Kaip „Delfi“ studijoje teigė Inovacijų agentūros ekspertė Gintarė Kuncaitytė, Lietuva išsikėlusi ambicingą tikslą iki 2050 metų visą reikiamą energiją pasigaminti viduje ir tapti energiją eksportuojančia šalimi.

Alytaus kogeneracinė jėgainė – inovacijų pavyzdys

Šilumos energijos gamintoja ir tiekėja UAB „Biovatas“ šiais metais užbaigė daugiau nei 13 mln. Eur vertės biokuro kogeneracinės jėgainės statybą Alytuje. Įmonės direktorius Justinas Vilpišauskas įsitikinęs – šis projektas yra didelis žingsnis į priekį Lietuvos energetinės nepriklausomybės link.

Kogeneracinė jėgainė Alytuje užtikrins miestui nepertraukiamą šilumos ir elektros tiekimą, sumažins priklausomybę nuo importuojamų dujų ir leis miesto gyventojams naudotis atsinaujinančiais energijos ištekliais.

Pasak J. Vilpšausko, Alytuje įrengti kogeneracinę elektrinę nuspręsta dėl to, kad miestas sunaudoja nemažai importuojamų dujų, kurios yra daug brangesnės už biokurą. Jas pakeis čia, vietoje, gaminamas biokuras. Tai ne tik padės sumažinti išlaidas energijai, bet ir užtikrins stabilesnį bei nuspėjamą energijos tiekimą.

„90-95 procentais alytiškiai šį šildymo sezoną bus aprūpinami vien biokuru ir kitais atsinaujinančiais energijos šaltiniais, o dujos liks tik kaip rezervinis kuras“, – sako J. Vilpišauskas.

Ateities perspektyvose – dar žalesnė Lietuva

Investicijos į atsinaujinančią energetiką Lietuvoje nuosekliai vykdomos ne vienerius metus, o tokie pavyzdžiai kaip Alytaus kogeneracinė jėgainė yra ilgalaikio darbo ir nuolatinių pastangų rezultatas.

G. Kuncaitytė pažymi, kad 2014-2020 metų laikotarpiu iš Europos Sąjungos lėšų mūsų šalyje buvo įgyvendinti 26 projektai, skirti biokuro katilų ir kitų inovacijų diegimui energetikos srityje. Bendra visų šių projektų vertė siekė apie 30 milijonų eurų. Naujajame 2021-2027 m. ES investicijų etape numatyta 1,8 milijardo eurų suma į žaliosios energetikos plėtrą Lietuvoje, o tai sudaro palankias sąlygas toliau plėtoti atsinaujinančios energetikos projektus ir mažinti CO2 emisijas.

Lietuvos tikslas – tapti žalia ir energetiškai nepriklausoma šalimi, tad atsinaujinančios energetikos plėtra Lietuvoje ir toliau išliks prioritetine sritimi. Alytaus kogeneracinė jėgainė yra puikus pavyzdys, kaip šie tikslai gali būti pasiekti. Sėkmingai įgyvendintas projektas ne tik užtikrina miesto gyventojams pigesnę ir stabilesnę energiją, bet ir svariai prisideda kuriant šalies energetinį saugumą, tvarią ekonomiką.