Šių metų pradžioje stipendiją, kurią įsteigė „Visa“ ir „Luminor“, atsiėmė dvi lietuviškos įmonės. Viena jų – Ievos Kazakevičiūtės ir Austės Valikonytės įkurta „Sustain Academy“ – pirmoji mūsų šalyje akademija, holistiškai ugdanti tvarumo specialistus ir už tvarumo politiką savo darbovietėje atsakingus profesionalus.

„Bendradarbiaudamos su verslo atstovais pastebėjome poreikį sistemiškai ir profesionaliai ugdyti tvarumo specialistus. Tai ir tapo paskata sukurti platformą, kuri padėtų Lietuvos profesionalams ir įmonėms tapti konkurencingais tvarumo srityje. Mes siekiame suteikti ne tik žinių, bet ir praktinių įgūdžių, kurie reikalingi tvarumo principų įgyvendinimui versle. Tad ne tik edukuojame, bet ir kuriame bendruomenę, kuri puoselėja tvarumo lyderių tinklą Lietuvoje ir už jos ribų“, – apie įkurtą verslą pasakoja I. Kazakevičiūtė.

Ieva Kazakevičiūtė (Sustain Academy)

Versli moteris neslepia – per keturis akademijos veiklos metus etapų buvo įvairių. Netrūko ir iššūkių, leidusių geriau suprasti klientų poreikius bei lūkesčius. Tačiau svarbiu pamatu sėkmei visuomet buvo įvairiapusė asmeninė patirtis ir nuolatinis bendradarbiavimas su tvarumo srities ekspertais bei industrijos lyderiais Europoje, o „She’s Next“ įvertinimas – tai dar viena paskata nesustoti.

Noro kurti verslą Lietuvos moterys nestokoja

Remiantis „Visa Inc.“ užsakymu atlikta 2024 m. apklausa, net 76 proc. Lietuvos moterų svajoja pradėti savo verslą. Tarp pagrindinių motyvuojančių priežasčių moterys išskiria lankstumą ir laisvę (65proc ), darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyrą (53 proc.) bei asmeninį augimą (52 proc.).

Kurdamos savo verslą, labiausiai moterys linkusios kliautis šeimos parama (58 proc.), draugais (35 proc.) ir verslo kontaktais (13 proc.).

Verslioms Lietuvos moterims – 10 tūkst. eurų vertės „She’s Next“ stipendija

Identiškos apklausos buvo atliktos Švedijoje, Danijoje, Suomijoje, Norvegijoje, Latvijoje ir Estijoje – šiose šalyse korespondenčių atsakymai buvo labai panašūs, kaip ir Lietuvoje. Tačiau pastebėta ir dar viena išvada: nors finansų įstaigos pripažįstamos kaip svarbus paramos šaltinis kuriant verslą, jų reikšmingumas vertinamas skirtingai – tai rodo, kad reikalingos platesnės į moterų verslumą orientuotos galimybės.

Kviečia pretenduoti į naują „She’s Next“ stipendiją

„She’s Next“ iniciatyva yra dar vienas žingsnis įgalinant moteris kurti verslą, dėmesį telkiant ne tik į finansinę paramą, bet ir į mentorystę bei bendruomenės kūrimą.

Programoje „Visa“ ir „Luminor“ įsteigtą 10 tūkst. eurų stipendiją gavusios „Sustain Academy“ įkūrėja I. Kazakevičiūtė pasakoja, kad sprendimą dalyvauti iniciatyvoje inspiravo siekis tobulėti ir plėsti savo veiklą, o įvertinimą įmonei pelnė pasiekti rezultatai ir pačios vykdomos veiklos reikšmingumas – kartu su komanda „Sustain Academy“ jau apmokė daugiau nei 300 žmonių bei įmonių ir nestokoja ambicijų tvarumo mokymus siūlyti kitų Baltijos šalių specialistams.

Ieva Kazakevičiūtė (Sustain Academy)

„Šis įvertinimas yra labai svarbus mūsų darbo pripažinimas ir stiprus postūmis toliau vystyti tvarumo specialistų bendruomenę, – sako pašnekovė. – Finansinė parama mums leis sukurti dar efektyvesnius mokymų procesus, pritraukti daugiau tvarumo ekspertų ir plėsti veiklą Baltijos regione. Iššūkiai, su kuriais susiduriame, tik dar labiau motyvuoja toliau vystyti inovatyvias idėjas – artimiausiu metu planuojame automatizuoti kai kurias mokymų dalis ir dar labiau pritaikyti jas specifiniams organizacijų poreikiams, skatinti tvarumo lyderystę ir užtikrinti, kad tvarumo svarbą suprantantis verslas efektyviai taikytų žinias savo veikloje“, – pasakoja verslininkė.

I. Kazakevičiūtė drąsina moteris siekti savo tikslų nepaisant iššūkių ir primena: kiekviena klaida yra vertinga pamoka, o kiekvienas pasiekimas – tai paskata nesustoti ir eiti toliau.

Verslioms Lietuvos moterims – 10 tūkst. eurų vertės „She’s Next“ stipendija

Nuo spalio 7 d. iki spalio 31 d. dalyvauti „She’s Next“ stipendijų programoje, kurią inicijuoja „Visa“ ir „Luminor“, gali kiekviena pilnametystės sulaukusi versli moteris, jeigu jos įmonė atitinka žemiau išvardintas sąlygas:

  • Yra registruota Lietuvoje;

  • Bent 51 % akcijų priklauso moterims;

  • Veikti bent 1 metus;

  • Turi savo fizinę arba virtualią atstovybę – parduotuvę, interneto svetainę ar pan.

Paramos gavėjos bus paskelbtos nuo 2025 m. sausio 20 d. iki vasario 15 d. Kiekviena jų gaus 10 tūkst. eurų vertės stipendiją ir vienerių metų „Novatore“ asmenines verslo konsultacijas.

Užpildykite paraišką ir jau dabar kandidatuokite į „Visa“ bendradarbiaujant su banku „Luminor“ inicijuotą „She’s Next“ stipendijų programą: https://www.visa.lt/run-your-business/shes-next.html