Pasak šią sistemą diegiančios IT bendrovės „LeverX“ vadovo Aurimo Lukošiūno, ketvirtos kartos SAP„HANA“ duomenų bazės platformos išskirtinumas yra tai, kad ji geba didžiuliu greičiu, realiu laiku apdoroti milžiniškus informacijos kiekius.

„Tokios galimybės yra aktualios vidutiniams ir stambiems verslams, kurie savo kasdieninėje veikloje naudoja ir analizuoja didelius duomenų kiekius: mažmeninės prekybos tinklams, transporto ir logistikos bendrovėms, technologijų bei pramonės įmonėms", - sako „LeverX“ vadovas.

SAP „S/4HANA“ ir informacinė, ir analitinė duomenų sistema

SAP „S/4HANA“ sistema turi ir operacinių, ir analitinių funkcijų, todėl gali būti naudojama ir kaip informacinė, ir kaip analitinė duomenų bazės valdymo sistema už kurią nereikia mokėti papildomai.

A. Lukošiūno teigimu, SAP „S/4HANA“ gali būti diegiama tiek viešoje (angl. - public cloud), tiek privačioje (private cloud) debesijoje. Vienas iš pagrindinių abiejų debesijų diegimo pranašumų yra tai, kad toks sprendimas dažniausiai pasiekiamas bet kur ir bet kuriame įrenginyje, kas svarbu kai darbuotojai nebūtinai dirba vien tik biure, tačiau turi prieigą prie įmonės informacijos.

Kodėl verta rinktis SAP „S/4HANA“ viešąją debesiją

„LeverX“ vadovo teigimu, pagrindinis skirtumas tarp privačios ir viešos SAP „S/4HANA“ debesijos versijų yra IT infrastruktūros valdymas.

„Nors pasaulyje yra nemažai įmonių, kurios naudojasi viešąja debesija, Baltijos šalyse ir ypač Lietuvoje, įmonės dėl įvairių priežasčių renkasi ne viešąją, bet privačią debesiją“, - pastebi A. Lukošiūnas.

Tuo tarpu praktika rodo, kad įmonės sukėlusios savo valdymo sistemas į viešąjį SAP debesį, praktiškai visiškai atsikrato tolesnių rūpesčių dėl infrastruktūros.

„Pagrindiniai SAP „S/4HANA“ viešosios debesijos privalumai yra greitesnis procesų įgyvendinimas, mažesni pradinių investicijų kaštai ir minimalus techninio palaikymo poreikis. SAP kaip gamintojas, įvairias technologines verslo valdymo sistemos naujoves pirmiausiai pateikia debesies pagrindu veikiančioje infrastruktūroje“, - pastebi šią SAP sistemą diegiančios „LeverX“ vadovas.

Tarptautinė analitikos ir rinkos tyrimų bendrovė „Gartner“, kurios ataskaitos „Magic Quadrant“ ir „Critical Capabilities“ yra pripažįstamos ir vertinamos tiek IT, tiek verslo bendruomenių, 2023-ųjų spalį apie SAP „S/4HANA“ debesijos sprendimą rašė, kad pastarasis yra vienas iš šio segmento lyderių - turi daug galimybių vidiniam finansų, žmogiškųjų išteklių, kitų resursų valdymui, gamybos operacijų, sandėlio bei pirkimų valdymui. Sprendimas yra pritaikytas dirbti daugelyje skirtingų industrijų.

Kartu IT ekspertas atkreipia dėmesį į tai, kad viešajame SAP „S/4HANA“ debesyje yra keli šimtai geriausios praktikos sprendimų įvairioms pramonės šakoms ir sritims (pvz., finansams, turto valdymui, gamybai ir kt.). Tai reiškia, kad šių verslo sričių procesai jau yra suskaitmeninti, todėl įmonėms nebereikia jų kurti nuo nulio – o tai taupo ir laiką, ir pinigus.

Kitas privalumas - viešoji debesija, į kurią yra patalpinta įmonės sistema, yra nuolat automatiškai atnaujinama bei prižiūrima. Už tai yra atsakingas paslaugos tiekėjas - SAP.

„Tai reiškia, kad savo duomenis į viešąją debesiją patalpinusios įmonės gali būti tikros, jog jų naudojama sistema visada bus naujausios versijos su pažangiausiomis funkcijomis ir patobulinimais. Be to, šie atnaujinimai yra taikomi automatiškai, todėl įmonėms nebereikia rūpintis sudėtingais ir laiko reikalaujančiais atnaujinimo procesais“, - sako A. Lukošiūnas.

Jo teigimu, SAP „S/4HANA“ viešosios debesijos tiekėjai taip pat įsipareigoja užtikrinti aukštą duomenų saugumo lygį, pavyzdžiui, duomenų šifravimą ir prieigos kontrolę, užtikrina duomenų atsarginės kopijos sukūrimą ir atkūrimą.

Kodėl SAP „S/4HANA“ viešoji debesija yra patogi?

Šią sistemą diegiančios „LeverX“ vadovas aiškina, kad vienas iš SAP „S/4HANA“ viešosios debesijos privalumų yra tai, kad ją naudojančioms įmonėms sistema leidžia pritaikyti jos resursus pagal savo poreikius: operacinės išlaidos taip pat mažėja ir dėl „pay-per-use“ apmokėjimo modelio. Tai yra jei verslas auga arba mažėja, sistema gali būti greitai pritaikyta tiek pasididinti, tiek susimažinti.

„Toks būdas užtikrina efektyvesnį išteklių valdymą ir mažesnes investicijas į infrastruktūrą: nebereikia sistemos administratoriaus, nereikia mokėti už techninę įrangą, duomenų bazę, aplikacijų paslaugas – visi šie elementai jau yra įtraukti į viešosios debesijos kompiuterijos sprendimą“, - sako A. Lukošiūnas.

„LeverX“ vadovo teigimu, viešoji SAP „S/4HANA“ debesija taip pat yra aktuali įmonėms, kurios nori turėti modernią verslo valdymo sistemą, tačiau neturi didelių IT išteklių ar finansinių galimybių pradinėms investicijoms.

„Viešosios debesijos modelis leidžia tokioms įmonėms sumažinti diegimo, palaikymo ir infrastruktūros išlaidas“, - priduria jis.

Pasak A. Lukošiūno, apie viešosios debesijos įdiegimą turėtų susimąstyti ir skirtingose šalyse įmones, padalinius ar biurus turinčios kompanijos.

„Šis sprendimas gali suteikti bendrą ir standartizuotą verslo valdymo sistemą visiems įmonės padaliniams, išlaikant vienodą verslo procesų kontrolę. Turint poreikį plėsti sistemos funkcionalumą pagal unikalius užsakovo poreikius arba sistemą integruoti su kitomis sistemomis, tam puikiai pasitarnauja SAP siūloma SAP Business Technology platforma, kuri turi įrankius aplikacijų kūrimui, duomenų valdymui, analitikai ir planavimui, integravimui, procesų automatizavimui (RPA) ir dirbtinio intelekto sprendimų taikymui“, - pabrėžia „LeverX“ vadovas.

Jo teigimu, SAP „S/4HANA“ viešoji debesija gali būti tinkamas pasirinkimas ir naujai besikuriančioms įmonėms.

„Pradedant naują verslo sritį arba kuriant naują įmonę, viešoji debesija leidžia greitai įgyvendinti modernią verslo valdymo sistemą, nepanaudojant didelių pradinių investicijų“, - sako A. Lukošiūnas

Kam įmonei reikia skaitmeninio pažinimo vertinimo

Aiškindamas, kodėl prieš diegiant viešąją SAP„S/4HANA“ debesiją reikia atlikti skaitmeninio pažinimo vertinimą (angl. digital discovery assessment) IT ekspertas pabrėžia, kad pastarasis įmonei padeda geriau suprasti, kaip SAP „S/4HANA“ viešosios debesijos sprendimas gali būti pritaikytas jos specifiniams poreikiams.

„Tai taip pat padeda išvengti nepageidaujamų klaidų, užtikrina sėkmingą ir efektyvų diegimą, galų gale iš atlikto vertinimo gali paaiškėti ar bendrovei apskritai tinka tokia verslo valdymo sistema“, - priduria A. Lukošiūnas.

Pasak jo, skaitmeninio pažinimo vertinimo metu, bendrovė įsivertina esamus verslo valdymo procesus ir parengia ataskaitą, nurodančią, kuriuos verslo procesus standartiškai galima automatizuoti su SAP. Vertinimas taip pat padeda įmonei ir sistemos diegėjams sukurti aiškų planą, kaip įgyvendinti SAP „S/4HANA“ viešosios debesijos sprendimą.