Vieta, subursianti skirtingų sričių medikus

Radiologinis poskyris privačioje gydymo įstaigoje, anot hab. med. mokslų dr., prof. K. Strupo, yra išties ypatingas.

„Šioje vietoje yra magnetinio rezonanso tomografija (du aparatai - MRT 3 T ir 1,5 T ), kompiuterinė tomografija, mamografija, konvencionali rentgenografija, ultragarsinių aparatų parkas. Sakau, parkas, nes tiek kardiologai, tiek neurologai, tiek skausmo specialistai, ginekologai ar gastroenterologai turės būtent jiems specializuotą ultragarsinę įrangą“, – aiškina „Sostinės medicinos centro“ vadovas.

Jis sako, kad šios klinikos tikslas buvo tas, kad kiekvienas gydytojas specialistas savo konsultaciniame kabinete turėtų maksimalias diagnostikos galimybes. Tačiau jeigu gydytojui galutinė diagnozė nėra aiški, jis gali eiti į radiologijos poskyrį, kuriame yra viskas, ko reikia tai diagnozei nustatyti.

Išskirtinių galimybių aparatai

K. Strupas pakomentuoja ir kiekvieną radiologijos patalpoje esantį aparatą.

Sostinės medicinos centras

„Kiekvienas aparatas turi išskirtinę programinę įrangą. Pavyzdžiui, trijų teslų magneto rezonanso tomografija yra labai tyli, šis aparatas dirba itin tyliu režimu ir turi išskirtinę programą raumenų, sąnarių ir kaulų diagnostikai. Tokią programinę įrangą turinčių aparatų Lietuvoje iki šiol nebuvo“, – pasakoja pašnekovas.

Profesorius aiškina, kad šiuo aparatu galima sužinoti itin daug svarbios informacijos. Taip pat jis pabrėžia, kad perkant įrangą didelis dėmesys buvo skiriamas dirbtiniam intelektui.

„Kompiuterinės tomografijos įrangai labai svarbi įdiegta programa. Širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programoje šis aparatas ir jame įdiegta programa dirba pasitelkdama dirbtinį intelektą“, – teigia K. Strupas.

Pagalvota apie viską

Radiologijos poskyryje yra penkios įrangos: du magnetai, kompiuterinė tomografija, konvencinė rentgenografija ir įprastinė rentgenografija.

„Visa įranga supakuota, mat ji yra nauja. Tikimės, greitai galėsime įrangą „įdarbinti“, – sako profesorius.

Jei nutiktų taip, kad pacientas negalėtų stovėti, jis gali būti tiriamas specialioje kėdėje.

„Dalis įrangos yra stabili, o dalis – ant ratukų. Jei reikia, aparatai, kurie yra su ratukais, gali būti pergabenami į kitą patalpą“, – teigia jis.

Sostinės medicinos centras

K. Strupas nurodo, kad šioje patalpoje net sienos yra ypatingos – padengtos plonu švino lapeliu tam, kad nekenktų ne tik personalui, bet ir aplinkai.

„Noriu pabrėžti, kad naujesnė įranga turi mažiau jonizuotės. O aparatai „Sostinės medicinos centrui“ yra įsigyti 2023 metais. Todėl ji yra tikrai labai komfortabili dirbančiam personalui“, – pabrėžia medicinos centro vadovas.

Skatina tirtis prevenciškai

Vienas iš svarbesnių prevencinių aparatų, anot pašnekovo, yra mamografas.

Sostinės medicinos centras

„Lietuvoje yra nustatoma daug krūties vėžio atvejų, kurie yra pavėluoti. Į šią problemą ir buvo atkreiptas dėmesys. Aparatas buvo įsigytas siekiant paskatinti tikrintis“, – sako profesorius.

Tiek pacientams, tiek personalui patogu, jog visa ši diagnostinė įranga yra po vienu – „Sostinės medicinos centro“ – stogu.

Sostinės medicinos centras