Pasibaigus planavimo etapui, Lietuvos regionų tarybos patvirtino prioritetus, pagal kuriuos bus skirstomos ES investicijos – jų 2021–2027 metų ES fondų investicijų etape numatyta net 1.6 mlrd. eurų.

Molėtai virto svarbiu technologiniu centru

Daugelis Lietuvos regionų gali pasigirti ne vienu puikiu sėkmės pavyzdžiu, kaip ES investicijos pakeitė miesto ar miestelio veidą ir pačių regiono žmonių gyvenimus. Štai Molėtus, daugumos asocijuojamus su kurortiniu kraštu, jau drąsiai galima vadinti svarbiu technologiniu centru.

Molėtų rajono savivaldybės administracijos vadovas Sigitas Žvinys pastebi – kryptingai pasirinkta strategija davė norimus rezultatus.

„Pradėjome galvoti, kaip pritraukti investuotojus ir sukurti darbo vietas. O ko reikia investuotojui? Pirmiausia, valdžios palaikymo, tad mes tai užtikrinome ir turime puikų rezultatą – būtent Molėtuose buvo atidarytas lietuvių inžinerinės įmonės „Teltonika“ centras, kuriame šiandien dirba 240 žmonių, o ateityje bus sukurta dar 500 darbo vietų“, – sako S. Žvinys.

Pašnekovas pasakoja, kad viena sėkmės istorija apsiriboti miestas tikrai neketina: sudarius tinkamas sąlygas, Molėtuose jau kyla dar viena gamykla, planuojamas naujos parduotuvės ir dirbtuvių atidarymas. Gamybinė plėtra ne tik kuria naujas darbo vietas vietos gyventojams, bet ir didina miesto patrauklumą naujai atvykstantiems.

Taigi atsižvelgdami į augantį poreikį, Molėtai investuoja ir į gyvenamosios infrastruktūros plėtrą. Pasak pašnekovo daugiau nei po trijų dešimtmečių pertraukos mieste pradėti statyti nauji daugiabučiai. O gyventojų komfortui tobulinama bei kuriama ir kita infrastruktūra: kuriamos išpuoselėtos viešosios erdvės, duris atvėrė naujas baseinas su pirčių kompleksu ir sporto sale.

Molėtų rajono savivaldybės administracijos vadovas pastebi, kad įgyvendinti visus šiuos pokyčius be ES investicijų būtų beveik neįmanoma ir pasakoja, kad 2021–2027 metų ES fondų investicijų etapo lėšos daugiausiai bus nukreiptos į gyventojų socialinę gerovę.

Rokiškio stiprybė – turizmo ir verslo sinergija

Reikšmingi pokyčiai palietė ir gražia gamta, dvarais bei turtingu kultūros paveldu garsėjantį Rokiškio miestą. Kaip pastebi Rokiškio savivaldybės meras Ramūnas Godeliauskas, miestas gali didžiuotis ir stipria ekonomika bei verslui palankia aplinka, kuri leidžia konkuruoti su didžiaisiais šalies miestais.

„Stipri verslumo, turizmo ir kultūros sinergija yra svarbus Rokiškio miesto išskirtinumas. Žinoma, augimui svarbios ir ES investicijos – jos leidžia reikšmingai pagerinti Rokiškio rajono socialinį ir ekonominį gyvenimą“, – sako R. Godeliauskas.

Būtent šių investicijų dėka miestui pavyko įgyvendinti ne vieną sėkmingą projektą. Jų tarpe – turizmo skatinimui svarbi Rokiškio dvaro aikštės ir alėjos rekonstrukcija. Daug dėmesio buvo skiriama žmogiškiesiems ištekliams, bendruomenių stiprinimui.

2021–2027 metų ES fondų investicijų etapo lėšos Rokiškyje bus nukreiptos į plėtros ir modernizavimo projektus. Ypatingą dėmesį planuojama skirti socialinio verslo plėtrai: bus vykdomos veiklos, skirtos skatinti socialines iniciatyvas ir integruoti jas į vietos ekonominį kontekstą.

Reikšminga dalis investicijų atiteks judumo ir viešojo transporto paslaugų plėtrai, rajono infrastruktūros modernizavimui, pramonės ir komercijos skatinimui bei turizmui. Visa tai, anot mero, leis dar labiau sustiprinti vietos ekonomiką ir reikšmingai skatins ne tik Rokiškio miesto, bet ir viso regiono plėtrą.