Vasaros metu, kai šilti orai kviečia mėgautis įvairiomis veiklomis lauke, miestų gatvėse ir parkuose pastebimai padaugėja paspirtukų. Šias kompaktiškas ir patogias transporto priemones greitai pamėgo įvairaus amžiaus žmonės. Tačiau pradėjus aktyviai naudoti paspirtukus padaugėjo eismo įvykių, susidūrimų, taip pat – žmonių sužalojimų, kurie kasmet kėlė vis didesnį susirūpinimą.

Atsižvelgdamas į tai, pernai LR Seimas priėmė „Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo“ pataisas ir nuo šių metų pradžios mūsų šalyje įsigaliojo privalomasis draudimas galingesniems elektriniams paspirtukams, kurių didžiausias projektinis greitis yra daugiau nei 25 km/h arba kurių grynasis svoris viršija 25 kg.

Svarbu žinoti, kad jei tokio elektrinio paspirtuko savininkas neapsidraudžia, jam gali būti skirta bauda nuo 20 iki 40 eurų, o jei vairuotojas bus pagautas neblaivus, bauda gali siekti nuo 80 iki 200 eurų. Nors naujieji reikalavimai jau įsigaliojo, dar daug gyventojų apie privalomąjį draudimą nežino ir rizikuoja ne tik gauti baudą, bet ir patirti nemažų nuostolių eismo įvykiui atsitikus.

Įvardino didžiausius pavojus

„Paspirtukai yra populiari ir patogi transporto priemonė, tačiau su naujai atsivėrusiomis mobilumo galimybėmis kartu atsiranda ir naujų rizikų – tikimybė nukentėti pačiam nesuvaldžius paspirtuko ar susidurti su kitu paspirtuko arba dviračio vairuotoju, pėsčiaisiais. Manevruojant kelyje galima susidurti su transporto priemone, padaryti žalos kelių infrastruktūrai – apgadinti kelio ženklus, transporto stoteles ar kitą turtą“, – aiškina D. Norkuvienė.

Ji atkreipia dėmesį, kad jei paspirtuko vairuotojas sukelia įvykį, kurio metu nukenčia žmonės, jų arba valstybės turtas, paspirtuko vairuotojas bus atsakingas už padarytos žalos atlyginimą. Ekspertės teigimu, civilinės atsakomybės draudimas padengia nuostolius, kuriuos gali patirti trečiosios šalys – tai gali apimti medicinines išlaidas, nuostolius dėl darbingumo praradimo, materialinę ir net neturtinę žalą.

Donata Norkuvienė, draudimas.lt grupės vadovė

Ekspertė pastebi, kad kartu su nauja transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės draudimo redakcija, paspirtukų privalomasis draudimas taip pat apima žalą, sukeltą tretiesiems asmenims, kylančią ne dėl paspirtuko valdymo – pavyzdžiui, jeigu kraunamas paspirtukas sukeltų gaisrą daugiabutyje ar pastatytas užvirstų ant automobilio.

Portale Draudimas.lt – nauja galimybė patogiai pasirinkti draudimą pagal kainą ir bendrovę

Birželio pradžioje platformoje Draudimas.lt startavo galimybė greitai ir patogiai apdrausti paspirtukus bei palyginti skirtingus pasiūlymus iš kelių draudimo bendrovių.

„Tokią draudimo paslaugą teikia vis daugiau įmonių, jų taikomi įkainiai skiriasi“, – pastebi D. Norkuvienė. Ji taip pat pabrėžia, kad portale Draudimas.lt galima patogiai susipažinti su visais rinkoje esančiais draudimo pasiūlymais ir pasirinkti tinkamiausią.

„Siekiame maksimaliai supaprastinti kliento draudimosi kelionę, todėl pas mus apsidrausti žmogus galės per kelias minutes – pakanka įvesti pagrindinius paspirtuko parametrus ir pasirinkti tinkamą laikotarpį bei kainą“, – aiškina draudimo ekspertė.

Apdrausti paspirtuko savininko civilinę atsakomybę metams šiuo metu kainuoja nuo 20 iki 70 eurų, o kaina priklauso nuo žmogaus registracijos vietos ir jo rizikingumo, taip pat – nuo paspirtuko galingumo ir pasirinktos draudimo bendrovės. Didesniame mieste draudimas kainuos brangiau, nes tikimybė patirti įvykį yra didesnė. Brangiau apsidrausti taip pat kainuos jaunesniems žmonėms, dar neturintiems pakankamai patirties ir teigiamos draudimo istorijos.

Pataria atidžiai laikytis kelių eismo taisyklių ir pasirūpinti apsauga

D. Norkuvienė aiškina, kad panašiai kaip su automobilio ar motociklo draudimu, vertinant draustumą ilgalaikiu laikotarpiu, klientai gali sutaupyti elgdamiesi apdairiai ir rūpestingai. Pasak ekspertės, net ir galingiausio paspirtuko savininkas ilgalaikėje perspektyvoje mokės mažesnę draudimo įmoką, jei važinės drausmingai.

„Draustis naudinga ne tik dėl to, kad to reikalauja įstatymas, bet ir todėl, kad įvykus nelaimei netektų visų sukeltų nuostolių dengti iš savo kišenės. Jei įvykį sukeltų nepilnametis, atlyginti žalą turėtų jo tėvai ar globėjai. Neturintiems draudimo tai gali reikšti dideles išlaidas, ypač jei sužalojami žmonės arba sugadinamas brangus turtas. O apsidraudęs žmogus gali išvengti nemažų finansinių nuostolių ir streso“, – aiškina draudimo ekspertė.

D. Norkuvienė pastebi, kad naujoji draudimo rūšis klientams kol kas neįprasta, todėl nemaža dalis klientų nežino savo paspirtuko techninių duomenų – tačiau dėl to neverta nerimauti, nes paprastai visus reikiamus techninius duomenis galima greitai surasti internete.

Ji taip pat pataria tiksliai laikytis visų kelių eismo taisyklių ir būti atidiems kelyje, būtinai dėvėti šalmą – pasak draudimo ekspertės, tai padės išvengti nelaimių, sumažins riziką susižeisti arba padaryti žalą kitiems eismo dalyviams.