Kaip profesorius Viktoras Pranckietis pats save apibūdina kaip politiką Viktorą Pranckietį trimis frazėmis?

Esu Atviro bendravimo, Veiklos laisvės ir Atsakingo atstovavimo politikas.

Kas jums svarbiausia priimant sprendimus? Ne paslaptis, kad pasitaiko tam tikrų nesutarimų su Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos kolegomis dėl vieno ar kito klausimo.

Tų nesutarimų būna ir ne tik su frakcija. Ir net labai didelių nesutarimų dėl reikšmingai skirtingo problemos supratimo. Aiškindamas savo nuomonę, bandau derinti savo, kaip tam tikros srities profesionalo, ir kaip manimi patikėjusių žmonių atstovo interesus.

Be to, prieš siekdamas sprendimo, visada pabrėžiu, kad klausimas turi būti viešai suderintas su bendruomenėmis, užtikrinant valstybės interesą, bet nepažeidžiant ir žmonių interesų. Nesvarbu ar tai vietos poligonui parinkimas, ar Žemės ūkio ministro, kad ir koalicijos partnerio, nušalinimo / interpeliacijos inicijavimas, ar pusiaukelės namų Domeikavoje problema, ar vasaros laiko įvedimas, ar ausų karpymas ūkiniams šunims, ar rusiškų grūdų importo uždraudimas.

Iš esmės visada prieš sprendimus susirenku kuo daugiau informacijos. „Įsijungia“ patirtis. Ir tada jau tvirčiau likti nepriklausomo sprendimo priėmimo savininku arba tarpininku. Pastovus tarpininkavimas tarp ūkininkų su valdžios institucijomis, sakyčiau, yra pats geriausias pavyzdys. Tai ir 2024 m. pradžios ūkininkų mitingo reikalavimai bei jų išaiškinimas vyriausybei, ir nuoseklūs raginimai mažinti biurokratinę naštą, ir mano iniciatyva 2023 m. sušaukta Kaimo sueiga Seime, kuri pirmą kartą aiškiai įgarsino žemės ūkio prioritetus ateities politikai ir politikams.

Seimo Ateities komiteto pirmininkas profesorius Raimundas Lopata išskiria Jus kaip aktyviausią Ateities komiteto narį – pateikėte apie 70 pasiūlymų Lietuvos ateities vizijai „Lietuva 2050“. Kas labiausiai prisidėjo prie Jūsų, kaip politiko, ūgties šioje Seimo kadencijoje?

Po Seimo pirmininko kadencijos „ūgties“ daug nepaaugsi, tačiau porą dalykų galima paminėti. Pirmasis - Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininko darbas. Ir antrasis, be abejo, Seimo Ateities komiteto nario darbas. Jaučiuosi tikrai nemenkai prisidėjęs prie pagrindinio strateginio dokumento „Lietuva 2050“ kūrimo. O kur aktyvus dalyvavimas ir formaliuose komiteto posėdžiuose, ir neformaliuose forumuose.

Abi šios patirtys labai gausios praturtinančia informacija. Visi mūsų sprendimai turi būti pagrįsti, atliepti nūdieną ir būti orientuoti į ateities perspektyvas visose gyvenimo srityse. Juokaujant galima būtų pasakyti, kad Ateities komiteto nariams būtų neprošal išduoti atskirą politiko „apšvietos“ pažymėjimą.

Ir vėl keisime sezoninį laiką. Esate prieš laikrodžių sukiojimą. Klausėte, kodėl mes nepaliekame to paties vasaros laiko nuolat?

Seimas rezoliuciją „Dėl žiemos ir vasaros laiko suvienodinimo“, siūlančią palikti vasaros laiką, priėmė dar 2011 m. Po septynerių metų atlikta 4,6 mln. europiečių apklausa parodė, kad 84 proc. jų norėtų atšaukti sezoninio laiko keitimą. Dar 2023 m. kovą kreipiausi į Susisiekimo ministeriją prašydamas paaiškinti, kodėl ES jau dveji metai nevykdomas sprendimas atšaukti laiko sukiojimą. Klausiau ir kokių veiksmų ėmėsi Lietuva tardamasi su valstybėmis narėmis, kad sprendimas būtų pagaliau įgyvendintas Europos Komisijos lygiu. Šį klausimą kelsiu vėl ir vėl.

Kaip kilo mintis dėl savarankiškai pagaminamos elektros energijos pertekliaus pasidalinimo su artimais giminaičiais: tėvais ar vaikais, seserimis ar broliais? Ar pats turėtute su kuo pasidalinti arba iš ko gauti?

Dabar elektrines savo namuose įsirengę gyventojai energijos perteklių atiduoda į tinklą, o už sukauptą ir nepanaudotą elektrą gauna trečdalį kainos. Taigi šis projektas leistų nesuvartota energija pasidalinti su artimaisiais (kaip jie apibrėžti Civiliniame kodekse). Tokia įteisinta galimybė dalintis energija tarp artimų giminaičių būtų naudinga apie 110 tūkst. šiuo metu šalyje veikiančių ir ateityje atsirasiančių gaminančių elektros vartotojų.

Žinoma, niekas nenuties atskiro kabelio pas tau artimus žmones, tačiau priėmus pataisą patrauklius paskirstymo tarp vartotojų planus laisvai galės siūlyti nepriklausomi energijos tiekėjai. Tokiu atveju gaminantys vartotojai galės džiaugtis, kad dalijasi su šeima, o tuo pačiu būtų paskata plėsti tokius projektus įtraukiant artimus giminaičius. Taip visiems žymiai sumažės sąskaitos už elektrą, o Lietuva taptų vis daugiau savarankiškai pasigaminanti žaliosios energijos.

Ko labiausiai nemėgstate Seimo darbe?

Populizmo lenktynių. Kai klausimų sprendimo iniciatoriais ir pagrindiniais veikėjais tampa tie, kurie neturi jokio supratimo apie sprendžiamą klausimą. Arba tas supratimas būna grindžiamas emocijomis.

Jūs esate, o Seimo nariui netaikomas net aukštojo išsilavinimo cenzas. Kokia Jūsų nuomonė? Ar reikia Seime proto?

Sveiko proto reikia visur. Aukštasis mokslas suteikia diplomą, o protas ir išsilavinimas yra asmens siekiamybė. Kuo platesnis išsilavinimas, tuo geriau. Tame tarpe ir Seime. Tiesa, kartais sakoma, kad išmintis ateina su amžiumi. Tačiau pasitaiko, kad kartais amžius (ar jaunas, ar vyresnis) ateina vienas.

Kokių turite „keistenybių“?

Turiu nemenką savo šaržų kolekciją, kurią vis papildau (tuo irgi susilaukiu šaržų, esą primenu Česlovą Juršėną). Štai jau kuris laikas svajoju įsigyti Jono Varno šaržą „Esu Nepriklausomas Pranckietis Nepriklausomoj Lietuvoj“. Deja, jis vis „keliauja“ po pasaulį.

Vis dar „kolekcionuoju“ šuolius į vandenį nuo tramplyno. Kur tik randu gerą tramplyną – nepraleidžiu progos. Čia tas asmeninis tramplynas, kur su anūkais šokinėju, nesiskaito. Turiu svajonę nušokti poroje su klasiku Juozu Erlicku nuo garsiojo 10 metrų tramplyno Zarasuose. Atskirai ten ne kartą šokome. Mudu su Juozu Erlicku esam Zarasų krašto žentai – mūsų žmonos zarasietės. Šią vasarą tarėmės, o kitą gal ir „šoksim poroje“.

Esu, atrodo, vienintelis Seime, kuris skaitau ir popierinę spaudą – man tai, kaip buvusių darbų konspektas pasikartojimui, o naujovės – studijoms. Patvirtinti gali Seimo kolegos ir Kaimo reikalų komiteto biuras.

Ir paskutinis klausimas: tai kaip šiemet obuolių derlius?

Gerai – aktinidijos derėjo gausiai. O obuoliai džiugina: ir mums užtenka, ir pavaišinti lieka. Visad gauni tiek, kiek stengiesi. Viskas reikalauja darbo ir puoselėjimo, kad pasiektum save ir kitus džiuginantį rezultatą. Ar Seime, ar sode tas pats – reikia atrinkti geriausius.

Politinė reklama bus apmokėta iš Liberalų sąjūdžio PK sąskaitos.