„Mažame plote susirinkusios didelės žmonių minios visada yra iššūkis ten esančiai ryšio infrastruktūrai. Suprantame Dainų šventės svarbą šalies garsinimui ir kiekvienam asmeniškai, todėl nenorime, kad renginio metu užstrigęs mobilusis ryšys trikdytų galimybę dalintis šventės akimirkomis su draugais ir artimaisiais. Kalnų parke montuosime 5G bazinę stotį, kuri bus sunkiai pastebima ir netrukdys žiūrovams mėgautis puikiu reginiu, LFF stadione ir Vingio parke – toliau plėsime esamos 5G įrangos pajėgumus“, – teigia „Telia“ radijo tinklo vadovas Ramūnas Mikalauskas.

Dar netaikytas ir nematytas sprendimas

Pasak R. Mikalausko, liepos 3 d. Dainų šventę priimsiantis Kalnų parkas yra viena mobiliajam ryšiui nepalankiausių lokacijų visame Vilniuje. Greta šios koncertų organizatorių pamėgtos vietos nėra aukštų pastatų, ant kurių būtų galima pastatyti bazines stotis, o patį parką dar ir iš visų pusių gaubia ryšį slopinančios kalvos bei augmenija. Tad norint išvengti ryšio kokybės sutrikimų, dėl negalėjimo išsikviesti pagalbos, prisiskambinti artimiesiems ar naršyti internete, prieš kiekvieną didesnį parke vykstantį renginį operatoriams tenka sugalvoti vienokį ar kitokį laikiną ryšio stiprinimo sprendimą.

Per Dainų šventę į Kalnų parką turėtų sugužėti net iki 14 tūkstančių žmonių, „Telia“ priėmė sprendimą laikinai sumontuoti papildomą 5G bazinę stotį. Pirminis scenarijus bazinę stotį buvo įrengti ant vienos iš parke esančių pušų, bet dėl galimos vizualinės taršos šio scenarijaus varianto atsisakyta . Tačiau kūrybingai į situaciją pažiūrėję „Telia“ inžinieriai kartu su Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcija bei Lietuvos nacionaliniu kultūros centru surado kitą originalų, retai Lietuvoje taikomą sprendimą.

Suderinus su miesto apšvietimu besirūpinančia savivaldybės įmone UAB „Vilniaus apšvietimas“, bazinę stotį nuspręsta sumontuoti ant vieno iš Kalnų parke esančių gatvės apšvietimo stulpų. Toks montavimo būdas leis šiam nemažų matmenų įrenginiui nekristi į akis ir lengviau atvesti elektros energiją, išvengiant aplinką teršiančių bei didelį garsą skleidžiančių elektros generatorių naudojimo.

„Stabilus ryšys Dainų šventės renginių metu labai svarbus, – sakė šventės komunikacijos vadovė Ieva Krivickaitė. – Ne tik dėl to, kad žmonėms norisi kaip įmanoma greičiau su visu pasauliu pasidalinti įspūdžiais, bet ir dėl to, kad ryšys yra tam tikras saugumo garantas – jis leidžia minioje rasti paklydusį žmogų, prisikviesti pagalbą, pranešti informaciją. Džiaugiuosi, kad, derinant su „Telia“ specialistais ir Dainų šventės kūrėjais, pavyko rasti gerą sprendimą.“

Telia stotis Kalnų parke

Pavyks išvengti ryšio „kamščių“

Nors kitose Dainų šventės renginių vietose – Vingio parke ir LFF stadione – nesusiduriama su bazinių stočių įrengimo kliūtimis, ten kyla iššūkis užtikrinti gerą ryšio kokybę. Vingio parko teritorijoje susirinkusi Alytaus miesto populiacijai prilygstanti minia gali labai greitai „ant menčių“ paguldyti ten esančius mobiliojo ryšio pajėgumus bei interneto spartą sulėtinti iki vėžlio tempų.

„Mobiliojo ryšio įrangos veikimą per masinius renginius gerai paaiškina analogija su Juodojo penktadienio nuolaidas paskelbusio prekybos centro stovėjimo aikštele. Ji gali priimti tik ribotą lankytojų automobilių srautą, todėl pasiekus jos talpumo ribas, tiek atvažiuojantieji, tiek išvažiuojantieji turi stovėti spūstyse. Tai išspręsti galima dviem būdais – platinant įvažiavimus bei išvažiavimus, ir didinant stovėjimo vietų skaičių. Ryšio atveju, šias priemones atitinka platesnių ir didesnis kiekis dažnio juostų naudojimas kartu su pajėgesnėmis 5G bazinėmis stotimis“, – aiškina „Telia“ radijo tinklo vadovas.

R. Mikalauskas atskleidžia, kad skirtingai nuo kitų operatorių, Vingio parko ir LFF stadiono prieigose „greitojo 5G“ įrangą „Telia“ įdiegė dar prieš pusantrų metų ir jau spėjo ją išbandyti per didžiausius koncertus.

„Sumontuota įranga užtikrina daug didesnę talpą, todėl tūkstantinėje minioje šokantys vartotojai, kurie naudojasi 5G ryšiu, gali pasiekti įspūdingą 100-200 Mb/s siekiančią atsisiuntimo bei 30-40 Mb/s išsiuntimo spartą. Nuo to laiko įrangą spėjome dar ir papildomai patobulinti, todėl neabejoju, kad Dainų šventės žiūrovai savo išmaniaisiais liaudies dainas ir šokius galės sklandžiai transliuoti visam pasauliui, taip už jūrų marių skleisdami lietuvišką kultūrą ir garsindami mūsų šalies vardą“, – viliasi „Telia“ radijo tinklo vadovas.

Šiuo metu „Telia“ 5G ryšys jau dengia 95 proc. Lietuvos teritorijos, suteikdamas išskirtines jungiamumo galimybes tiek mieste, tiek kaimo vietovėse. Lyginant su 4G technologija, 5G užtikrina pastebimai spartesnį duomenų perdavimą, mažesnį vėlinimo laiką ir didesnį ryšio patikimumą masinių renginių metu. Šios savybės leidžia mėgautis sklandesniu vaizdo turiniu, efektyvesniu nuotoliniu darbu ir naujais daiktų interneto (IoT) sprendimais, kurie buvo neįmanomi su ankstesnėmis ryšio technologijomis.

Šimtmetį mininti Lietuvos dainų šventė prasidės birželio 29-ąją Dainų diena Kauno Dainų slėnyje, o baigsis liepos 6-ąją Dainų diena Vilniaus Vingio parke.