„Visus veiklos metus siekėme pirmieji pasiūlyti savo pirkėjams naujų produktų – pradėjome prekiauti avokadais, kepti kruasanus, pasiūlėme įvairių gurmaniškų gaminių. Ir toliau nesustojame – bendradarbiaujame su pažangiomis Lietuvos įmonėmis, kad mūsų pirkėjai turėtų platų ir įvairų pasirinkimą ganėtinai naujų rinkoje produktų, pavyzdžiui, šaltyje džiovintų uogų ir vaisių", – sako V. Budrienė.
Šaltyje džiovintą produkciją į „Iki" tiekiančios įmonės UAB „Dehidra" komercijos vadybininkas Mindaugas Pajuodis sako, kad „Iki" yra vienas pagrindinių įmonės klientų.
„Su „Iki" pradėjome bendradarbiauti prieš maždaug 4 metus. Džiaugiamės, kad vienas didžiausių Lietuvoje prekybos tinklų patikėjo mūsų siūlomų produktų paklausa ir prisideda prie mūsų asortimento populiarinimo tarp pirkėjų. Taip pat į „Iki" tiekiame ir didelį kiekį šviežių braškių, jos parduodamos su „Algio braškių" etikete", – sako M. Pajuodis.
Modernūs gamybos metodai ir išmanūs šiltnamiai
Komercijos vadybininkas pasakoja, kad įmonė veiklą pradėjo 2015 m. Nusprendus Lietuvoje gaminti šaltyje džiovintas uogas, pirmiausia pradėta nuo geriausių braškių veislių ir rūšių paieškos.
„Pirmuosius 3 metus buvo investuojama į braškių auginimą ir veislių tobulinimą, kol nusprendėme, kad užauginome geriausias skonines savybes turinčias braškes, kuriuos tinka ir transportuoti, ir liofilizuoti – džiovinti šaltyje. Dabar įmonė turi 60 hektarų Širvintų r., Vileikiškių kaime. Tame pačiame ūkyje yra ir šiltnamiai, ir gamybinės patalpos, ir biuras. Per metus čia užauginama 500 tonų šviežių braškių. Jos auginamos pakabinamose lentynose, kokoso kevaluose, todėl neturi sąlyčio su žeme ir yra maksimaliai švarios", – pasakoja M. Pajuodis.
Įmonė veikia itin moderniai, dauguma procesų yra automatizuoti, naudojamos išmanios šiltnamių ir gamybos priežiūros sistemos. Didžioji dalis užaugintų braškių yra džiovinamos šaltyje, kitos – šviežios tiekiamos į „Iki" ir kitas prekybos vietas.
Asortimento plėtra
Pasak M. Pajuodžio, kadangi braškės auginamos šalia esančiuose šiltnamiuose, jos užšaldomos itin sparčiai – vos po valandos ar kelių nuo nuskynimo. Toks trumpas laikas leidžia išsaugoti aukščiausią uogų kokybę. Jos išsaugo net 98,4 proc. vitaminų ir mineralinių medžiagų, o skonis lieka nepakitęs. Liofilizuojant iš šaldytų uogų pašalinamas visas vanduo, todėl šaltyje džiovintas produktas tampa iki10 kartų lengvesnis. Komercijos vadybininko teigimu, skaičiuojama, kad iš 100 gramų šviežių braškių gaunama 10 g liofilizuotų uogų.
„Ketiname plėsti ir kitų Lietuvoje auginamų uogų – aviečių ir šilauogių asortimentą. Šiuo metu jau praėjome auginti avietes – ieškome geriausių jų veislių. Taip pat svarstome užsiauginti ir liofilizuoti kitus vaisius bei uogas. Tropinių ar egzotinių vaisių, tokių kaip mangai, ananasai, bananai ir pan., taip pat turime savo asortimente, tačiau juos atsivežame iš Pietų šalių, o savo įmonėje tik džioviname šaltyje", – ateities planais dalijasi M. Pajuodis.
Pagrindinį į „Iki" tiekiamą asortimentą sudaro „Summer prekės ženklo liofilizuotos uogos ir vadinamieji kąsneliai – sveikuoliški užkandžiai „Bites".