Kelionių organizatorių teigimu, šiemet populiariausios atostogų kryptys yra Turkija, Graikijos salos, Kipras, Ispanija, Italija, Kroatija ir Juodkalnija. Tik keletą valandų trunkantys skrydžiai, garantuota saulė ir šiluma yra pagrindinės priežastys, dėl kurių lietuviai pamėgo piečiau esančias šalis.

Pasak D. Norkuvienės, keliautojų prioritetus pastaraisiais metais nulemia ne tik artimųjų pageidavimai ar kelionių organizatorių siūlomos naujovės, bet ir geopolitinė situacija. Siekdami pailsėti saugiai ir maloniai, lietuviai renkasi šalis, esančias toliau nuo karinių konfliktų, traukiančias gamtos grožiu ir savita kultūra.

„Lietuvių kelionių kryptys tampa įvairesnės, žmonės noriai renkasi anksčiau nepažintas šalis. Keičiantis kelionių kryptims, keičiasi ir atostogų pobūdis. Keliaudami po Graikijos salas arba Kiprą, atostogautojai linkę aktyviau leisti laiką, keliauti išsinuomotu automobiliu. Jie pasiryžę nemažus atstumus įveikti pėsčiomis, o ieškodami vaizdingų vietų nevengia kopti ir akmenuotais takais. Lietuviai nepraleidžia progos išsimaudyti kriokliuose, pasimėgauti aktyviomis vandens pramogomis, – pasakoja draudimo ekspertė. – Palyginti su ramiu poilsiu ant gultų prie baseinų, aktyvesnis keliavimas kelia gerokai daugiau rizikų, todėl apie jas verta pagalvoti ir iš anksto imtis tinkamų veiksmų.“

Rekordiniai karščiai skatina atidžiau planuoti atostogų programą ir pasirūpinti sveikata

Lietuvių pamėgti Europos kurortai šiemet pasitiko poilsiautojus rekordiniais karščiais, todėl keliaujant vertėtų ypač atidžiai planuoti aktyvų laisvalaikį ir sekti oro temperatūrą. Dėl didelio karščio išauga rizika patirti įvairių sveikatos problemų – šilumos smūgį, dehidrataciją arba peršalimą, jei perkaitę saulėje iškart patektumėte į oro kondicionierių vėsinamas erdves.

Draudimo ekspertė pastebi, kad keliaujant daugumai smalsu išbandyti vietinę virtuvę – tokiose vietose tikimasi paragauti autentiškai pagamintų nacionalinių patiekalų, kurie, deja, patinka ne kiekvieno lietuvio skrandžiui. Virškinimo sutrikimų gali atsitikti ir dėl prastos vandens kokybės, nes ne visose šalyse vanduo iš čiaupo yra geriamas: kai kur jį galima naudoti tik prausimuisi. Visuomet verta pasitikslinti, ar ten kur apsistojote vanduo tinkamas gerti, o jei nesate tikri – geriau rinktis vandenį iš buteliukų.

„Užsienio šalyse keliautojams teikiamos medicinos paslaugos kainuoja ypač brangiai, o jei reikėtų atsigulti į ligoninę, gali tekti susimokėti ir iki kelių tūkstančių eurų. Nuo tokių netikėtų nuostolių apsaugo medicininių išlaidų užsienyje draudimas, kuris atlygina su gydymu susijusias išlaidas“, – aiškina D. Norkuvienė.

Nelaimingų atsitikimų patiria kas dešimtas keliautojas

Norėdami pasimėgauti atostogomis kitoje šalyje dauguma žmonių siekia patirti kuo daugiau ir įvairesnių įspūdžių – stengiasi savo akimis pamatyti gamtos stebuklus, sudalyvauti egzotinėse pramogose, ieško romantiškų vietų saulėlydžiams ir panoraminių vaizdų asmenukėms. Kaupiant nepamirštamus įspūdžius svarbu neprarasti atsargumo, juk aktyvios pramogos, tokios kaip nardymas jūroje arba žygiai kalnuose, visada kelia didesnę riziką, o siekis pasidaryti įspūdingų nuotraukų neturi prislopinti atidumo.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenis, įvairių sužeidimų ar traumų kelionių metu patiria apie dešimtadalis turistų. Lūžus rankai, stipriai pasitempus čiurną ar patyrus kitą nelaimingą atsitikimą neretai tenka tęsti gydymą ir namuose – tai paprastai sukelia nemenkų nepatogumų ir papildomų išlaidų: tenka kreiptis nedarbingumo pažymėjimo, lankyti reabilitacijos procedūras, pirkti medicinos priemones. Jei susižeidžia vaikas, jam gali tekti praleisti pamokas, tenka samdyti korepetitorius, ieškoti būdų užimti vaiką. Turint nelaimingų atsitikimų draudimą, traumą patyręs asmuo gautų išmoką, kuri suteiktų galimybę padengti papildomas išlaidas ir ramiai sveikti.

Svarbu nuomojantiems automobilį užsienyje: franšizės draudimas

Pasak draudimo ekspertės, užsienyje populiaru išsinuomoti automobilį – tai suteikia galimybių iš arčiau pasigrožėti kitos šalies gamta, aplankyti istorines vietas, papramogauti. D. Norkuvienė pastebi, kad užsienyje tenka prisitaikyti prie kiekvienos šalies vairavimo kultūros ir ypatumų. Pavyzdžiui, Kipre eismas vyksta kairiąja kelio puse, todėl lietuviai gerokai dažniau patenka į avarijas su išnuomotu automobiliu. Taip pat daugiau eismo įvykių patiriama kalnuotose vietovėse, mat ne visi turi pakankamų įgūdžių važinėti siaurais serpantinais.

„Žinome, kad dalį keliautojų gąsdina gana griežtos automobilių nuomos sąlygos, kuriose bet kokiems sugadinimams arba įvykiams paprastai taikoma nemenka franšizė, galinti siekti ir 2 000 eurų, – atkreipia dėmesį D. Norkuvienė. – Tokiais atvejais pravers franšizės draudimas nuomojant automobilį užsienyje. Jis padengs keliautojų išlaidas, jei tektų susimokėti franšizę dėl patirto eismo įvykio ar kitu būdu atsiradusių automobilio defektų.“

Draudimo ekspertės teigimu, net patekus į smulkią avariją arba atsiradus nedidelių pažeidimų, automobilių nuomos bendrovė gali išskaičiuoti už juos ir keturženklią sumą siekiančią franšizę. Vieni dažniausiai pasitaikančių atvejų, kai pritaikoma besąlyginė išskaita, yra defektai, nesutikrinti prieš išsinuomojant – anksčiau nepastebėti arba naujai atsiradę įlenkimai, įbrėžimai, stiklo įtrūkimai. Kita dažna priežastis – kai patenkama kad ir į nedidelę avariją, kurios metu automobiliui padaroma žala.

„Keliaujant pasitaiko, kad vagišiai susigundo daiktais automobilyje ir dėl jų išmuša stiklą. Jei neturėsite franšizės draudimo, išskaitą už stiklą teks susimokėti patiems, – sako D. Norkuvienė. – Visais atvejais prieš išsinuomojant automobilį patartume jį atidžiai apžiūrėti ir iškart užfiksuoti visus aptiktus įbrėžimus, įlenkimus bei kitus trūkumus. Jei tai nebus padaryta atidžiai, grąžinant automobilį gali tekti susimokėti už vėliau aptiktus defektus iš savo kišenės arba, turint minėtą draudimą, nuostolius atlygins draudimo bendrovė.“

Nuo finansinių nuostolių dėl vėluojančių arba atšauktų skrydžių galima apsidrausti

Vienas iš labiausiai pamėgtų keliavimo būdų tolesniais maršrutais – skrydžiai lėktuvu, todėl portalo „Draudimas.lt“ atstovė pataria, į ką šiemet svarbu atkreipti dėmesį.

„Šiemet susidurti su vėlavimais arba atšauktais skrydžiais teko ne vienam keliautojui. Visame pasaulyje išaugę turistų srautai sukėlė ne tik lėktuvų bei pilotų trūkumą – daugelyje šalių nepakanka skrydžių valdymo dispečerių, antžeminio aptarnavimo darbuotojų. Laiku įvykdyti skrydžius taip pat trukdo gamtos stichijos, keliose šalyse nuvilniję oro uostų personalo streikai“, – sako D. Norkuvienė.

Jos teigimu, dalis reisų į populiariausius Turkijos kurortus šiemet vėlavo vidutiniškai nuo pusvalandžio iki valandos. Ekspertė pastebi, kad jei skrydis yra jungiamasis, padidėja rizika, kad į antrą reisą gali būti pavėluota, o tai nemenkai sujauktų kelionės planus, atsirastų papildomų išlaidų. Tokiais atvejais D. Norkuvienė pataria pasitikrinti, ar kelionių draudimas apima išlaidų kompensavimą dėl neįvykusių arba vėluojančių skrydžių.

Keletas patarimų, kaip sutaupyti perkant kelionės draudimą

  • Būtinai palyginkite skirtingų draudimo bendrovių kainas ir sąlygas – neretai skirtingose bendrovėse labai panašūs draudimo pasiūlymai kainuoja skirtingai. Greitai ir patogiai geriausią draudimo pasiūlymą, atitinkantį Jūsų poreikius, galite surasti svetainėje www.draudimas.lt.

  • Įvertinkite savo poreikius – apsvarstykite, kokias rizikas reikia apdrausti ir be kurių galima apsieiti. Žemiau pateikiame keletą pavyzdžių. Jei vykstate tik savaitgalio kelionei su viena kuprine, tikėtina, kad bagažo draudimo nereikės, tačiau jei jūsų laukia ilga kelionė su jungtiniais skrydžiais, ši rizika yra išties aktuali.Jeigu planuojate aktyvias atostogas, verta pagalvoti apie draudimą nuo nelaimingų atsitikimų. Civilinės atsakomybės draudimas – visada geras pasirinkimas, nepriklausomai nuo to, kur ir kokiam laikui keliaujama. Civilinės atsakomybės draudimas atlygina nuostolius tretiesiems asmenims: pavyzdžiui, jeigu duty-free parduotuvėje užkliūtumėte už vitrinos su kvepalų flakonėliais, paslydę sužalotumėte kitą žmogų arba jūsų vaikas sukeltų nuostolių kitiems žmonėms – pastumtų, aplietų, ištepliotų ir pan. Išsinuomoto automobilio franšižės draudimas palengvins finansinius rūpesčius dėl autoįvykio, o kelionės nutrūkimo draudimas užtikrins, kad užsakytos kelionės atšaukimo atveju atgautumėte sumokėtus pinigus.

  • Keliaujant Europos Sąjungos šalyse būtinąsias medicinines išlaidas  iš dalies gali atlyginti ir Europos sveikatos draudimo kortelė, todėl rekomenduojama kartu su draudimo polisu pasiimti ir ją. Pasitaiko atvejų, kai turint kortelę ligoninėse ambulatorinei apžiūrai asmenis priima greičiau, nors už suteiktas paslaugas visiškai ar iš dalies jau apmoka draudimo įmonė.

  • Jeigu turite banko kreditinę kortelę, pasidomėkite taikomomis draudimo sąlygomis jums ir šeimos nariams.

  • Atsižvelkite į draudimo laikotarpį – įsitikinkite, kad draudimo laikotarpis atitinka jūsų kelionės trukmę, o į apdraustųjų sąrašą įtraukti visi keliaujantys kartu.