Braidyti po smėlį, skaičiuoti bangas ir nerti į įvairiapusę kultūrinę patirtį kviečiančioje Palangoje veiksmo niekada netrūksta – mėgautis atostogų akimirkomis siūlo ne tik puikūs viešbučiai, naujai duris atveriantys restoranai ir įvairūs renginiai, bet ir išpuoselėtos viešosios erdvės. Kol kurorto svečiai dar miega, miestą tvarkantiems darbuotojams prasideda pats darbų įkarštis: tekant saulei valomi paplūdimiai ir gatvės, pluša dešimtys darbininkų ir speciali kurorto švarą palaikyti padedanti technika.

Iš 20 kilometrų paplūdimių kasdien išvežama tonos šiukšlių

„Palangos komunalinio ūkio“ direktorius Gediminas Valinevičius kaip niekas kitas gerai žino visus kurorto žavesio užkulisius. Pašnekovas šypsosi – nors dauguma poilsiautojų elgiasi tikrai atsakingai, pernelyg atsipalaidavusių vis dar netrūksta – būna, kad žmones savo šiukšles patingi kelis metrus nusinešti ar poilsiautojų patogumui skirto inventoriaus netausoja. O juk kasdien kurortą tvarkantiems darbuotojams darbymetis būtų gerokai malonesnis, jei ilsėdamiesi nuo savo darbų, prisimintume ir tuos, kurie visą sezoną rūpinasi gatvių, viešųjų tualetų bei paplūdimių švara bei tvarka. Tuomet ir miestiečiams, ir miesto svečiams Palanga taptų dar jaukesnė.

„Mes prižiūrime net dvidešimt kilometrų paplūdimių. Juose kiekvieną pavasarį įrengiame visą reikiamą infrastruktūrą: pastatome daugiau nei 140 persirengimo kabinų, 300 suolų, įkasame apie 900 konteinerių šiukšlėms mesti“, – skaičius vardija pašnekovas ir sako, kad visa tai rudenį reikia vėl išmontuoti, o žiemą ne tik sandėliuoti, bet ir remontuoti.

Palangos miesto komunalininkai taip pat visus metus prižiūri ir daugiau nei 40 kilometrų medinių takų, besidriekiančių per paplūdimius: nuo jų tenka nukasinėti vėjo pripustytą smėlį, o medines lenteles nuolatos keisti bei atnaujinti. Tai – išties didelis darbas, kuriam reikia visokeriopų išteklių, ir materialinių, ir žmogiškųjų.

Dar vienas, rodos, savaime suprantamas dalykas – švelnus Palangos paplūdimių smėlis – toks yra tik todėl, kad jo švara taip pat kasdien rūpinasi komunalinio ūkio darbuotojai.

Palanga

„Kiekvieną dieną jau penktą valandą ryto paplūdimių tvarkyti išsiruošia šeši mūsų darbuotojai. Jie surenka šiukšles, sumeta jas į šiukšliadėžes. Tuomet atvyksta du šiukšles renkantys automobiliai, kurie ištuština tuos beveik 900 paplūdimyje esančių konteinerių. Kiekviename automobilyje dirba trijų žmonių komanda. Tai vairuotojas ir du darbininkai. Būtent jų dėka rytais poilsiautojai randa švarius paplūdimius“, – apie atostogaujantiems įprastai nematomus, tačiau labai svarbius darbus pasakoja „Palangos komunalinio ūkio“ direktorius.

Galima tik įsivaizduoti, kaip atrodytų paplūdimiai, jei bent vieną dieną tas darbas sustotų. Juk iš Palangos paplūdimių kiekvieną rytą išvežamos dvi-trys tonos atliekų!

„Ilgąjį Žolinių savaitgalį buvo ir rekordų, kai vieną dieną buvo išvežtos net keturios tonos. Tuomet šiukšliavežės vyko į paplūdimius pora kartų per dieną“, – prisimena G. Valinevičius.

Smulkiausioms šiukšlėms rinkti – sunkioji technika

„Palangos komunalinio ūkio“ direktorius sako, kad norint ilsėtis švariame ir saugiame pajūryje, vien žmogaus akių ir rankų nepakanka. Pačios smulkiausios šiukšlės, butelių kamšteliai, įvairios jūros išmestos žolės ar šakos gali slypėti ir po smėliu.

„Todėl mūsų darbuotojai į pagalbą pasitelkia techniką, kuri padeda surinkti pačias smulkiausias šiukšles. Turime puikią smėlio valymo mašiną, kuri iš smėlio išsijoja šiukšles ir jį aeruoja. Ją naudojame, kai nelyja ir geras oras. Kai smėlis šlapias, pliažuose dirba traktorius su specialiu kultivatoriumi, kuris lygina ir aeruoja smėlį“, – apie paplūdimių priežiūrą pasakoja G. Valinevičius.

Didesni žmonių srautai – dažnesnis miesto tvarkymas

G. Valinevičius pastebi, kad miestą tvarkanti įmonė reaguoja į žmonių srautus, todėl viešos šiukšliadėžės paprastai ištuštinamos anksti ryte ir apie 18-19 valandą, o poilsiautojų pamėgtose J. Basanavičiaus, Vytauto, Kęstučio, Dariaus ir Girėno gatvėse sezono metu – net tris kartus per dieną.

„Kelios dešimtys darbuotojų ištisus metus rūpinasi tvarka Palangoje: surenka šiukšles, valo kiemus, šaligatvius. Kas rytą į miesto gatves išrieda trys šlavimo automobiliai – vienas šluoja gatves, du mažesni – aikštes ir šaligatvius. Taip pat gatvėse darbuojamasi ir su elektriniu siurbliu, kuriuo valomos tokios judrios miesto erdvės, kaip J. Basanavičiaus gatvė, Jūratės ir Kastyčio skveras, Kurhauzo prieigos“, – apie kurorto priežiūros niuansus pasakoja pašnekovas.

Jis sako, kad kasdien į miestą išvažiuoja dešimt komunalinio ūkio automobilių – šeši dideli pakuotes, bendrąsias ir žaliąsias atliekas iš fizinių ir juridinių asmenų surenkantys, du, kurie surenka šiukšles iš miesto viešųjų erdvių šiukšliadėžių.

„Turime ir mažą elektromobilį, kuris surinkti šiukšlių vyksta per aikštes, šaligatvius, dviračių takus – ten, kur dideli automobiliai nepravažiuoja. O vienas automobilis visą dieną važinėja po miestą ir renka tas šiukšles, kurias neatsakingi gyventojai palieka prie požeminių ar antžeminių konteinerių“, – apie rūpestį miesto tvarka kalba G. Vanilevičius.

Jis dalijasi ir įspūdingais surinktų atliekų skaičiais: vasarą vidutiniškai surenkama apie 2000 tonų per mėnesį arba 65 tonos per dieną, o žiemos mėnesiais – apie 500-600 tonų arba 20 tonų per dieną. Visos tos atliekos kasdien išvežamos į Klaipėdos regioninį atliekų centrą.

Beje, „Palangos komunalinio ūkio“ darbuotojai ne tik renka šiukšles, šluoja gatves ir prižiūri paplūdimius, jie ir rūpinasi miesto gėlynais bei želdiniais. Visus žaliuosius miesto plotus prižiūri apie 20 žmonių komanda, pasitelkdama laistymo mašinas ir žoliapjoves.

Palanga

Žmonės tampa vis kultūringesni, bet tualetuose dar trūksta pagarbos sau ir kitiems

G. Valinevičius pastebi, kad su kiekvienais metais poilsiautojų kultūra ir supratingumas auga, tačiau norėtųsi dar daugiau sąmoningumo. Ypač, kai mūsų elgesio nemato kiti. Pavyzdžiui, apsilankymai viešuosiuose tualetuose parodo, kiek gerbiame save ir kitą.

„Visoje Palangoje yra net 35 viešieji tualetai. Prie paplūdimių sezono pradžioje pastatomi dar šeši konteineriniai. Visi jie yra nemokami ir visus juos mūsų darbuotojai nuolatos tvarko. Nepaisant to, kad net 12 darbuotojų juos valo kas 2-3 valandas, mes vis dar sulaukiame nusiskundimų dėl švaros ir tvarkos“, – konstatuoja „Palangos komunalinio ūkio“ direktorius.

Kai idealiai sutvarkytame tualete apsilanko kultūros stokojantis žmogus, nieko kito ir negalima tikėtis – kitiems poilsiautojams tenka palaukti kelias valandas, kol tualetai ir vėl bus sutvarkyti.

„Norėtųsi, kad žmonės ir viešuose tualetuose elgtųsi taip, kaip esančiuose savo pačių namuose. Linkėčiau visiems atsakingo elgesio ir pagarbos tiek po to ateinantiems kitiems žmonėms, tiek ir mūsų darbuotojams. Jų darbas yra be galo svarbus ir sunkus. Juk tualetus tenka valyti ir tokiose vietose, kur neįmanoma privažiuoti, todėl darbuotojams per karščius tenka neštis valymo reikmenis, popierių, muilą, rankšluosčius“, – sako G. Valinevičius.

Kaip pagarbos ženklą Palangai ir miestą tvarkančiam personalui pašnekovas įvardija ir šiukšlių išmetimą tik tam skirtose vietose:

„Neretai matome perpildytas šiukšlių dėžes. Paprastai taip nutinka prie kokių nors lauko prekybos vietų – žmonės šiukšles meta į esančią arčiausiai. Būtų puiku, jei pamatę pilną šiukšlių dėžę, praeiviai negrūstų į ją atliekų ir juolab nemėtytų šalia, o nepatingėtų paėjėti kiek tolėliau ir išmesti į neperpildytą.“

G. Vainalavičius pastebi, kad pilietiškumas prasideda nuo kasdieninių, paprastų veiksmų, o pagarba be galo svarbų ir sunkų darbą dirbantiems žmonėms yra kiekvieno iš mūsų išprusimo ženklas.