Kenkėjai sandėliuose neša piniginius nuostolius

Pasak Ą. Maštaro, ilgametė patirtis rodo, kad klientai rudens laikotarpiu susiduria su įvairių rūšių aruodiniais kenkėjais. Pastarieji kenkia grūdų kokybei, mažina jų maistinę vertę, daigumą, o tai, galiausiai, mažina jų piniginę vertę. Atsitiktiniai kenkėjai saugomų grūdų neužpuola, išskyrus tuos atvejus, kai produkcija būna pažeista anksčiau, arba yra blogos būklės, t. y. drėgna ar supelijusi. Šių kenkėjų atsiradimas byloja, kad grūdai yra netinkamai sandėliuojami. Taip pat labai dažni atvejai, kai pro nesandarias stogo konstrukcijas ant sandėliuojamų grūdų patenka vanduo. Grūdai drėksta, pelija, prasideda kaitimo procesai, atsiradę kvapai labai greitai privilioja kenkėjus.

Fumigacija – efektyvi priemonė

Anot pašnekovo, vienas iš efektyviausių būdų kovoti su sandėlių kenkėjais žaliavų ir grūdų sandėliuose yra fumigacija. Šio proceso metu naudojamos specialios dujos, kurios prasiskverbia į mažiausius plyšelius ir sunaikina visų vystymosi stadijų kenkėjus. Fumigacija yra saugi, nes jos metu naudojamos fosfino dujos nepakenkia apdorojamam produktui ir jo kokybei, jų pėdsakų nelieka aplinkoje. „Fumiguojant gali būti sunaikinti grūdiniai kenkėjai, medienos kenkėjai, taip pat ūkinės paskirties gyvūnų parazitai. Svarbu pažymėti, kad fumigaciją gali atlikti tik kvalifikuoti ir licencijuoti kenkėjų kontrolės paslaugas teikiantys specialistai, turintys reikiamą kvalifikaciją, įrangą ir žinias. Šiais klausimais AB „Kauno grūdų“ kenkėjų kontrolės padalinio specialistai konsultuoja sandėlių valdytojus bei pastatų savininkus, taip pat padeda vykdyti prevenciją nuo įvairių kenkėjų“, - akcentuoja bendrovės kenkėjų kontrolės padalinio vadovas Ąžuolas Maštaras.

Kauno Grūdai

Paukščiai - dar viena grėsmė

Sandėlių ir galvijų fermų valdytojams ne mažesnių rūpesčių nei vabzdžiai, sukelia paukščiai. Šaltuoju metų laiku, paukščiai aktyviai ieško maisto ir dažnai įsikuria sandėliuose ir galvijų fermose. Sandėliuose jie teršia produktus išmatomis, plunksnomis ir gali platinti ligas, bei kenkėjus. Galvijų fermose jie gyvena ir dauginasi visus metus teršdami patalpas, bei sulesdami vertingiausią galvijams tiekiamo pašaro dalį, o tai finansiškai nuostolinga.

„Paukščiams būtina palaikyti aukštą (39oC) kūno temperatūrą, todėl šaltyje jiems būtina nuolat maitintis. Šaltuoju metų periodu paukščiai stengiasi laikytis kuo arčiau galimų maisto šaltinių. Ieškodami maisto jie įskrenda į sandėlius su maisto produktais, pralesa pakuotes arba maišus su įvairiais maisto produktais, arba tiesiog lesa grūdus, kombinuotus pašarus ar kitus produktus atviro tipo sandėliuose, bei fermose - dėsto pašnekovas. - Kur įmanoma, paukščiai yra atbaidomi lazeriais, užtveriant patalpas tinklais, tvirtinant spyglius vietose, kur jie tupia, o esantieji patalpoje - išgaudomi specialiomis gaudyklėmis. Mūsų padalinio technikai dezinfekuotojai turi pasitelkti visą ilgametę patirtį, kantrybę ir įgūdžius, kad paukščiai būtų pašalinti“, - patirtimi dalinasi Ą. Maštaras.

Graužikų daroma žala: ne tik prarasti produktai

Bene nemaloniausi svečiai maisto ir grūdų saugyklose – graužikai. Kaip pastebi ekspertai, nekontroliuojami graužikai padaro didžiulę žalą žemės ūkyje, maisto pramonėje, žmonių buityje ir kitose veiklos srityse. Jie ardo pastatų izoliacines medžiagas, pragriaužia elektros laidus, apgadina žemės ūkio techniką, apgriaužia ir užteršia maisto ar kitus sandėliuojamus produktus, apgadina buities daiktus, taip pat platina užkrečiamas ligas, parazitus ir kenkėjus.

„Žemės ūkyje pasitaiko atvejų, kai žiemoti susirinkę graužikai apsigyvena garažuose stovinčioje žemės ūkio technikoje, kurioje yra grūdų likučių. Daugumoje atvejų jie apgriaužia elektros kabelius, dėl ko vėliau kyla trumpas jungimas ir technika nebeveikia, tai sukelia daugybę nepatogumų ir didžiules remonto išlaidas. Tai pat, norėdamos susisukti šiltus lizdus, pelės apgriaužia sėdynes ir kitas apdailos medžiagas. Didžiulė žala padaroma, jei graužikai apsigyvena elektros skydinėse, ar kabelių loviuose. Pasitaikė atvejų, kai dėl graužikų sukelto trumpo jungimo elektros skydinėse net kilo gaisrai, o patirti nuostoliai buvo milžiniški. Grūdų ar kitų žaliavų sandėliuose užsiveisę graužikai yra pagrindiniai kenkėjų, tokių kaip miltinės ir plaukuotosios erkės pernešėjai ir platintojai“, - apie graužikų žalą pasakoja Ą. Maštaras.

Kauno Grūdai

Pats graužikų kontrolės procesas, arba kitaip, deratizacija, apima kompleksą įvairių priemonių – stebėjimą, atbaidymą, prevenciją bei naikinimą naudojant specialius metodus ir priemones.

„Nepatariame naikinti graužikų patiems, nes šiam darbui reikalinga turėti daug žinių ir patirties. Norint išnaikinti graužikus būtina vienu kartu taikyti kompleksines priemones. Pritaikyti tai, kas tuo metų laiku ir toje aplinkoje labiausiai patrauklu graužikams, gali tik profesionalus kenkėjų kontrolės specialistas. Taip pat reikia pabrėžti, kad profesionaliam naudojimui skirtos priemonės savo sudėtimi yra dvigubai stipresnės už įprastas priemones, kurių galima įsigyti prekybos tinkluose ir veterinarijos vaistinėse. Pirkdami neprofesionalaus naudojimo priemones, kurių efektyvumas perpus mažesnis, klientai jų turi įsigyti dvigubai daugiau, o ir lėšų, dažnu atveju, išleidžiama daugiau, nei kainuoja ši paslauga ją perkant iš profesionalų. Spąstų taip pat yra begalė modifikacijų, juos kenkėjų kontrolės specialistas parenka atsižvelgdamas į aplinkybes“, - komentuoja kenkėjų kontrolės ekspertas.

Bendrovės „Kauno grūdai“ kenkėjų kontrolės specialistai konsultuoja ūkius, pramonės įmones, privačius asmenis, teikia rekomendacijas. Atlieka profesionalias, kokybiškas paslaugas, parinkdami kiekvienam atvejui tinkamiausias priemones bei inventorių.