Karjeros kelias, atvedęs į Pasaulio banką ir gyvenimą Libane ir Jordanijoje

Pirmą savo profesinės karjeros dešimtmetį Andrius Škarnulis praleido Lietuvoje, kur įvairiapusę patirtį sukaupė tiek privačiame, tiek viešajame sektoriuose. Tarp darboviečių gimtojoje šalyje – darbas keliuose komerciniuose bankuose ir beveik septynerius metus trukusi profesinė kelionė Lietuvos banke. Čia Andrius save išbandė finansų sektoriaus priežiūros, finansų stabilumo ir makroekonomikos srityse bei turėjo galimybę augti nuo specialisto iki vadovo.

2019 metai žymėjo svarbų lūžį Andriaus karjeroje, kuomet jis nusprendė profesinį ir asmeninį augimą perkelti į kitą lygį ir išbandyti tarptautinę areną. Laimėjęs atranką, Andrius prisijungė prie Pasaulio banko Vašingtone, kur kelerius metus dirbo ties finansų sektoriaus politikos klausimais skirtingose šalyse – Ukrainoje, Meksikoje, Brazilijoje, Indonezijoje, Sakartvele ir kitose. Pastaruosius ketverius metus EMBA programos alumnas dirba Pasaulio banko Vidurio Rytų ir Šiaurės Afrikos padalinyje, atsakingame už finansų, inovacijų ir konkurencingumo sritis.

Andrius Škarnulis, vyresnysis finansų ekonomistas Pasaulio banko Vidurio Rytų ir Šiaurės Afrikos padalinyje

Po beveik 5 metų darbo Pasaulio banke, Andrius gali užtikrintai sakyti, kad tai yra unikali vieta daugeliu aspektų. Galima pasitelkti palyginimą su spec. pajėgomis, kur yra surinkti aukščiausio lygio profesionalai ir lyderiai: kasdien naujos situacijos; reikalinga ištvermė; maksimali koncentracija; parengtis – tiek psichologinė, tiek profesinė.

„Dabartinės mano pareigos apima platų veiklų spektrą – pagalba regiono šalims formuojant kertinę ekonomikos, finansų, ir privataus sektoriaus vystymo politiką, reformas, ir padėti užtikrinti produktyvias investicijas. Dažnai tenka vadovauti dialogui su centriniais bankais ir ministerijomis, techninės pagalbos programoms, rengti šimtamilijoninių finansavimo programų ar investicinių projektų idėjas ir juos valdyti įgyvendinimo metu“, – sako Andrius.

Jo teigimu, dirbant Pasaulio banke įkvepia tai, kad tai nėra dramblio kaulo bokšte sėdinti ir nuo realaus gyvenimo atitrūkusi biurokratų institucija. Priešingai – aktyviai veikia ir turi padalinius tose valstybėse, kuriose pokyčių, reformų, ir investicijų labiausiai reikia. Kitaip tariant – „skin in the game“.

Andrius Škarnulis, vyresnysis finansų ekonomistas Pasaulio banko Vidurio Rytų ir Šiaurės Afrikos padalinyje

„Esu įsitraukęs į sritis, susijusias su finansų sektoriaus plėtra; palankesnių sąlygų privataus sektoriaus investicijoms kūrimu; žaliųjų finansų revoliucija; įtraukties darbo rinkoje didinimu; kaip prikelti leisgyvę šalies finansų sistemą; pramonės sektoriaus, inovacijų, startuolių ekosistemos vystymu; šalies pajėgumų didinimu pritraukiant investicijas; ir t.t. Apibendrinant – ši veiklų įvairovė yra unikali galimybė, kuri sunkiai įsivaizduojama dirbant vienoje įmonėje ar organizacijoje, o Pasaulio bankas visa tai suteikia.“, pažymi Andrius.

Svarbi Pasaulio banko veiklos ypatybė – reguliari darbuotojų rotacija tarp skirtingų geografinių regionų. Tai leidžia organizacijai auginti aukščiausio lygio profesionalus ir lyderius, sukaupusius įvairialypę tarptautinę patirtį skirtinguose pasaulio kampeliuose. Po daugiau nei trijų darbo metų Vašingtone, Andrius su šeima pernai gyveno Libane, o šiuo metu keliasi dirbti į Jordaniją.

Lankstumas – būtina sąlyga vadovaujant multikultūrinėms komandoms

Pasaulio bankas pasižymi kultūrine įvairove – iš viso Pasaulio banko grupėje šiuo metu dirba daugiau nei 17 tūkstančių darbuotojų, o jų tautybių skaičius viršija 180. Pasak Andriaus, tai suteikia daug galimybių, tačiau reiškia ir tam tikrus iššūkius, ypatingai kalbant apie darbą komandose:

„Vienas pirmų įgūdžių, kurį pačiam teko ugdyti prisijungus prie Pasaulio banko, buvo kultūrinis sąmoningumas, atidumas įvairovei ir įtraukties skatinimas. Tai svarbu daugelyje kasdienių situacijų, kalbant apie komunikaciją, skirtingus lyderystės stilius, komandinį darbą ar sprendimų paieškas konfliktų metu. Kaip ir diplomatiniame darbe, namų darbai ir pasirengimas yra itin svarbu, ypač dirbant su šalimis, kurios ilgus metus buvo pakankamai uždaros išoriniam pasauliui ar tose šalyse, kurios turi aiškiai išreikštą „kultūrinį protokolą““, teigia Andrius.

Ir nors Pasaulio bankas tam skiria ypatingą dėmesį, pavyzdžiui, organizuojant reguliarius mokymus, Andrius įsitikinęs, kad nemažiau svarbus ir asmeninis sąmoningumas ir lankstumas:

„Tarptautinės komandos yra rockenrollas ir džiazas tuo pat metu. Mano darbe tarptautinė komanda reiškia tai, kad neretai dauguma komandos narių dirba iš skirtingų šalių, tad tenka įvaldyti įvairius komunikacijos būdus. Kadangi vienu metu vadovaujame keletui projektų skirtingose šalyse, jie dažnai turi skirtingas komandas. Tad būna, kad ir vadovavimo ar lyderystės „pavarą“ ir manieras reikia perjungti vos per 5 minutes tarp susitikimų“, savo kasdieninėmis patirtimis dalijasi Andrius.

Andrius Škarnulis, vyresnysis finansų ekonomistas Pasaulio banko Vidurio Rytų ir Šiaurės Afrikos padalinyje

Lyderius vienija ne geografinė padėtis, o bendros asmeninės savybės

Darbo specifika komandos atžvilgiu – vienas skirtumų, su kuriuo Andrius susidūrė prisijungęs prie Pasaulio banko. Jo teigimu, vadovai Lietuvoje kur kas dažniau turi pastovią komandą, su kuria gali dirbti ir kelis metus. Pasaulio banke Andriui šiuo metu tenka vadovauti daugiau nei dešimčiai techninės pagalbos ar finansavimo programų, o tai reiškia ir vadovavimą skirtingoms komandoms, turinčioms nuo kelių iki keliasdešimt žmonių. Įprastai, besikeičiant programoms ar projektams, keičiasi ir komandos, priklausomai nuo poreikio mobilizuoti skirtingų sričių ekspertus.

„Nepaisant šios dinamikos diktuojamų iššūkių, tai leidžia kur kas sparčiau augti kaip vadovui. Galimybė per trumpą laiką save išbandyti skirtingose situacijose ir srityse ugdo, plečia akiratį ir leidžia kaupti įvairialypę patirtį“, privalumus vardija Andrius.

Paklaustas, ar įžvelgia tam tikrus vadovavimo ir lyderystės bruožus, būdingus skirtingų šalių vadovams, Andrius paaiškina:

„Svarbu „ištautinti“ klausimą apie skirtingus vadovavimo stilius ar lyderystę skirtingose šalyse. Turėdamas galimybę dirbti su žmonėmis iš skirtingų šalių, manau, kad lyderius vienija ne tiek geografinė padėtis ar kilmė, o bendros asmeninės savybės: tikejimas savimi, komanda, vizijos formulavimas, gebėjimas uždegti tikėjimą ta vizija, ir padaryti realų pokytį. Be abejonės, Lietuvoje gausu lyderių, pasižyminčių šiais bruožais.“, apibendrina Andrius.

Galimybė prisidėti gerinant žmonių gyvenimus atperka ir ilgas darbo valandas, ir daug energijos reikalaujančias krizines situacijas

Kūrybingų sprendimų paieškos – taip Andrius apibūdina svarbią dalį kasdienės jam tenkančios misijos, siekiant padėti surasti veiksmingiausius sprendimus konkrečios šalies iššūkiams spręsti. Šia prasme darbas Vidurio Rytų šalyse (pvz. Libane, Irake) turi ypatingai daug subtilybių.

Paklaustas apie esminius išbandymus šiomis dienomis, vienu jų Andrius įvardija buvimą nuolatinių krizinių situacijų ir sudėtingos politinės ekonomikos apsuptyje. Jomis pažymėta buvo pati Andriaus darbo pradžia. Prisijungti prie Vidurio Rytų komandos jam teko praėjus vos dienai po Libano sostinės uoste įvykusio sprogimo. Pirma jam tekusi užduotis – aktyviai įsitraukti vertinant patirtą žalą ir finansavimo poreikį miesto atstatymui po sprogimo.

Andrius Škarnulis, vyresnysis finansų ekonomistas Pasaulio banko Vidurio Rytų ir Šiaurės Afrikos padalinyje

Kadangi dirbama su keletu šalių ir projektų vienu metu, ilgos darbo valandos yra nuolatinis palydovas. Aiškios darbo ir poilsio ribos nyksta ir dėl poreikio dirbti keliomis skirtingomis laiko juostomis. Be to, nuolatinis gilinimasis į naujas sritis irgi neišvengiamas – nešti Pasaulio banko reputacijos vėliavą yra nemaža atsakomybė, tad reikia gerai išmanyti naujausias tendencijas, gerąsias praktikas.

Nepaisant minėtų išbandymų, Andrius atskleidžia, kad už visa tai kur kas stipresnis realaus pokyčio ir prasmės kasdieninėje veikloje jausmas:

„Galimybė matyti realiai daromus pokyčius ir galutinius rezultatus šalyse, su kuriomis dirbi, ir yra tai, kas motyvuoja ne tik patį, bet padeda įkvėpti komandos narius. Žinojimas, kad mūsų darbo rezultatas keičia žmonių gyvenimus yra daugiau nei pakankama priežastis su dar didesniu užsidegimu pradėti kitą darbo dieną“, – teigia Andrius.

Vadovų alkis asmeniniam tobulėjimui – atspirtis Lietuvos potencialui atskleisti

Profesiniame kelyje Andriui visada buvo svarbūs du dalykai: augimas ir prasmės jausmas. Jo įsitikinimu, turint galimybę nuolat augti, galima nuveikti ir daugiau prasmingų darbų. Studijos „BMI Executive Institute“ Andriui buvo savalaikė galimybė leidusi įgyvendinti abu aspektus:

„Tuo metu kelerius metus buvau dirbęs vadovaujančiose pozicijose ir lyderystės, strateginės vadybos, vadovavimo komandai temos buvo labai artimos. Iki tol teko pereiti visas pagrindines akademines pakopas Lietuvoje, tad jaučiau tam tikrą įsisotinimą technine prasme ir BMI padėjo įnešti daugiau balanso vadovavimo, lyderystės, organizacijų valdymo srityse. Neslėpsiu, viena priežasčių, paskatinusi pasirinkti būtent „BMI Executive Institute“, buvo mano aplinkoje girdimos įkvepiančios istorijos, kurių autoriai – programą jau baigę dalyviai, įkūrę ir sėkmingai valdantys verslus ar užimantys svarbias pozicijas viešajame sektoriuje“, teigia Andrius.

Andrius Škarnulis, vyresnysis finansų ekonomistas Pasaulio banko Vidurio Rytų ir Šiaurės Afrikos padalinyje

Šiais metais „BMI Executive Institute“ minint 25-ąjį veiklos jubiliejų, Andrius siunčia linkėjimus ne tik visai instituto bendruomenei, tačiau esamiems bei būsimiems šalies vadovams:

„Lietuva turi didžiulį potencialą. Tam, kad jį pilnai atskleistume, Lietuvai reikia gausaus stiprių lyderių būrio. Šiuo atžvilgiu, Instituto vaidmuo yra itin svarbus. Tad mano palinkėjimas – ir toliau ugdyti vizionierius, lyderius, galinčius įkvėpti ne tik komandų ar organizacijų viduje, bet būti lyderiais ir visuomenės, šalies, ir globaliu mastu. Tikiu, kad esamų ir būsimų vadovų kartos sugebės turimą potencialą atskleisti. Šiandieniniame pasaulinių bei šalies iššūkių kontekste svarbu nepamesti esmės ir nepaklysti tarp trumpalaikių impulsų.“

Paklaustas apie ateities vizijas, Andrius pabrėžia tolesnį nuolatinį augimą:

„Pasaulio bankas suteikė galimybę geriau suvokti iššūkių mastą ir įvairovę pasaulyje ir skirtingose šalyse. Daug erdvės kurti vertę globaliu lygiu kartu reiškia galimybę ir toliau išbandyti save ir kaupti patirtis – naujų sričių, naujų žmonių, ir besikeičiančių iššūkių kontekste. Šiandien tai Vidurio Rytai, po metų ar dviejų tai galimai bus kitas regionas. Kol jaučiu, kad kasdieną turiu galimybę augti darydamas prasmingą darbą, žinau, kad einu teisinga kryptimi.“