Galimybė įsitraukti kuriant vidinę kultūrą įgalina žmones

„Kalbėti galima daug, kaip ir ką reikėtų daryti, tačiau esmė – imtis iniciatyvos ir iš tiesų veikti. Tai mes ir padarėme – įtraukėme vadovus ir darbuotojus į atvirą dialogą ir kartu išsigryninome, kas mums visiems yra svarbiausia ir kur norime eiti, kaip kurti mūsų įkvepiančios, laisvos bendrystės branduolį įmonėje“, – pasakoja Personalo vadovė Baltijos šalims N. Piparienė.

Vienas atsiradusių pokyčių po šių komandos pokalbių – laisvė darbuotojams kurti vidinę kultūrą patiems, siūlant savo idėjas ir iniciatyvas, įgyvendinant jas. Įmonėje daugiau nei dvejus metus veikia darbuotojų iniciatyvinė grupė, kuri išsikėlė tikslą prisidėti prie neformalios darbo aplinkos kūrimo. Kaip pasakoja N. Piparienė, vienas ryškiausių projektų – darbuotojų įsitraukimas vykdant biuro renovacijos projektą, kurį gyvendinant ypatingas dėmesys skirtas virtuvei įrengti.

„Tikėjome, kad tai bus ne tik vieta, kur susitiksime kartu atsigerti kavos, bet ir gaminsime, ragausime įvairius patiekalus. Ir nesuklydome – dabar tai centrinė biuro vieta. Kai čia pasklinda kepamų bandelių kvapas arba ryte į orkaitę pašaunamas kugelis, visi džiaugiasi pietų pertrauka kartu. Esame įsitikinę, kad įtraukianti ir draugiška atmosfera padeda kurti stiprią komandą, kuria didžiuojamės“, – pasakoja Natalija.

Virtuvėlė

Pasak jos, žmonių įgalinimas patiems priimti sprendimus dėl vidinės kultūros puoselėjimo – svarbus „Nestlé Baltics“ pokytis, sukūręs tvirtą pamatą gerai darbuotojų savijautai. „Tikiu, kad tokia praktika veikia ne tik pas mus, bet ir kitose įmonėse, o jeigu tai dar neišbandyta, manau, kad verta tai padaryti. Tai leidžia darbuotojams atsiskleisti, įsitraukti, įgalina juos imtis iniciatyvos. Taip pat labai svarbu nepamiršti, kad, sudarant sąlygas darbuotojams patiems priimti sprendimus, pakeliui gali pasitaikyti ir klaidų. Tačiau mes jas priimame, leidžiame jas daryti ir nuolat sakome, kad klaidos – geriausios pamokos, leidžiančios sukaupti patirtį“, – sako Natalija.

„Nestlé Baltics“ personalo vadovė Baltijos šalims N. Piparienė

Tradicija tapę apdovanojimai ir įkvepia, ir skatina imtis iniciatyvos

„Kitas svarbus sprendimas – pakeisti tradicinių ketvirtinių darbuotojų susitikimų formatą. Užuot kalbėjęsi kartą per tris mėnesius, tai darome kas dvi savaites ir per mėnesį tam skiriame apie dvi valandas. Ką mums tai duoda? Galime greitai ir efektyviai dalytis naujausia informacija, pristatome naujoves, atsakome į kolegų klausimus, diskutuojame, kartu aptariame projektus, palaikome glaudų ryšį su komanda“, – teigia įmonės generalinė vadovė Baltijos šalims Adė Merilai.

Taip pat ji priduria, kad pokalbių su darbuotojais sesijose buvo prieita ir dar viena išvada: „Organizacijoje turime aibę gerų pavyzdžių, kaip darbuotojai įgyvendina mūsų vertybes, yra iniciatyvūs, tačiau trūksta kiek didesnio šių veiklų įprasminimo.“

„Nestlé Baltics“ generalinė vadovė Baltijos šalims Adė Merilai

„Todėl ypatingą dėmesį skiriame pripažinti ir apdovanoti darbuotojus už išskirtines pastangas puoselėti mūsų vertybes ir siekti išskirtinių rezultatų. Pastarąjį apdovanojimą garbė rinkti, kam jį įteikti, tenka man pačiai, o žmonių pasirinkimo apdovanojimą renka visi – kiekvienas darbuotojas gali nominuoti savo kolegas už vertybių įgyvendinimą ir jų puoselėjimą, kuriant dar stipresnę bendruomenę ir stiprią vidinę kultūrą, kurioje kiekvienas yra įvertintas. O nominacijų laimėtojai už pastangas ir pasiektus išskirtinius rezultatus apdovanojami atminimo statulėlėmis ir piniginiais prizais. Kasmet peržiūrime šių apdovanojimų kriterijus, juos suderiname su strateginiais tikslais bei prioritetais ir taip užtikriname iniciatyvų tęstinumą bei vertybių išlaikymą“, – pasakoja A. Merilai.

„Nestlé Baltics“ generalinė vadovė Baltijos šalims Adė Merilai

Darbuotojai: stiprų komandos ryšį kuria pagarba ir kasdieniai ritualai

„Mane nuoširdžiai nustebino tai, kiek dėmesio ši įmonė skiria tvarumui ir savo bendruomenei, vidinei kultūrai kurti. Žmonės čia skatinami būti kūrybiški, kurti naujas idėjas ir siekti tobulinti produktus bei paslaugas. O tai – puikios galimybės iš tiesų tobulėti ir augti profesiškai“, – teigia dar tik pirmus metus bendrovėje dirbantis Dmitrijus Raskatovas.

Kita darbuotoja, čia dirbanti 15 metų, priduria: „Šioje įmonėje dirbu daug metų ir skaičiai kalba patys už save. Laikas su šia komanda prabėgo labai greitai, o svarbiausia tai, kad man labai įdomu daryti tai, ką darau. Niekada nepalieka jausmas, kad vis dar mokausi naujų dalykų, dirbu su įdomiais projektais, esu dinamiškoje aplinkoje, profesionalių kolegų apsuptyje. Visa tai man labai svarbu“, – pasakoja Giedrė Čeberakaitė.

Pašnekovė teigia, kad gera dirbti įmonėje, kur žmonės gerbia vieni kitus, čia kolegos neskirstomi pagal tautybę, religiją ar savo pažiūras. Tai stipriai prisideda prie tarpusavio pasitikėjimo kūrimo, leidžia žmonėms dar labiau atsiskleisti ir drąsiai imtis iniciatyvos, ne tik atlikti darbines užduotis, bet ir investuoti savo laiką į įmonės vidinės kultūros kūrimo projektus.

Miškasodis

Neseniai 10 metų darbo jubiliejų „Nestlé Baltics“ paminėjusi Katrina Mockaitė sako: „Gera matyti, kaip keičiasi įmonė ir kaip noriai prie šių pokyčių prisideda visas kolektyvas. Turime labai daug gražių darbuotojų iniciatyvų, prie kurių kolegos prisideda tiek profesinėje aplinkoje, tiek už jos ribų. O dar labiau vertinu tai, kad būtent čia matau, kaip iš tiesų kolegos palaiko vieni kitus, noriai dalijasi žiniomis ir prisideda prie žmonių kuriamų iniciatyvų įgyvendinimo. Man labai svarbu nuolat mokytis ir tobulėti profesinėje aplinkoje, taip pat būti ten, kur esi vertinamas ir skatinamas tobulėti, o čia būtent taip ir yra.“

Darbuotojų iniciatyva įmonėje vyksta įvairiausios veiklos, kurių metu kuriama ne tik stipresnė bendruomenė, tačiau įgyvendinami ir socialinės atsakomybės projektai, įprasminantys kasdienybę. Pasak N. Piparienės, organizacinės kultūros kūrimas ir puoselėjimas yra ilga ir kupina atradimų kelionė. Tačiau verta visų pastangų, nes būtent vidinė kultūra gali sustiprinti organizaciją, formuoti jos išskirtinumą ir užtikrinti organizacijos sėkmę.