Bendrų erdvių priežiūra – pirmoji gynybos linija

„Gyvename pasaulyje, kuriame nuolat esame apsupti įvairių mikroorganizmų, tačiau su jais kovoti nėra taip sudėtinga, kaip gali atrodyti. Dažnai net nesusimąstome, kad paprastas drėgnas paviršių, tokių kaip durų rankenos, turėklai, jungikliai, stalai, valymas ir patalpų vėdinimas yra veiksmingos ir beveik nieko nekainuojančios priemonės. Jos stipriai prisideda prie apsaugos nuo virusų“, - teigia R. Lingienė.

Pasak epidemiologės, ypatingą dėmesį reikėtų skirti patalpoms, kuriose būna ar dažnai lankosi didelis žmonių srautas, o erdvės bendros ir intensyviai naudojamos, pavyzdžiui ugdymo įstaigoms (vaikų darželiams, mokykloms, universitetams), administracinėms patalpoms, bendroms darbo erdvėms ir kt.

„Rekomenduoju bendras patalpas valyti drėgnu būdu bent kartą per dieną. Dažnai liečiami paviršiai – durų rankenos, stalai, turėklai, šviesos jungikliai – turėtų būti valomi dažniau, ypač virusų plitimo sezono metu. Juos dažnai liečiant daugeliui žmonių, ant jų kaupiasi dideli kiekiai virusų ir bakterijų, todėl toks paprastas veiksmas, kaip drėgnas valymas padeda juos pašalinti ir ženkliai sumažinti infekcijų plitimą,“ – sako R. Lingienė.

Reguliarus valymas saugo sveikatą

„Mano BŪSTO“ valymo paslaugų produkto vadovas Neilas Čijunskas sako, kad norint ne tik gražaus estetinio vaizdo, bet ir užtikrinti tinkamą patalpų higieną, daugiabučių laiptinės, kurios yra puiki terpė virusams ir bakterijoms daugintis, turi būti valomos tinkamai, reguliariai ir pagal numatytas specifikacijas.

„Reguliarus drėgnas valymas yra efektyvus dėl kelių priežasčių. Pirma, jis leidžia pašalinti ne tik matomą purvą ir dulkes, bet ir nematomas bakterijas bei virusus, kurie prilimpa prie paviršių. Tinkamai atliktas valymas kartu naudojant ir dezinfekcines priemones gali užkirsti kelią ne tik bakterijų dauginimuisi, bet ir virusų plitimui, o tai ypač aktualu gripo sezono metu ar esant pandeminei situacijai“, - pabrėžė N.Čijunskas.

Anot jo, durų rankenos, lifto mygtukai, laiptų turėklai yra būtent tos vietos, kur bakterijų koncentracija didžiausia.

Tinkamas patalpų vėdinimas – daugiau nei apsauga nuo virusų.

R.Lingienė pabrėžia, kad dar viena labai paprasta, bet efektyvi priemonė yra tinkamas patalpų vėdinimas. Tai ne tik sumažina infekcijų riziką, bet ir prisideda prie geresnės savijautos bei darbingumo.

„Moksliškai įrodyta, kad gerai vėdinamos patalpos didina gebėjimą susikaupti, gerina darbingumą. Tai itin svarbu mokykloms ir biurams. Ypač sandariuose ir renovuotuose pastatuose būtina užtikrinti, kad rekuperacinė vėdinimo sistema veiktų nuolat, o ne tik protarpiais. Jei mechaninio vėdinimo nėra, reikėtų bent kas porą valandų keletą minučių plačiai atidaryti langus, kad būtų užtikrinta tinkama oro cirkuliacija,“ – pataria epidemiologė. 

Virusų sezonas: ką galime padaryti, kad apsisaugotume? 

Spalis žymi tikrąją įvairių virusų plitimo sezono pradžią, todėl, R. Lingienės teigimu, dabar yra ypač tinkamas metas imtis prevencinių veiksmų, kad apsisaugotume nuo peršalimo ligų ir kitų virusinių infekcijų.

„Organizmo stiprinimas, grūdinimo priemonės, reguliarus rankų plovimas su vandeniu ir muilu, rankų antiseptiko naudojimas, tinkamas čiaudėjimo ir kosėjimo etiketas yra būtini veiksmai, norint apsisaugoti nuo ligų. Tačiau svarbiausia, kad šias priemones taikytų visa bendruomenė. Tai ypač aktualu dirbantiems ar būnantiems kolektyvuose ar žmonių susibūrimo vietose. Žinoma, reikėtų nepamiršti ir laiku pasiskiepyti nuo gripo ir COVID-19 ligos,“ – sako gydytoja.

Paprastos priemonės – didelis poveikis

R. Lingienė primena, kad tokie veiksmai kaip patalpų valymas ir vėdinimas yra paprastos, tačiau itin veiksmingos priemonės virusų plitimui stabdyti. Be to, jos beveik nieko nekainuoja, todėl gali būti įgyvendinamos kasdien tiek namuose, tiek viešose erdvėse.

„Svarbiausia yra nuoseklumas. Reguliariai vėdinkite patalpas, valykite dažnai liečiamus paviršius, laikykitės asmens higienos taisyklių – ir tai reikšmingai sumažins infekcijų plitimo riziką,“ – reziumuoja epidemiologė.

Anot „Mano BŪSTO atstovo, jų teikiamos laiptinių valymo paslaugos vienam butui per mėnesį kainuoja vos tiek, kiek du puodeliai kavos kavinėje.

“Už du puodelius kavos galite turėti visą mėnesį trunkantį profesionalų laiptinių valymą, kuris užtikrins ne tik švarą, bet ir apsaugą nuo bakterijų, parazitų bei virusų dauginimosi. Tik tiek tekainuoja saugi ir higieniška aplinka visiems daugiabučio gyventojams “, - teigė „Mano BŪSTO“ valymo paslaugų produkto vadovas N.Čijunskas.