti. 7 metus dalį to pastato nuomojome kitiems verslams, tačiau laikui bėgant ir gerėjant finansinei situacijai, mintis sukurti ilgalaikį medicininį projektą tapo vis realesnė“, – prisimena verslininkas.

Kaip priežastį įkurti gydymo įstaigą D. Dundulis įvardija savotišką norą atiduoti duoklę žmonėms, kurie dėl Lietuvos sveikatos apsaugos sistemos netobulumo susiduria su sunkumais patenkant pas gydytojus, laiku gaunant reikiamas ir kokybiškas gydymo paslaugas.

„Sostinės medicinos centras“ – inovatyvi ir šiuolaikiška gydymo įstaiga

„Mūsų sveikatos apsaugos sistema susiduria su problemomis, ypač vadybos ir technologijų srityse. Ji šlubuoja ne dėl gydytojų kompetencijų, bet dėl to, kad nesugebama efektyviai panaudoti modernių IT sprendimų, kurie palengvintų, bet tuo pačiu ir suefektyvintų medikų darbą“, – teigia medicinos centro vadovas.

Pašnekovas pabrėžia, kad „Sostinės medicinos centras“ nesiekia konkuruoti su kitomis medicinos įstaigomis, jo tikslas – prisidėti prie Lietuvos sveikatos apsaugos sistemos tobulinimo.

„Nuo tos minutės, kai pradėjome įgyvendinti šią idėją, jaučiau, kad naujokų atėjimas į sveikatos priežiūros paslaugų rinką nėra laukiamas – pradedant konkurentais, baigiant biurokratinėmis procedūromis. Tačiau mums pavyko, ir nors viena klinika visos šalies sistemos neišgelbės, ji gali tapti svarbiu žingsniu į priekį, ypač modernių technologijų ir diagnostikos srityje“, – neabejoja D. Dundulis.

Naujausia įranga ir pažangiausi gydymo metodai

„Sostinės medicinos centro“ pastato renovacija prasidėjo 2022 m. vasarį, o klinika pilnai buvo parengta eksploatuoti jau 2024 m. spalį. Centro plotas siekia 9,5 tūkst. kvadratinių metrų, o tai jį padaro didžiausia privačia gydymo įstaiga Lietuvoje.

„Sostinės medicinos centras“ – inovatyvi ir šiuolaikiška gydymo įstaiga, į kurią buvo investuota apie 40 mln. eurų.

D. Dundulis pasakoja, kad daug dėmesio įrenginėjant centrą buvo skiriama moderniai medicinos įrangai, kurią sudaro ne senesni nei 2023 m. modeliai, įskaitant pažangiausią diagnostikos įrangą, leidžiančią gydytojams tiksliau diagnozuoti ligas ir taip užtikrinti efektyvesnį gydymą.

„Medicinoje svarbiausia yra diagnostika. Kai aiškiai yra suprantama problema, gydymas tampa daug tikslesnis. Dar prieš mūsų centro atidarymą man pačiam dėl sveikatos problemų teko lankytis kitoje klinikoje, kurioje gydytojas man tiesiai šviesiai pasakė: „su mūsų turima diagnostikos įranga negalime nagrinėti jūsų problemos, tačiau su jūsiške – viską matytume kaip ant delno“.

Tai man buvo savotiškas komplimentas ir iliustracija, kad „Sostinės medicinos centras“ yra ta vieta, kurioje pacientai gali gauti pažangią ir kokybišką sveikatos priežiūrą, o medikams yra suteiktos visos sąlygos dirbti su naujausia įranga“, – tikina pašnekovas.

40 mln. eurų investicijų pareikalavusioje naujojoje gydymo įstaigoje veikia diagnostikos tyrimų kabinetai, yra įrengtos šešios operacinės ir tiek pat reanimacinių palatų, skirtų intensyviam stebėjimui, o kuriant medicinos centrą, buvo pasitelktos naujausios technologijos ir net integruotas dirbtinis intelektas.

Iššūkiai ir ateities vizija

Kaip vieną didžiausių iššūkių kuriant kliniką, D. Dundulis įvardija kvalifikuotų medikų ir specialistų pritraukimą. „Vieša paslaptis, kad nemažai jaunų specialistų dėl konkurencingesnio atlygio išvyksta dirbti į užsienį, kita dalis medikų Lietuvoje dirba per kelias vietas. Įdomiausia tai, kad jau įregistravę įstaigą, pagal įstatymus vis tiek negalėjome priimti darbuotojų, kol neturėjome leidimų teikti medicinines paslaugas“, – pasakoja pašnekovas.

Sostinės medicinos centras

Nepaisant šių sunkumų, centre šiandien jau yra teikiamos pirminio lygmens sveikatos priežiūros paslaugos – gydymo įstaigoje dirba šeimos gydytojai, atliekama pirminė priežiūra, visai netruks pradės veikti antrinis lygis (intervencinio gydymo paslaugos), o ateityje D. Dundulio ir jo kolegų ambicija – klinikoje teikti ir tretinio lygio medicinos paslaugas, įskaitant sudėtingas operacijas.

„Su gerb. Vilniaus universiteto profesoriumi Kęstučiu Strupu esame diskutavę, kad sieksime tretinio lygio paslaugų, nes turime puikius specialistus ir visą reikalingą infrastruktūrą bei technologijas. Tačiau tam reikia turėti tam tikras licencijas, kurių, deja, šiuo metu privačiam sektoriui Lietuvoje gauti praktiškai neįmanoma“, – ateities planais dalijasi D. Dundulis.

Nors oficialaus klinikos atidarymo nebuvo, centras jau yra prieinamas visiems norintiems ir, pasak pašnekovo, plėsis palaipsniui, siekiant išvengti streso tiek pacientams, tiek ir darbuotojams.

„Ateityje planuojame surengti šventę mūsų darbuotojams ir paminėti klinikos įkurtuves, tačiau dabar esame susikoncentravę į darbą. Norime po truputį, mažais, bet užtikrintais žingsneliais judėti į priekį, nekeliant bereikalingo šurmulio ir streso. Tikiu, kad dėl „Sostinės medicinos centre“ puoselėjamo atsakingo ir modernaus požiūrio į sveikatos priežiūrą, ši gydymo įstaiga taps svarbiu Lietuvos sveikatos sistemos dalyviu ir prisidės prie jos tobulinimo“, – sako D. Dundulis.