Vienos ir TS-LKD lyderių, premjerės Ingridos Šimonytės teigimu, partija ir toliau yra pasirengusi kurti valstybę, kurioje būtų saugu, patogu ir gera gyventi visiems.

„Valstybę kuriame kartu su Vilniumi, kuriame didžiajai daliai mūsų išrinktų Seimo narių teko ir papildomos atsakomybės dirbti Vyriausybėje ir Seimo komitetuose. Per šį laikotarpį vilniečių pasitikėjimas mus įpareigojo, kad sostinėje gyvenantiems ir kuriantiems būtų gera ir saugu.

Man svarbiausia žinoti, kad viską, ką darėme, darėme nuoširdžiai ir atsakingai, o patikėtų pozicijų nenaudojome savanaudiškumo darbotvarkei tenkinti. Tačiau šiandien mums reikia ne tik ištikimiausių balsų, bet ir tų, kurie dar nėra balsavę už TS-LKD, bet jiems rūpi, kad Lietuvos vakarietiška kryptis būtų išsaugota, gyvybiškai svarbus šalies saugumas – stiprinamas, o Ukraina turėtų pačius ištikimiausius sąjungininkus.

Gyvenimas Vilniuje, o tą rodo ir statistika, jau nelabai kuo skiriasi nuo gyvenimo Prahoje, Berlyne, o gal net Paryžiuje. Ir ne tik saujelei. Valstybės ir savivaldybės finansai tvarkomi teisingai, viešasis sektorius – pedagogai, mokytojai, valstybės tarnautojai – gauna pakankamai orų atlyginimą, kuriama nauja infrastruktūra, reikalinga saugumui, bet ir kitiems tikslams – gyventojų patogumui ar kultūriniam gyvenimui.

Kaip vilnietė jaučiu – Vilniui ir Lietuvai viskas bus gerai. <...> Šiandien čia esame tam, kad užbaigę vieną svarbų etapą, ne prisiminimais dalintumėmės ar vartytume nuotraukų albumą, o tam, kad susitelktume naujiems iššūkiams, darbams ir kad Vilniaus sėkmė būtų ir visos Lietuvos sėkmė“, – sakė I. Šimonytė.

TS-LKD renginio akimirkos

Renginyje dalyvavęs Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas akcentavo bendrą Vyriausybės, premjerės ir savivaldos bendradarbiavimą, kuri, pasak jo, sostinei atnešė ne vieną pergalę.

„Kartu su Vyriausybe vertiname augančio miesto poreikius, vykdome valstybinės reikšmės projektus. NATO viršūnių susitikimas, kai visas Vilnius buvo pasaulio dėmesio centre, ar pirmą kartą Lietuvos savivaldos istorijoje priimtas miesto gynybos politikos planas – tai tik keletas miesto darbų, nuveiktų dirbant išvien su Vyriausybe. Tačiau liko dar daug nebaigtų strateginių darbų, kuriuos turime tęsti. Tad į šį 14-uką žvelgiu kaip į svarbią Vilniaus komandą, gyvenančią čia ir suprantančią, kuo gyvena Vilnius“, – kalbėjo sostinė meras.

Diskusijoj, kurią moderavo rašytojas Aidas Puklevičius, kandidatai į Seimą didelį dėmesį skyrė prevencijai nuo išorės grėsmių, gynybos politikai, sveikatos, švietimo ir ekonomikos sistemų gerinimui. Nebuvo pamiršti ir Vilniaus infrastruktūros klausimai, augančio miesto iššūkiai ir galimybės.

TS-LKD renginio akimirkos

TS-LKD kandidatai Vilniaus mieste ir jų mintys:

  • Antakalnio vienmandatė apygarda. LR Ministrė Pirmininkė, Seimo narė Ingrida ŠIMONYTĖ – apie tikslą ar idėją, kuri vestų žmones į priekį:

„Gal nuskambės kaip šūkis, tačiau man atrodo, jog bet kokių mūsų darbų rezultatas dienų gale yra tas, kad žmonės savo šalyje jaustųsi laimingi, nepaisant to, kad tą laimę galime suprasti skirtingai. Vis tiek egzistuoja visuomenės sąmonė, kuri sako – yra gerai arba nėra. Tai turėtų būti pagrindinis tikslas, nors jo ir negalėsi parašyti skaičiais ar numatyti datos.

Man atrodo, kad nereikia ieškoti prasmės – visuomet turi būti toje prasmėje. O tai įmanoma, kai žmogus jaučiasi laimingas. O laimingas jis tada, kai nereikia kiekvieną dieną galvoti, kaip pavalgyti, apsirengti ir išmaitinti savo vaikus, ir kai jis gali daryti prasmingus darbus – dirbti, savanoriauti, dalyvauti politikoje, kurti verslą. Visų darbų, kaip ir ekonomikos, tikslas yra žmonių laimė.“

TS-LKD renginio akimirkos
  • Lazdynų vienmandatė apygarda. Krašto apsaugos ministras, partijos Pirmininko pavaduotojas, Seimo narys Laurynas KASČIŪNAS – apie Lietuvos reakciją į galimas agresoriaus dronų atakas:

„Tokiu atveju veikia dvi sprendimų priėmimo grandinės: NATO (kyla oro policijos naikintuvai ir naikina droną ore, laikydamiesi algoritmų) ir nacionalinė sprendimų priėmimo grandinė (sunaikiname priešišką droną savo jėgomis). Galima problema pastaruoju atveju – techninių galimybių išsidėstymas Lietuvoje tuo metu. Nes oro gynyba, kad ir kur bežiūrėtume – Baltijos šalyse ar visoje Europoje – tai didžiausią deficitą turintis pajėgumas.

Kai atėjau į krašto apsaugo ministro poziciją, turėjau aiškią viziją, kad oro gynyba yra mūsų prioritetas. Todėl su papildomu gynybos finansavimu (3,2 proc.), su premjerės I. Šimonytės pritarimu išjudėjome, kad stiprintume oro gynybą. Dabartiniai mūsų pajėgumai yra didžiausi Baltijos šalyse, tačiau jie sutelkti dažniausiai tam tikrose vietose – aplink karinius dalinius, kritinės infrastruktūros objektus, todėl esame numatę tuos pajėgumus plėsti.“

  • Pilaitės-Karoliniškių vienmandatė apygarda. Švietimo, mokslo ir sporto ministrė, TS-LKD pirmininko pirmoji pavaduotoja, Seimo narė Radvilė MORKŪNAITĖ-MIKULĖNIENĖ – apie radikalų populiarėjimą:

„Politikoje svarbu ne tik darbai, bet ir žodžiai. Todėl neturėtume ignoruoti žodžių, kuriuos sako kai kurios politinės jėgos, kurias vadinčiau neapykantos skleidimo sambūriais. Jų melai, dezinformacija randa atgarsį dalyje mūsų visuomenės. Mūsų visų politinių jėgų, kurios yra už kūrybą, už teisės viršenybę, už demokratijos principais grįstą visuomenę, bendras interesas – užkardyti tokius proveržius. Turime būti sargyboje. Vienareikšmiškai.“

  • Šeškinės-Šnipiškių vienmandatė apygarda. Seimo narys, Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas, TS-LKD Politikos komiteto pirmininkas Mindaugas LINGĖ – apie valstybės biudžetą:

„Jei valstybei norime proveržio, spartesnės jos raidos, neišvengsime skolinimosi, nes kitaip nepadarysime prasmingų dalykų. Tik reikėtų išmintingai investuoti, kad tie pasiskolinti pinigai uždirbtų dar kitus pinigus. Tačiau jei pasiskolintus pinigus skirsime vienkartinėms išmokoms, pravalgymui ar nusipirkti papildomų rinkėjų, tai, žinoma, toks pavyzdys yra smerktinas.

Svarbiausia – šia kadenciją su valstybės skola ir finansiniu subalansuotumu tvarkėmės labai atsakingai, nepriklausomai nuo to, kad galėjome skolintis gerokai daugiau. Pasiskolintus pinigus naudojome atsakingai, jie nebuvo iššvaistyti. Tai ir rodo – jei su skola, tuo „gyvenime į ateitį“, tvarkomasi atsakingai ir pinigai naudojami pagal laikmečio poreikius, manau, jog tai nėra bėda, o kaip tik – politikus išbandanti galimybė, kuomet leidžiama gyventi šiek tiek į ateitį.“

TS-LKD renginio akimirkos
  • Vilniaus pietinė vienmandatė apygarda. Vidaus reikalų ministrė, Seimo narė Agnė BILOTAITĖ – apie migrantų krizę:

„Manau, ne tik ši krizė, bet ir kitos sustiprino mūsų valstybę, institucijas, politikų komandas, nes turėjome daryti sprendimus, kurie buvo nauji, nebegalėjome veikti pagal tam tikrus algoritmus, reikėjo ieškoti nestandartinių sprendimų.

Veikė visas kompleksas priemonių: reikėjo ir sieną statyti, ir sienų stebėjimo sistemas diegti per rekordinį laiką, ir sprendimus priimti dėl žmonių, kurie iš Baltarusijos prievarta stumiami į mūsų šalį. Vėliau mūsų nacionalinius sprendimus – tiek įstatymus, tiek užkardus – kopijavo kitos Baltijos, Skandinavijos šalys.

Tačiau svarbiausias, dalykas, kuriuo šiandien galime didžiuotis, – Lietuvos siena, pasieniečiai yra pavyzdiniai. Mes padarėme viską, kad mūsų sienos apsauga būtų maksimaliai gerai, kad mūsų šalis nebūtų pereinamuoju kiemu.”

  • Žirmūnų vienmandatė apygarda. Seimo narė, frakcijos seniūno pavaduotoja, Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Paulė KUZMICKIENĖ – apie kelią į žmogaus širdį:

„Politikui privalu turėti kantrybę, širdį ir veiklų protą – tai leidžia žmones išgirsti ir rasti būdą, kaip išsakytas problemas išspręsti. Žmonės jaučia, ar tu esi nuoširdus. Tas abipusis jausmas padeda: net jei nesutinki su ta nuomone, negali susitarti, tas nuoširdumas leidžia išsiskirti gražiuoju ir suteikti žmogui vilties. Mūsų nuomonės gali būti skirtingos, tačiau galime rasti būdą padėti mažuose arba dideliuose dalykuose.“

  • Naujamiesčio-Vilkpėdės vienmandatė apygarda. Seimo narys, Seimo pirmininko pavaduotojas, Europos reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas PAVILIONIS – apie interesus ir vertybes:

„Mes, Lietuva, tūkstantį metų buvome laisvės gynėjai. Vilnius dabar tampa ta sostine, kur ta laisvė vienija ne tik regiono mastu. Nors kai kam ir nepatinka, bet čia atidaryta Taivano atstovybė. Manau, kad tai yra ateities politika.

Ir jei norime, kad Vilnius taptų viso Lietuva vizija, įmanoma, kad ji sklistų dar plačiau – nuo Baltijos iki Juodosios jūros. Jei sutelksime visas savo jėgas, per 4 metus įmanoma padaryti stebuklą.”

  • Fabijoniškių vienmandatė apygarda. Seimo narė, Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė Aistė GEDVILIENĖ – apie aplinkos apsaugos ir pažangos suderinimą:

„Džiaugiuosi, kad nuėjome ilgą kelią, atlikome vieną svarbiausių mūsų kadencijos darbų šiame komitete – panaikinome kailinių žvėrelių fermas (procesas dar tebevyksta – red.), taigi tapome vakarietiškesni. Džiugu, kad mūsų požiūris keičiasi, kad mūsų Seimas sugeba priimti sprendimus, kurie svarbūs ne tik žmonėms, bet ir gyvūnams.

Tikroji pažanga ir yra gebėjimas gyventi taip, kad po tavęs liktų kuo daugiau, kitaip sakant, kad nepaliktum išdegusios žemės. Gebėti surasti balansą tarp to, kiek tu paimi iš gamtos, ir to, kiek tu investuoji, kad ta gamta būtų nepaliesta, kad joje gyvuotų kiekviena gyvybės forma, yra tam tikras pažangos dalykas. Turime gebėti organizuoti veiklas taip, kad gamtai nepadarytume didesnės žalos. Man atrodo, gamtos saugojimas, aplinkos tausojimas yra apie tikrąją mūsų būtį ateityje.“

  • Justiniškių-Viršuliškių vienmandatė apygarda. Seimo narys, Biudžeto ir finansų komiteto narys, Ateities komiteto pavaduotojas Matas MALDEIKIS – apie tradicines partijas:

„Politika labai keičiasi. Kas geriausi politikai šiuo metu Lietuvoje? Šoumenai. Tie, kurie būdami šalia politikos, daro iš jos šou. Jie sulaukia ištikimiausių gerbėjų pritarimo ir labai gerai pasirodytų rinkimuose, nes jie supranta, apie ką yra politika – ji virsta šou.

Tradicinėms partijos nereikia keisti savo strategijos – jos turi atstovauti žmogui, rinkėjui, jį jausti. Kad ir koks radikalas belaimėtų rinkimus, laimi ne jis; jis yra tas, kuris išgirsta godas, kurias reiškia viena ar kita žmonių grupė. Ir tai vyksta ne tik Lietuvoje. Turime, apie ką pamąstyti.“

  • Pašilaičių vienmandatė apygarda. Seimo narys, Kultūros komiteto narys Vytautas KERNAGIS – apie kovą su dezinformacija ir cenzūrą:

„Dezinformacija mus pasiekia kiekvieną dieną. Socialiniuose tinkluose dezinformacijos sklaida vyksta per trolius ir botus. Jei manome, jog galime feisbukui Lietuvoje įsakyti, kad blokuotų visus trolius, tai, pasirodo, negalime – troliai yra žmonės, jie turi savo teises, taigi gali reikšti savo nuomonę. Nesvarbu, kad žmogus turi 50 paskyrų, bet jis turi savo nuomonę ir gali ją reikšti.

Kitokia situacija su botais, nes tai yra programos, valdančios netikrus profilius. Kodėl jų negalima uždaryti? Priežastis – kiekiai. Manoma, kad netikrų profilių kiekis gali siekti iki 30 proc. visų feisbuko profilių. Jei feisbukas nuspręstų tuos netikrus profilius uždaryti, galime tik įsivaizduoti, kas būtų su jo pajamomis, praradus tokią didelę dalį savo „reklamų” žiūrovų. Tačiau Seime su tuo dirbame, gilinamės.”

  • Senamiesčio-Žvėryno vienmandatė apygarda. Seimo narys, Kultūros komiteto pirmininkas, Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos narys Vytautas JUOZAPAITIS – apie siekį kandidatuoti į Seimą ketvirtai kadencijai:

„Nuo 2012 metų Seime teko dirbti ir opozicijoje, ir dabar valdančioje daugumoje, todėl galiu palyginti ir pasakyti, kad politikui kartais reikia būti atlaidesniam, jausti atsakomybę ir kritikuoti konstruktyviai.

Taigi Seimas tuos 12-ka metų man buvo puiki mokykla. Jaučiuosi profesionaliu politiku, todėl partija kartais mane siunčia į specialias užduotis, tam tikrus mūšius būtent todėl, kad neturiu politinės baimės – galiu pasakyti niekšui, kad jis yra niekšas.”

  • Verkių vienmandatė apygarda. Energetikos ministras, Seimo narys Dainius KREIVYS – apie energijos kainas:

„Energetikos kainos Europoje turi visas galimybes mažėti, tačiau reikia suprasti, kad Žaliasis kursas, transformacija turi savo kaštus, kurie pasieks ir JAV. To neišvengsi. Taip pat verta pažymėti, kad mums reikalingas bendras energijos kiekis didės kartais. Pavyzdžiui, vien dirbtinis intelektas gali didinti elektros suvartojimą 20–30 proc. Dirbtinio intelekto sukurta šiluma mes galėsime apšildyti didžiausius miestų kvartalus. Bet nereikia pamiršti, kad ir transportas, ir visas namų apšiltinimas – viskas bus elektra. Todėl naujos technologijos visada reikalaus investicijų, tačiau jos leis ir sumažinti energijos kainas, kokios yra dabar.“

  • Naujininkų-Rasų vienmandatė apygarda.Kultūros viceministras, Vilniaus miesto tarybos narys Vygintas GASPARAVIČIUS – apie dirbtinį intelektą:

„Manau, kad dirbtinis intelektas (DI) niekada nepakeis Seimo nario. Turėtume išnaudoti ne tik DI galimybes, bet ir įžvelgti rizikas. Nėra nė vienos srities, kultūra – ne išimtis, kurios neveiktų dirbtinis intelektas. O DI ir dezinformacijas – išvis labai pavojingas mišinys, turime rasti būdų tai sureguliuoti.

Dirbtinis intelektas daugiausia treniruojamas anglų kalba. Taigi, kiek dirbtiniame intelekte bus lietuvių kalbos, lietuvių kultūros, tiek stiprės mūsų minkštoji galia. Kaip kultūros viceministrui, man dar svarbus autorių atlygio klausimas, DI remiasi intelektine nuosavybe, taigi apie atlyginimą už tai turėtume kalbėti.

2027 metais Lietuva pirmininkaus ES, taigi vienas svarbesnių galėtų būti dirbtinio intelekto sureguliavimo klausimas, jei, žinoma, iki tol jis nebus išspręstas.”

  • Naujosios Vilnios vienmandatė apygarda. Vilniaus miesto tarybos narys Liutauras KAZLAVICKAS – apie kandidatavimą į Seimą:

„Dirbamas Vilniaus m. taryboje matau, kad politiniai sprendimai dažniausiai ateina be jokio pagrindimo, remiantis kažkokiomis parengtomis pažymomis. Nėra aišku, apie ką, koks poveikis, kuo remiantis identifikuota problema ir pan. Ir jeigu norime kokybiško viešojo valdymo, viešosios politikos, mes turime pasitelkti turimus išvystytus instrumentus – duomenų analizę, prognozes, vartotojų tyrimus tam, kad galėtume priimti sprendimus, kurie turėtų labai aiškų efektą.

Tai per šią kadenciją Vyriausybė padėjo labai aiškų pagrindą tam, kad šalyje esantys registrai leistų mums realiu laiku matyti, kas vyksta valstybėje. Turime tuos įrodymus panaudoti sprendimams. Noriu, kad mūsų valstybėje mūsų teisės aktų malūnas šiek tiek prisloptų ir būtų daugiau įrodymais grįsto valdymo, kas leistų gyventojams turėti kokybiškesnes paslaugas.“

Politinė reklama bus apmokėta iš TS-LKD PK sąskaitos.